Premijer liga: Novi, a troše kao ,,stari''!

Neke stvari kao da su se izokrenule u Premijer ligi – oni koji bi trebalo da troše to ne rade, ali zato se naveliko ,,razbacuju” neki drugi. Oba tima iz Mančestera su se ovoga leta ponašala prilično skromno, ne samo za svoje standarde, ali su zato novajlije duboko posegnule u džepove.

Fudbalske finansijske kočnice su već duže vreme bez ulja u sistemu, ali neke stvari koje su se na tom planu odigrale u Premijer ligi su svejedno čudne. Neko bi mogao da ih nazove čudesnim, ali se čuda ipak neće događati. Čak i u obrnutim trošadžijskim ulogama, zna se ko je favorit na ostrvu.

Ono što je zanimljivo je da su Mančester Siti, Mančester Junajted i Totenhem potrošili tek za nijansu više novca od tri povratnika u ligu – Vulverhemptona, Kardifa i Fulama. Do danas je važila cifra od 185 miliona dolara za pretendente na titulu i nekih pet miliona manje za novajlije. Informacije poslednjeg dana prelaznog roka ukazuju na neke nove detalje, ali drastične promene tog odnosa neće biti.

Ušli su u Premijer ligu, a šta dalje čeka Vulverhempton, Fulam i Kardif?

Fulam i Jokanović su obavili izvanredan posao, ali izgleda da će na Krejven Kotidžu talasati do poslednjeg trenutka. Sa druge strane, šampion je objavio da nema više kupovine, međutim, i Etihad će dobiti dopunu. Ako je od vodećih timova očekivano da troše velike sume novca, ista stvar nije važila za ekipe predviđene za drugu polovinu tabele. Bar ne za sve,  ili bar ne u tolikoj meri.

Razlog je u suštini sasvim jednostavan – premijerligaški status sam po sebi osigurava željeni priliv novca. Sport je odavno globalni biznis, fudbal je sport, iz čega sledi i logičan zaključak. A gde je biznis važi pravilo – troši da bi zaradio.

Konkurencija u Premijer ligi je sve surovija

Osnovna ideja je da se osigura opstanak u surovoj konkurenciji koju donosi Premijer liga. Međutim, postavlja se pitanje da nisu Fulam, Vulvsi i Velšani malo i preterali? Nadogradnja ekipe koja je ostvarila uspeh nije uvek lak zadatak, naprotiv. Niko tu čak i ne daje garancije.

Fulam bi mogao da završi sa potrošenih preko 100 miliona i sa na papiru, odličnim timom. Najveći ulov je Žan Mišel Seri iz Nice koji je bio meta i daleko većih klubova. Koštao je skoro trideset pet miliona dolara, što je za sada rekord na Krejven Kotidžu.

Banjac „pomaže“ Jokanoviću i Mitroviću: Otkad je obukao dres, Fulam je nezaustavljiv

Diogo Jota je prošle sezone za Vukove postigao osamnaest golova, ali se nije vratio u Atletiko odakle je preko Porta došao na pozajmicu. Ostao je u narandžastom dresu u koji se presvukao i Adama Traore, nateravši klub na rekordni transfer od dvadeset tri miliona. Nije zaostao ni Kardif koji je pojačao svoj napad odličnim domaćim fudbalerima.

Vulvsi i Fulam su čak uspeli da se odbrane od nasrtljivih velikana koji su na radaru imali njihove mlade fudbalere. Rajan Sesenjon je još zimus rešio da ostane u Londonu iako je već bio viđen u nekom velikom klubu. Vukovi su isti posao, čak možda i bolji u smislu dužine ugovora obavili sa Rubenom Nevesom. Vrlo je moguće da će njih dvojica za par sezona doneti plus u klupske kase.

Barnli, Votford i Njukasl skoro da nisu ni trošili

Granice su pomearli i neki drugi, pa su tako Hadersfild i Brajton opasno blizu cifara od šezdeset miliona dolara. Međutim, čak i sa tim sumama, pitanje je da li će ih neko uopšte i primetiti u Premijer ligi. U odnosu na grupu kojoj se u džepu ,,ugnjezdila zmija”, verovatno i hoće. Pitanje je šta Njukasl, Votford i Barnli mogu da urade ove sezone bez paprenih pojačanja.

Fulam ostaje u Londonu u prvom kolu, kvota na ,,keca” je odlična!

Barnli čak ima obavezu u UEFA Ligi Evrope, na stranu što mora da opravda izvanredan plasman prošle godine kada su fudbaleri Šona Dajča bili sedmi. Dajč ionako nije zadovoljan tokovima u modernom fudbalu, a klub je njegov sastav pojačao samo jednim fudbalerom. U situaciji većeg (prema dajlu nekontrolisanog) trošenja, u kojoj skoro i da nema slabih klubova, svaki bod ima da vredi mnogo više nego ranije sezone.

Totenhem spada u onu grupu koja nije trošila, ali se Mamuzama to i moglo. Par sezona unazad su imali najmlađi sastav u Premijer ligi i to odlično pokriven po pozicijama. Drugo je pitanje da li su time odustali od titule.

Za one druge, ključna stvar je opstajanje, odnosno kupovina vremena za delanje na duže staze. Nekada se to vreme ne kupi čak ni novcem, jer su ga drugi trošili više, ili su se događale nepredvidive stvari kao što su povrede fudbalera, loš odnos trenera i igrača, ili jednostavno, nerealno postavljeni takmičarski ciljevi.

Postavi odgovor