Moderni Pele i Maradona vode bitku za fudbalsku besmrtnost

Aktuelni Mundijal, baš kao i mnogi pre njega, napisao je priče koje će se prepričavati godinama kasnije. Ostalo je mesta samo za još jednu, onu poslednju i najveću. U jednu ruku izgleda kao da je sve već predodređeno i da među oblacima legendarni Dijego Maradona namiguje jer zna da je trijumf njegove Argentine i Mesijeva karta za besmrtnost već završena stvar. Ipak, ovde na zemlji, to sve izgleda mnogo teže, jer preko puta stoji Francuska i momak koji će u slučaju trijumfa dobiti epitet modernog Pelea – Kilijan Mbape.

Obojica su već bili na najvećoj pozornici. Mbape je pre četiri godine u Rusiij kao 19-godišnjak okusio mundijalsku slavu, dok je 2014. godine, 27-godišnji Mesi, sa utešnom nagradom oko vrata razmišljao da digne ruke od svega i pozdravi se sa argentinskim dresom.

To je bilo veče kada je „Marakana“ stadion trebao da kruniše najboljeg svih vremena, ali su Boginja i Mario Gece imali druge planove. I tako na jednoj strani stoji „nevaljali dečak“ koji već ima jednu medalju Svetskog prvenstva, a sa druge fudbalska svetinja koja bi sve dala za nju.

kilijan mbape-fudbal-svetsko prvenstvo u kataru
Mbape (FOTO:Guliver)

Čak 36 godina „Gaučosi“ čekaju na novog Maradonu koji će im obezbediti još jedan pogled sa vrha sveta. Kada je mlada selekcija Argentine osvojila Olimpijske igre 2008. godine, činilo se da je još jedna zlatna era na pomolu.
Ipak usledilo je 13 godina frustracije koje su dovele do toga da je ogorčeni Mesi najavio povlačenje iz reprezentacije 2016. godine. Doživeo je poraz u polufinalu, finalu i četvrtfinalu Svetskog prvenstva i izgubio tri finala Kopa Amerike – sve sa 29 godina.

Dolazak Lionela Skalonija na klupu značajno je promenio plimu u taboru Argentine i prošle godine, Mesi je konačno osvojio trofej sa svojim argentinskim sabornicima. Aktuelni šampioni Kopa Amerike su svojim jedinstvom svima dao do znanja da će Mesi u 35. dobiti “lopovsku” od svojih saigrača za jedini vrh za koji koji nije uspeo da dostigne u karijeri.

Dok je on morao da čeka dugo na reprezentativno zlato, njegov saigrač iz PSŽ-a, Kilijan Mbape je pre navršene 20. godine paradirao sa najvećom nagradom u svetu fudbala. Francuz je tako postao drugi najmlađi fudbaler koji je osvojio Svetsko prvenstvo, a ukoliko danas osvoji i drugo, dobiće posebno mesto u prebogatoj istoriji francuske reprezentacije, baš kao što je to uradio Pele u Brazilu.

Baš kao što Mesi može u nedelju da stavi tačku na sve konverzacije o najboljem svih vremena, Mbape može da započne novu.

Francuska i Argetnina igraju za trofej Svetskog prvenstva od 16 časova.

OBAVEZNO POGLEDAJTE: MUNDIJAL U KATARU | Goran Milošević: prednost dajem kvalitetnoj igri Argentine

2 Komentara

    MESSI će ovo da resi neće propustiti ovakvu priliku sigurno ne moze ga niko zaustaviti

    Mbape je jos mlad ,za njega ima vremena!!!

Postavi odgovor