Adidas zabranio dresove Nemačke sa brojem 44 zbog sličnosti sa nacističkim simbolom

Poznati proizvođač sportske opreme Adidas, koji je odgovoran za izradu dresova fudbalske reprezentacije Nemačke, zabranio je navijačima da na dres Pancera dodaju broj 44 zbog sličnosti sa simbolom koji je koristila ozloglašena nacistička paravojna jedinica SS (Šucštafel).

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 10 POKLON WIN&GO RUNDIpotpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Istoričar Mihael Kenig je upalio alarme i istakao da je dizajn samog dresa “veoma upitan”, a iz Adidasa su istakli da sličnost sa nacističkim simbolima nije bila namerna.

“Mi smo kompanija koja je posvećena borbi protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mrženja u svakoj formi. Blokiraćemo personalizaciju dresove”, rekao je portparol Adidasa Oliver Brigen.

Kada su u pitanju dresovi Nemačke, kontroverzu je izazvala i gostujući u ružičastoj boji, za koju su kritičari istakli da nije tradicionalna i da je napravljena kao pokušaj Fudbalskog saveza da zaradi što više novca.

Nemačka će ove godine biti domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u 10 različitih gradova. Kontinentalnu smotru domaćin će otvoriti utakmicuom protiv Škotske, 14. juna na Alijanc Areni u Minhenu.

Bonus video:

3 Komentara

    Bravo za Adidas,ne treba se podsecati na ta vremena

    Opravdan razlog ,ne zreba dovoditi odluku u pitanje ovde se gleda i najmanja sitnica kada su takve stvari u pitanju ,podržavam

    Sa Nemcima nista nije slučajnost verovatno, a posebno kao domacini Evropskog prvenstva ne bi trebali da provociraju niti imaju bilo kakve upitne simbole ni na dresu ni bilo gde drugo.

Postavi odgovor