Čelsi naterao UEFA da menja pravila

Čelsi je tokom ove sezone potrošio 460.000.000 evra na pojačanja, a potencijalnom kupovinom Enca Fernandeza ova cifra bi mogla da naraste na 580.000.000 evra, što je zapalo UEFA za oko.

Fudbaleri sa “Stamford Bridža” trenutno osećaju velike posledice promene vlasnika.

Tod Boli je ekspresno učinio da se odlazak Romana Abramoviča ne oseti toliko u zapadnom delu Londona.

“Plavci” ne staju sa kupovinom igrača, a jasan je model kupovanja. Dolaze provereni mladi igrač, kao i oni koji važe za velike talente, dok osnovu tima čine fudbaleri koji su pre dve godine osvojili Ligu šampiona.

Jasno je da je temelj za gradnju idealan, pa ne treba čuditi da od naredne sezone Čelsi konačno postane konkurentan za titulu Premijer lige.

Jedan od igrača koji je sasvim sigurno biti okosnica tima u narednim godinama jeste Mihajlo Mudrik. Ukrajinac je došao iz Šahtjora za 100.000.000 evra i odmah na debiju protiv Liverpula pokazao o kakvom je igraču reč.

Međutim, pažnju UEFA je skrenula druga stvar. Čelsi je Mudrika potpisao na sedam godina, a ako znamo da je fiksni deo transfera procenjen na 70.000.000 evra, a da 30.000.000 evra iznose bonusi, jasno je da će “Plavci” ovaj trošak zavesti kao trošak od 10.000.000 evra po sezoni čime će zadovoljiti finansijski fer-plej.

Da se ovo ne bi ponovilo u budućnosti UEFA uvodi novo pravilo koje stupa na leto. Naime, od sada će maksimalna dužina ugovora biti pet godina.

Dakle neće postojati mogućnost da se na način na koji Čelsi učinio, zadovolji finansijski fer-plej.

Podsetimo, “Plavci” su sličnu stvar učinili sa Sterlingom koji je potpisao ugovor na pet godina, Kukurelja na šest, dok su Badijašil i Datro Fofana potpisali ugovore na šest i po godina.

2 Komentara

    Puno je sport izgubio zabranom igre Rusa i Ukrajinaca,jedino kroz rupe u zakonu su mogli da se ukljuce,nadajmo se da ce se u ovoj godini mnogo toga promeniti…..

    Odgovori

    Pa tako reci našli su im ruku u zakinu sto se toga toce da je drugaciji fer plej nebi moggli da kupe Ukrainca

    Odgovori

Postavi odgovor