SAVIĆEVIĆ EKSKLUZIVNO ZA MERIDIAN: Regionalna liga? Pa, da li neko može da zamisli da Zvezda ode u Split i odigra utakmicu?

Kao što znate, 29. maj se polako bliži, a taj datum bitan je svima onima koji u srcu nose crveno-bele boje.

Međutim, ako na momenat “zaboravimo” na navijačku opredeljenost, svaki 29. maj već 30 godina unazad zadaje nam jedno važno pitanje – Hoće li se uspeh koji je Crvena zvezda napravila u Bariju te 1991. godine konačno ponoviti?

O pesimizmu dovoljno govori i to što više nije pitanje da li će taj uspeh ponoviti neka ekipa iz Srbije, pa ni iz regiona, već i iz istočnog bloka.

Osim Crvene zvezde i Steaue, to do sada nikome nije pošlo za rukom. A, ako je verovati Dejanu Savićeviću, legendi crveno-belih i osvajaču pehara Lige šampiona, teško i da hoće.

Savićević je poznat kao neko ko uvek kaže ono što misli, kao neko ko se ne libi i da kritikuje kada treba, a upravo takav je bio idealan sagovornik upravo za ovu temu.

U ekskluzivnom razgovoru za Meridian sport, Savićević je ocenio mogućnosti drugih klubova u budućnosti, dotakao se Superlige, ali i onog večitog pitanja – da li je osnivanje regionalne lige poželjno za fudbal ili ne.

Za početak, da li će Istok konačno dobiti još jednog šampiona Evrope? I da li su finansije uvek presudni faktor?

– Sa ove tačke gledišta, teško u narednih deset ili 15 godina, bez nekog velikog čuda. Ali, ne radi se tu samo o ulaganju. Pa, imate klubove iz Rusije, recimo Zenit, koji ulaže velike pare, još od one generacije Andreja Aršavina, kojeg su kasnije prodali Arsenalu. Imate sada i moskovske ekipe, ne možete reći da ulažu male pare. Ali, nekada je u moje vreme italjanska liga bila mnogo jača u odnosu na sve ostale, sada je to engleska liga, što se i videlo u polufinalima ove godine – kaže Savićević za Meridian sport i dodaje:

– U Kupu UEFA su često bile italijanske ekipe, sada su Englezi dominatni, zatim Real Madrid, Atletiko i Barselona, pa se ponekad pojave recimo Sevilja ili Valensija. A, u moje vreme su recimo La Korunja i Porto bili jaki, tako da se ta grupa klubova sada promenila.

dejan savićević-regionalna liga-crvena zvezda-superliga-intervju
Savićević neće podići ruku za regionalnu ligu (FOTO: Starsport)

Svetski fudbal gotovo mesec dana potresa skandal oko osnivanja, a onda i brzog “raspadanja” Superlige. Pa, kome tu nije mesto, a ko nedostaje?

– Sada su najjači klubovi upravo ti koji su želeli da osnuju Superligu, možemo da je nazovemo Ligom bogataša ili kako god. Toj grupi bogataša ne pripada jedino Totenhem, ostale ekipe su stvarno velike, ali treba im dodati recimo Bajern, Ajaks, pa i Dortmund i PSŽ. Žao mi je što PSŽ ulaže velika sredstva, a ne mogu da osvoje Ligu šampiona, ali nadam se da će to uspeti kroz godinu ili dve – kaže Savićević i dodaje:

– Ali, to su ekipe koje su upravo kroz Ligu šampiona napravile svoje ime i brend, te podigli svoju vrednost. Sada su odjednom hteli da odu i naprave svoju ligu, ali dobro…

Ono što naše područje mnogo više zanima jeste ideja o osnivanju regionalne lige. U košarci funkcioniše, gledamo je već nekoliko godina, ali Savićević ističe da to nije isto i da je regionalna liga praktično nezamisliva.

Naravno, “Genije” nikada ne priča napamet, ima i te kako dobre razloge za svoj stav.

– Tu priču potencirate vi novinari, a ne znam iz kog razloga. Vidite da su vremena jako turbulentna, i posle toliko godina – strasti se i dalje nisu smirile sa sve tri strane. Malo krene na bolje, ali brzio počne da se priča o nekom odvajanju, pa nastane velika tenzija. Da li neko zaista misli da Crvena zvezda može da ode u Split i da odigra utakmicu ili Hajduk da dođe u Beograd pred publikom? – zapitao se Savićević, pa nastavio:

– Ne znam zašto se to potencira, a pored bezbednosnog izazova, imate i administrativne barijere. Pa, ko će da upravlja tom ligom, ko će voditi, ko će suditi, kažnjavati? Previše se to lako prihvata, ali fudbal nije košarka. Fudbal je fudbal. Lakše je kontrolisati dve ili tri hiljade ljudi, nego 20 ili 30 hiljada. Pa, nema te policije koja bi to mogla da kanališe i reguliše. A, igrati bez publike – nema draži.

Osim toga, Savićević navodi i još neke potpuno realne probleme.

– Takođe, nemamo ni termina. Imamo domaća prvenstva, ne možemo da igramo ni tokom decembra, ni januara, ni februara, malo je termina. Širi se Liga šampiona, pravi se UEFA Liga 2, kada da igramo to prvenstvo, šta ćemo sa domaćim šampionatima – pita se Savićević i dodaje:

– Budućnost i Vardar recimo nikada ne bi izašli u Evropu iz te lige. Teško bi tako neke ekipe uspele pored “velike četvorke”. Šta bismo radili sa domaćim ligama, kako bi se ispadalo, kako bi se ulazilo? Jedino da i mi napravimo našu Superligu, pa da iz ovih domaćih liga niko ne ispada… Ne znam zašto to potencirate, ne mogu podići ruku upravo zbog ovih stvari i teško je da se to desi u nekom narednom periodu – zaključio je Savićević.

Osim aktuelnih fudbalskih tema, sa legendarnim igračem Crvene zvezde, razgovarali smo i o osvajanju titule evropskog šampiona, čuvenim utakmicama te 1991. godine, taktici u finalu, brojnim zanimljivim i do sada nepoznatim anegdotama pred svaki meč, te šta bi bilo da je Dragan Stojković Piksi ipak igrao za beogradski tim?

Ostanite uz nas, čeka vas sjajna priča!

NOVI PREOKRET NA TERAZIJAMA: Rasim Ljajić preuzima FSS?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: ODAKLE SE ČUJE GLAS? | Fudbalski kutak: Smešne scene sa snimanja | BLOOPERS #04

 

8 Komentara

  Tesko jeste za organizaciju meceva ali ne i nemoguce, to bi itekako podiglo fudbal na veći nivo u regionu

  Odgovori

  Jednom recenicom je sve rekao…. “Zamislite da Zvezda ode u Split da odigra utakmicu” 👈👌

  Odgovori

  Sa ovakvom organizacijom ne mozemo ni svoju ligu da igramo a ne regionalnu ,to bi bio opsti haos ubedjen sam

  Odgovori

  naravno da može ali da se na svakom stadion ugradi var da ne vade Cigani pola metra loptu iz gola ili da im mudre sude tri penala na utakmici.

  Odgovori

  Uvek se provlaci ono sto se desavalo pre Hrista i ocekuju nesto a ni prstom ne mrdnu.

  Odgovori

  Voli Dejo da ke…a po Zvezdi u poslednje vreme! 🤬

  Odgovori

  Što može u košarci a ne može u fudbalu, stvar je organizacije?!

  Odgovori

  Stvar je ljudi koji vode sve,dal je nepotisticko ili realno.

Postavi odgovor