Marakana (60)

“Bilo je sunčano popodne, ali ne previše toplo, već vedro, lepo vreme, prihvatljivo da se igra fudbal…” rekli su o tom 1. septembru 1963. godine, sasvim običnom danu koji je svedok početka pisanja istorije.

Pre tačno 60 leta otvoren je stadion Crvene zvezde, sadašnji “Rajko Mitić”, a među narodom prihvaćen kao “Marakana”.

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

Simbol jednog vremena, prestonica emocije, mesto čuda, poprište bitaka, načina života i još mnogo toga. Sve to izaziva betonski objekat oblog oblika u ulici Ljutice Bogdana.

Da zidovi Marakane mogu da govore, svašta bi rekli. Nagledali su se svačega. Pobeda, poraza, suza, sreće, golova i legendi.

Evropski vladari, mašinerija iz Lajpciga i stari znanci – nije loše ni to treće mesto

Prva utakmica odigrana je upravo prvog dana septembra pre 60 godina između Crvene zvezde i Rijeke, a prvi gol ikada na Marakani delo je Nedeljka Vukoje fudbalera hrvatskog tima. Dušan Maravić se upisao u zlatne knjige prvim pogotkom za Zvezdu i izjednačio rezultat na 1:1, dok je pobedu pred čak 55.000 duša doneo Zoran Prljinčević.

Igralo se od tad na hiljade mečeva, mnogi su promenili nečije živote, karijere, porodice, ali nikada se nije ponovio taj Ferencvaroš 1975. godine pred čak 110.000 ljubitelja fudbala.

Neće se ponoviti ni Bajern i “Mihajlović u sredinu”, ni one finte Džajića protiv Reala, pa ni epski lob Dijega Armanda Maradone, a kamoli prva izvedena panjenka u finalu Evropskog šampionata.

CRVENA ZVEZDA STADIUM 06
(Foto: Starsport)

Drhtalo se u tunelu i dobijalo na mu**a, gutala je Marakana i mnogo jače od sebe, žvakala Arsenal, Rendžers, Kajzerslautern, kovala trofej iz Barija, spašavala Ariga Sakija i “rosonere”, iznedrila Šekularca i Pižona, dočekala Pelea i ispratila mnoge u zaborav i tako u nedogled.

Ni moderno doba nije pošteđeno velikih stvari na Marakani. I dalje se gol Kange protiv Krasnodara smatra vremenskom odrednicom za početak nove ere. Duel sa Dinamom iz Tbilisija je izazvao na desetina tahikardija, a nakon gola Žigića protiv Rome mnoga deca su dobila ime – Nikola.

Srpski fudbal u ozbiljnom problemu

Nisu samo zvezdaši vezani za Marakanu, reprezentacija je u isto vreme živela i svoj film. Pamte se mečevi Jugoslavije, nestanka struje protiv Hrvatske ’99, Mijatovi golovi, pokradeni Ronaldo, petarde Rumunima i dve garniture dresova Nigerije, “pokušaj ubistva” Miralema Sulejmanija i na stotine situacija vrednih prepričavanja.

Vole je i navijači Partizana iako ne žele da javno priznaju. Mnogo se pobeda slavilo i titula, “ratovalo sa večitim rivalima i nadmudrivalo, neretko i tuklo. Sve je to sasvim normalno i ako nije. To je Marakana, to je Beograd.

Malo bi bilo i sto redova za priču o svemu što je stadion doživeo, preživeo i nadživeo. I tako, korak po korak, napuni Marakana 60 godina. I ne planira penziju. Barem za sad.

BONUS VIDEO:

Postavi odgovor