Slaviša Stojanović hvali Zvezdu, ali i Sloveniju: Bio je isto 25. maj, pre deset godina...

Pre tačno 10 godina Crvena zvezda je posle šest godina pauze osvojila šampionsku titulu u Srbiji. Crveno-beli su tada u poslednjem kolu overili titulu pobedom nad OFK Beogradom, pod vođstvom Slaviše Stojanovića.

SPECIJALAN POKLON STIŽE: Registruj se i opremi stan – vaučer od 10.000 EUR te čeka!

Deceniju kasnije na Marakani će ponovo biti upriličeno šampionskoj slavlje, ali je klub iz Ljutice Bogdana u međuvremenu uspostavio sedmogodišnju dominaciju u srpskom fudbalu. 

Arhitekta povratničke titule na Marakanu u razgovoru za Meridian sport izneo je utiske o aktuelnoj sezoni Zvezde koja je je nedavno odbranila i trofej u Kupu Srbije, kao i o širem spisku reprezentacije Slovenije koja će biti rival Srbije na Evropskom prvenstvu. 

“Pratio sam Zvezdu, kao i uvek. Ono što se planiralo to se i napravilo, tako da čestitke svima na tome. Još jedan lep uspeh, iako je u nekim trenucima bilo pod pitanjem, ali u prolećnom delu sve je došlo na svoje i u prvenstvu i Kupu. Nadam se da se već razmišlja o tome kako da se nastupi u Evropi”, počeo je Stojanović

Tokom zimske pauze došlo je do promene na mestu šefa struke crveno-belih kada je Vladan Milojević zamenio Baraka Bahara. Aranđelovčanin je uspeo da nadoknadi bodovni zaostatak za Partizanom i odvede svoj tim do duple krune. 

“Vladan dobro poznaje strukturu Zvezde, situaciju unutar i oko kluba. Puno igrača je već trenirao, tako da je proces upoznavanja bio kratak. On je veoma studiozan i pragmatičan čovek, tačno je odredio uloge svima, sve je posložio na svoje mesto i u skladu sa svojom filozofijom bez prevelike pompe je uspešno priveo priču do kraja i čestitke njemu i njegovom stručnom štabu uz želju da tako i nastave.”

Milojević je u prethodnom mandatu dva puta odveo Zvezdu u Ligu šampiona, da li može i treći put?

“Treba uvek da se veruje, pogotovu kada postoji stručni i igrački kvalitet. Naravno, važno je i kakav će žreb da bude. Zavisi dosta i od igračkog kadra, ko će otići, ko će ostati, kakvi će novi igrači doći. Evidentno je da su potrebna pojačanja na bekovskim pozicijama, jer znamo da je Rodić dugi niz godina jedini levi bek, na drugoj strani pokušava se sa Mijailovićem kao iznuđenim rešenjem. Takođe, priča se i da će Hvan da ide, tako da mnogo je otvorenih pitanja… Ne bi bio na odmet još neki brz igrač u poslednjoj liniji.”

Stručnjak iz Gornjeg Dejana prisetio se slavljeničke atmosfere sa proslave titule 2014. godine. 

“Simbolika je velika, 10 godina od one naše titule, isto je bio 25. maj… Kada se setim tog dana, pune Marakane, lepog vremena i tog uspeha koji smo napravili, naravno da uvek budu prisutne emocije.”

Pedesetčetvorogodišnji trener godinama živi i radi u Sloveniji i sa posebnom pažnjom prati dešavanja u tamošnjem fudbalu, te je pozvan da prokomentariše spisak za EURO selektora Matjaža Keka. 

“Nema velikih iznenađenja na spisku. Kek je veoma pragmatičan i oslanja se na proverene snage i ono što funkcioniše. Iličić se vratio posle turbulentnog perioda u svom životu. Njegov kvalitet je neosporan, igrač poteza, koji u 10, 20 minuta ili za poluvreme može da reši utakmicu. Matjaž ima veliko poštovanje za njega i sve ono što je već dao reprezentaciji, ali u poslednje vreme ponovo igra na visokom nivou, tako da će biti u prilici da pomogne svojim iskustvom, liderstvom, ali i na samom terenu.”

Koje su glavne karakteristike reprezentacije Slovenije? 

“Imaju dobro uigran sistem sa niskim blokom i brzim kontrama i polukontrama. Tu su i dva strašno brza špica, Šeško i Šporar, kao i Celar i Vipotnik koji su u odličnoj formi. Desna strana je izuzetno jaka, u sredini su radilice, disciplinovani, prekid im je veoma nezgodan, na golu je Oblak jedna ljudska i golmanska veličina, tako da ima dosta stvari na koje bi trebalo da se obrati pažnja. Radi se o veoma dobro ukomponovanoj ekipi i koja može da napravi velike probleme svakome ko je potceni.”

U grupi sa Zmajčekima je i reprezentacija Srbije, selektor Dragan Stojković je saopštio širi spisak igrača za EURO, na kojem nema nijednog klasičnog desnog beka

“Jeste deficit sa bekovima, tako da je selektor primoran da koristi igrače kojima to nisu prirodne pozicije. Piksi igra sa tri pozadi, tako da su mu bočni igrači više krila, oni koji ulaze i u sredinu, kreiraju, koji su opasniji u napadu. Ali, trebalo bi da se vodi računa i o defanzivnom delu i pokuša da nađe najbolje rešenje. To nije ni malo lako jer ni u srpskoj ligi, Zvezdi, Partizanu, nema sjajnih rešenja na bekovskim pozicijama.”

Iskusni stručnjak otkrio je šta bi moglo da donese prevagu na turniru u Nemačkoj. 

“Teško je sada prognozirati plasman, jer tek slede okupljanja i prijateljske utakmice… Rezultati će u mnogome zavisiti od dnevne forme igrača, od njihove motivacije i fizičke spreme. Sa sigurnošću tvrdim da su Slovenci silno motivisani i svi su u dobroj formi što će ih držati i do samog Evropskog prvenstva”, zaključio je Stojanović.

Prognoze Batice pred EURO: Ne zna se šta zvuči gore, ali imamo šanse da nešto napravimo… (VIDEO)

BONUS VIDEO:

Postavi odgovor