FSS objavio dopis iz Lozane u slučaju Kolubare

Velika bura digla se u finišu prošle sezone kada je Fudbalski savez Srbije vodio postupak protiv Kolubare zbog nameštanja utakmica, a kasnije i licenciranja za novu sezonu.

Podsetimo, Lazarevčanima je prvobitno oduzeto devet bodova, kasnije je to umanjeno na šest, da bi zbog neispunjavanja uslova za takmičenje izbačeni u drugi rang srpskog fudbala.

Objavu sa sajta FSS-a prenosimo u celosti bez redakcijskih izmena.

“Članovi Odbora za hitna pitanja FSS upoznali su se sa dopisom iz Lozane, odnosno konačnom presudom sa obrazloženjem CAS (Sud za sportsku arbitražu) u „slučaju Kolubara protiv FSS“ koja je za FSS više nego povoljna.

Kako je ugovorom sa advokatskom kancelarijom predviđena nagrada za uspeh u sporu u visini od 5 hiljada evra i kako su troškovi spora u najvećoj meri na strani Kolubare, OHP je konstatovao uspeh u ovom sporu i potvrdio realizaciju navedene odredbe iz ugovora.

CAS je dakle u potpunosti prihvatio pravnu argumentaciju FSS, te je navode FSS iz odgovora na žalbu FK Kolubara bezmalo u celosti prihvatio i bez ikakvih supstancijalnih izmena uneo u obrazloženje svoje odluke.

U tom smislu CAS je potvrdio da FSS ima autonomiju da donese član 83 Disciplinskog pravilnika (dalje Član 83) kakav jeste i da ima pravo da ga dalje primenjuje (bez obzira na njegovu pravnu nesavršenost), da osim postojanja pisane UEFA informacije nije potrebno izvođenje drugih dokaza, jer da je to slučaj FSS bi to tako i propisao, zatim da je Član 83 lex specialis u odnosu na Pravilnik o prevenciji i sprečavanju nameštanja utakmica i da je u svakom slučaju lex pasterior, i konačno da je primena istog neupitna budući da isti nikada nije osporavan pred sudovima u Republici Srbiji.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Takođe, svu argumentaciju koju je iznela FK Kolubara, koja se odnosi na navodnu zaveru za izbacivanje iz Super lige i zlu nameru pojedinih predstavnika FSS prema FK Kolubara (uključujući navodna falsifikovanja, sakrivanje dokaza i sl.), CAS ne samo da nije uzeo u obzir već je ocenio da zle namere u postupanju prema Kolubari nije bilo. A argumentaciju FK Kolubara suštinski podveo pod tehničke greške i sl.

Kada je reč o razlogu za smanjenje kazne, on isključivo leži u (ne)kvalitetu informacije dobijene od UEFA, obzirom da je CAS jasno i nedvosmileno zaključio da jedan od dva izveštaja koji sadrži kvalifikaciju „clear and owerwhelming evidence“ predstavlja informaciju na osnovu koje se može primeniti Član 83, dok druga informacija UEFA koja suštinski samo kaže da postoji sumnja koju je potrebno proveriti i da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je utakmica nameštena, nije pisana informacija koja bi dozvolila osnovanu primenu Člana 83″, stoji u obrazloženju na sajtu FSS-a.

Miljenici žreba: Junajted u Kupu nije gostovao dve i po godine

BONUS VIDEO:

3 Komentara

    Steta sto je Kolubara izgubila spor,ali na zalost to je i bilo ocekivano!!!

    CAS nije mogao drugačije da presudi sem u korist FSS-a ,a prevod ovoga je da je dovoljno da u pisanoj formi UEFA izrazi sumnju, da pred našim sudovima niko nije osporio taj član pravilnika i koliko god on bio nesavršen FSS sme da ga upotrebi!

    Ja ovde ništa ne razumem ali ono što sam shvatio je da je Kolubara izgubila spor a FSS ima prava da donosi odluke o kazni kluba zbog navoda o nameštanju utakmica

Postavi odgovor