Skandal: UEFA dozvolila zastavu "Velike Mađarske" na kojoj su delovi Srbije

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) odobrila je zahtev Fudbalskog saveza Mađarske (MLSZ) da se zastava “Velike Mađarske” ne tretira kao politički simbol.

To u praksi znači da će ova zastava moći neometano da se pojavljuje na utakmicama ove reprezentacije uprkos tome što se na njoj nalaze teritorije drugih država, između ostalog i Srbije.

Na zastavi se inače nalazi mapa koja predstavlja nekadašnju teritoriju carevine Mađarsko-Ugarske čiji delovi danas pripadaju Sloveniji, Rumuniji, Ukrajini, Slovačkoj, Austriji i Srbiji.

Nakon prvog svetskog rata i kolapsa ove imperije pomenute teritorije pripojene su zemljama u okruženju Mađarske.

“MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolim za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača”, između ostalog stoji u saopštenju FS Mađarske.

Iz okruženja, pre svih, Rumunije već su stigle osude ovakve odluke UEFA i FARE jer kako su istakli njima nisu prezentovane prave informacije i ne znaju istorijsko značenje simbola “Velike Mađarske”.

U okviru kvalifiakcija za Evropsko prvenstvo Srbija će Mađarsku dočekati 7. septembra u Beogradu, dok će u Budimpešti gostovati 14. oktobra.

Postavi odgovor