Sezona bez pritisaka na Signal Iduna parku - Dortmund kreće ispočetka

Kad smo već konstatovali ko je novi&stari šampion u Bundesligi, bio bi red da se osvrnemo na ono šta u novoj sezoni može da uradi Dortmund. Milioneri su godinama unazad navođeni kao protivkandidati Bavarcima, ali bi u ovom trenutku tako nešto bilo podstaknuto isključivo u spomen tih nekoliko godina kada se na mečevima žutih viđao fenomenalan fudbal, a klupske vitrine punile trofejima.

Dortmund je došao do tačke kada se za uspešnu sezonu smatra nešto sasvim drugo nego ranije. Možda zvuči pomalo neprimereno, ali bi i umanjenje bodovne razlike u odnosu na šampiona mogao da bude jedan od zadataka za novog trenera Lusijena Favra. Sad, ako se pogleda prošlogodišnja tabela na kojoj je Dortmund zaostao dvadeset devet bodova od za Bajernom, neprimerenost opaske možda i gubi na snazi.

Sedmogodišnja era Jirgena Klopa se zavšila pre tri godine, a klub je u poslednje tri vodilo isto toliko trenera. Švajcarac Lusijen Favr je stigao iz Nice gde je svojim radom ostavio izvanredan utisak. Biće ipak da je jača preporuka bio njegov učinak u Borusiji iz Menhengladbaha koju je praktično oživeo u periodu koji je proveo na klupi imenjaka njegovog sadašnjeg kluba (2011-2015).

Bajern pred početak Bundeslige: Nova titula? Nema problema!

Dortmund (sigurno i ostatak Bundeslige) ove sezone ne razmatra osvajanje prvenstva. S obzirom na snagu Bajerna, to bi predstvaljalo samo nekorisno maštanje. Čuda se doduše dešavaju, ali bi još veće bilo da Bajern na kraju ne bude prvi, što su već dva. Sa timom prepunim mladih fudbalera i bez pravog golgetera, očekivati tako nešto od Favra bi bilo ne samo čudno, već i nekorektno.

Dortmund je jedan od kandidata za mesto koje vodi u Ligu šampiona

Dortmund je zato solidan kandidat za jedno od četiri mesta koja vode u Ligu šampiona. Štaviše, to je sasvim optimalan cilj, s tim da bi uzevši u obzir ne previše pojačani šalke i Lajpcig bez Nabija Keite, trebalo da bude napadnuto. Ne bi bila tragedija ako se na cilju ne završi kao drugi, ali bi razočaranje svakao bilo veliko ako plasman bude ispod četvrte pozicije.

https://twitter.com/BVB_Network/status/1026480087812567041

Učešće u Ligi šampiona donosi manje imperativa, ali svakako ima svoje zahteve. Naravno, treba imati u vidu i zdravstveno stanje u sastavu koji je već pretrpeo neke udarce. Prolaz u nokaut rundu je obavezan, a onda je sve moguće. Uz nešto sreće prilikom žreba, Dortmund bi mogao da uknjiži par važnih pobeda i možda ulazak među osam najboljih.

Od Temišvara do Faruma: Kad Partizan ima 2:1 u džepu

Najveće šanse da se osvoji neki trofej su – a gde drugde  – u kupu Nemačke. Milioneri su ga posledji put osvojili 2017. godine, a takva vrsta takmičenja je ove sezone kao stvorena za njih. Favr ima dovoljno fudbalera za sva tri fronta, a umanjeni pritisak mu može omogućiti da mudrije kombinuje. I njemu samom bi dobro došlo neko priznanje u tom smislu, budući da je za sada ima po dva nacionalna kupa i titule sa klubovima u Švajcarskoj (Servet, Cirih).

Biće veoma zanimljivo videti koliko će Dortmund biti konkurentan u deulima sa velikanima – Bajernom u Bundesligi, a nekim drugim u Evropi. Čak i kada su bili u lošim serijama u proteklih par godina, Milioneri su bili protivnik koji je u stanju da savlada svakog, što prošle godine ipak nije bio slučaj. To bi verovatno doprinelo izgradnji samopouzdanja za naredne sezone kada će se svakako zahtevati više.

Najveće pojačanje je stiglo iz Kine – Aleks Vitsel

Najveće pojačanje je svakako Aleks Vitsel, povratnik u evropski fudbal. Belgijanac je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 20 miliona evra, rastavši se od veće zarade koju je imao u Kini. Toliko je dobio njegov kolega iz srednjeg reda Tomas Dilejni, a osam miliona više je primio centarhalf Abdu Dialo, koji je došao iz Majnca.

Spremite se za Bundesligu, kvote za prvo kolo se nalaze ovde!

Jarmolenko, Širle, Sokratis i Merino su se preselili na ostrvo, ostavivši novog trenera sa mladim igračkim kadrom. Nažalost, jedan od njih se već povredio, a u pitanju je osamnaestogodišnji napadač Jakob Brun Larsen. Od ostalih vredi istaći Isaka, Sanča, Zagadua i Akanjija koji bi u znatnoj meri mogli da učestvuju u naporima kluba da ostvari dobru sezonu. Podrška sa tribina ionako neće izostati, pogotovo ako Favr vrati dinamičan i uzbudljiv fudbal u kome neće nedostajati golova.

Nici to nije nedostajalo, pogotovo u prvoj godini njegovog mandata, a osim po odličnoj taktičkoj obučenosti i promeni tempa koji praktikuje na utakmicama, Favr je odličan u radu sa mladim fudbalerima, u čemu Dortmund ne oskudeva.

Postavi odgovor