Čeferin zatvorio vrata Arapima i Superligi: To su lude ideje, finale Lige šampiona se neće igrati u Rijadu

Kreće sutra Liga šampiona. Mezimče UEFA i takmičenje, pored Evropskog prvenstva, koje donosi najveći prihod odgovornima u Nionu. Bila je to savršena prilika da se javnosti obrati predsednik Aleksandar Čeferin.

Slovenac je dobio gomilu pitanja. Davao je poglede i mišljenja na različite teme, pa da ne dužimo… Najpre o Saudijskoj Arabiji koja je dospela u centar pažnje, posebno zbog dar-mara na tržištu ovog leta.

“Da li sam ikada dobio poziv iz Saudijske Arabije? Ne. Jedino što sam preko posrednika čuo da su zainteresovani da njihova ekipa igra u Ligi šampiona. Ponekada čujem u “renomiranim” medijama da se već vode razgovori oko toga, ali su to – gluposti. Liga šampiona će se igrati u Evropi, sa evropskim timovima i druge mogućnosti nisu ni razmatrane”, počeo je Čeferin za slovenački N1.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Prostrujale su “informacije” da bi finale Lige šampiona moglo da se igra u Rijadu, na šta predsednik UEFA samo odmahuje rukom.

“U ovom trenutku ne vidim ni najmanju mogućnost za tako nešto. Jednom prilikom me je novinar u Njujorku upitao da li bi u narednih 20 godina postojala mogućnost da se finale Lige šampiona igra tamo. Odgovorio sam da mogućnost postoji, ali bih isto rekao i da me je to pitao indonežanski novinar za finale u Džakarti. Sutradan sam video naslove da će se finale LŠ igrati u Njujorku 2026. godine. Zato sada ne želim da predviđam šta će se desiti u narednih 20 godina. Sve što znam je da ja u tom periodu neću biti na ovoj poziciji”.

I još jednom o Saudijskoj Arabiji.

“Mislim da je to priča kratkog daha. Rekao sam već nekoliko puta da je to, po mom mišljenju, pogrešan način da se razvija fudbal. Dovodeći igrače koji su praktično pred zalaskom karijera iz Evrope neće unaprediti fudbal. Kina je tako nešto pokušala pre nekoliko godina i nacionalni tim im se još uvek nije plasirao na Svetsko prvenstvo. Zato se ne bih brinuo previše za evropske lige”.

Čeferin ističe da ne vidi da će igrači poput Erlinga Halanda ili Klijana Mbapea otići u Saudijsku Arabiju u najboljim fudbalskim godinama.

“Sećam se da je Karlos Tevez, koji je tada bio igrač visokog kalibra, imao ugovor od 100.000.000 dolara u Kini. Verujem da su i danas sume tolike ili nešto malo veće. Moram priznati da ne vidim da mlade zvezde poput Halanda ili Mbapea odu u Saudijsku Arabiju. Sve i da se to desi, niko nam neće nedostajati. Počinje sada i Liga šampiona. Zanimljivo je kada sam bio u Americi i držao predavanje na Harvardu pred 400 studenata pitao ih koliko njih prati LŠ. Čak 397 je podiglo ruku. Preostalo troje je odgovorilo da prate MLS, a jedno od njih je imalo majicu Bajern Minhena”.

aleksandar-ceferin-predsednik-uefa-superliga
(FOTO: Guliver Images)

Kako je Čeferin zatvorio vrata Arapima, isto je uradio i sa projektom Superlige koji je još ranije – propao.

“Generalno, ne volim da pričam o uspesima koje sam ostvario. Sa problemima sa kojima se suočavam na dnevnom nivou, nema ni vremena da analiziram sve to. Fudbal ne bi bio isti danas da nismo na vreme zaustavili taj projekat. To je bila zaista luda ideja. Ne vidim nikakvu mogućnost, u narednih 20 ili 30 godina, da se pojavi opet tako neki projekat, ali je i jako teško predvideti šta će se događati”.

Čeferin navodi i primer koja je prednost Lige šampiona za manje klubove u odnosu na zamišljenu Superligu.

“Čujem kritike da je Liga šampiona slična Superligi, ali ko to tvrdi taj ne poznaje fudbal. Trenutno imamo 32 ekipe u takmičenju. Naredne sezone ćemo imati 36 ekipa. Dakle, otvaraju se još četiri mesta. Svaka zemlja ima priliku da se njen šampion kvalifikuje. Istina jeste da moraju da prođu kvalifikacije, ali to i ima logike. Međutim, porediti to i zatvoren sistem Superlige… Primera radi, Maribor je izgubio sve mečeve u kvalifikacijama i ipak je dobio 1.000.000 evra od UEFA. Imamo sistem koji podstiče fudbal. Superliga, tih 12 klubova, nikada nikome ne bi dozvolila da uđe. Kako to može da se poredi, to ne razumem”, zaključio je Čeferin.

Bonus video:

10 Komentara

  Biće da mu nisu ponudili odgovarajuću cifru

  Arapi u svemu žele da imaju prste i mislim da je vreme da im neko kaže da se fokusiraju na svoje okruženje i da tamo troše novac i prave lige od početka

  Sviđa mi se što ima čvrstinu svojih stavova i što ne dozvoljava opciju da ga mogu potkupiti

  Neće Arapi da prave svoju ligu nego da zarađuju od održavanja raznih događaja jer to pospešuje odmah njihov turizam

  Za sad se Čeferin pita ali ako Arapi zapnu Čeferin može biti i sklonjen sa funkcije i stavljen čovek koji neće biti tako isključiv prema Arapima

  Počeo su ozbiljno da se sire i utiču na fudbal treba im dati do znanja da neće nista više menjati u Evropi

  Ceferin se svim svojim metodama,recitoscu i argumentima bori protiv Saudijske Arabije koja je u razvoju fudbala napravila ozbiljne udarce evropskom fudbalu….Novac busi gde burgija nece,i potrebno je veliko znanje i moc stati toj tendenciji na put!!!!

  Videcemo sta ce biti sa ovom Arabijom,rade ozbiljne posao sa parama

  Tako i treba ,evropski fudbal je samo evropski i tako nek ostane.

  Bravo za Ceferina,radi sjajan posao u Uefu

Postavi odgovor