Meksička liga prodaje do 11 odsto vlasništva za čak 900 miliona dolara

U stilu španskog šampionata, La Liga MX (Liga Meksika) odlučila se da proda deo TV prava (između 10 i 11 odsto) investicionom fondu CVC za oko 900 miliona dolara.

Prema informacijama Fox Sports, vlasnici klubova su na Skupštini lige izglasali takav projekt koji je predstavio komesar Meksičkog fudblaskog saveza Huan Karlos Rodrigez.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 10 POKLON WIN&GO RUNDI potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Još nije definisan način na koji će tih 900 miliona biti raspoređeno, jer postoji više predloga. Jedino je sigurno da to neće biti u jednakim delovima, budući da će veći timovi kao što su Amerika, Čivas, Kruz Azul, Pumas, Tigres i Monterej dobiti bolji deo finansijskog kolača.

Kad se novac podeli, klubovi će dobiti i uslove pod kojima mogu da ga troše, prevashodno za poboljšanje infrastrukture, bezbednosti na stadionima, a samo deo za kupovinu igrača.

Podsećanja radi, španska La Liga je 2021. potpisala ugovor sa istim investicionim za 1,929 milijarde evra u zamenu za 9 odsto TV prava.

“Najmanje 70% od toga novca mora biti uloženo u rast kluba, odnosno za poboljšanje infrastruktura, digitalnih tehnologija, komunikacija, marketinga, brenda kao i u kadrove. Osim toga, po izboru, maksimalno 15% timovi mogu da koriste u povećanje plata igrača”, saopštila je u decembru 2021. godine La Liga koja je do danas dobila tranše u visini od 1,447 miljardi, dok će do kraja tekuće inkasirati i ostatak do 1,929 milijardi.

Zvezdan Terzić: Bahar nije smeo da dozvoli da bude drugi u prvenstvu

BONUS VIDEO:

Postavi odgovor