Đoan Laporta tvrdi: Nije bilo korupcije

Fudbalski klub Barselona, kojeg dva meseca potresa takozvani skandal “Negreira”, nikada nije uradio ništa da sebi obezbedi prednost na terenu, izjavio je predsednik katalonskog kluba Đoan Laporta.

“Barselona nikada nije imala za krajnji cilj ili nameru da naruši konkurenciju”, istakao je Laporta na konferenciji za novinare i osudio kampanju koja se vodi protiv njegovog kluba.

On je, takođe, istakao da klub nije mogao da utiče na izbor sudija i da stoga nije bio u mogućnosti i da utiče na rezultate.

Barselona je pod kritikom otkako su španski mediji početkom februara otkrili sumnjive novčane isplate kompanijama u vlasništvu bivšeg potpredsednika tamošnje fudbalske sudijske komisije Hosea Marije Enrikesa Negreire.

To otkriće je dovelo do toga da je špansko tužilaštvo sredinom marta optužilo katalonski klub i njegove bivše predsednike Sandra Roselja i Đozepa Bartomeua za korupciju.

Po navodima tužilaštva, Barselona je u periodu od 2001. do 2018. godine uplatila više od 7,3 miliona evra na račun firme Negreire. Te isplate su bile prekinute kada je Negreira napustio funkciju.

Barselona je, kako je navelo tužilaštvo, “zaključila i održavala strogo poverljiv usmeni sporazum” sa Negreirom koji je u “svojstvu potpredsednika sudijske komisije i u zamenu za novac, sprovodio radnje koje su imale tendenciju da favorizuju Barselonu i stoga i rezultate utakmica”.

Laporta je odbacio sve te optužbe, ističući da tužilaštvo “nije bilo u stanju da dokaže da su isplate kompanijama” u vlasništvu Negreire “mogle da utiču na sudije ili na rezultat bilo kog meča”.

“Nisu to mogli da dokažu jer to nije bilo moguće”, insistirao je predsednik Barselone, uveravajući da su usluge za koje je klub plaćao legalne i dokumentovane.

“Nije bilo krivičnog dela korupcije”, istakao je Laporta.

EKSKLUZIVNO: Poklon za sve čitaoce Meridian Sporta – 2.000 RSD za online klađenje!

BONUS VIDEO:

2 Komentara

    Kako su pokrenuli istragu protiv Barselone tako sve više nepravilnosti izlazi na videlo

    Naravno, svi ćemo pomisliti da su plaćali toj kompaniji za ništa i da Negreira nije uticao na sudije kako će presudjivati kad Barselona igra, šta oni misle da smo svi mala deca koja veruju u bajke?

Postavi odgovor