Španski sud zabranio moguće kazne za evropsku Superligu

Špansko pravosuđe ponovo je danas zabranilo Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) i Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) da kazni klubove osnivače Superlige, projekta koji je pretio da izazove veliku štetu evropskom fudbalu.

Prema odluci u koju je agencija Frans pres imala uvid, sud u Madridu poništio je odluku tamošnjeg trgovinskog suda iz aprila prošle godine.

Evropsku Superligu u aprilu 2021. godine pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati, nakon negodovanja navijača i fudbalskih upravnih tela. Od projekta još uvek nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.

“Ne čini nam se da Uefa i Fifa mogu da se pravdaju (stavom da) štite opšte interese evropskog fudbala”, navode sudije, pozivajući se na “zloupotrebu neopravdanog dominantnog položaja”.

Sud u Madridu je ovom odlukom sprečio Uefu i Fifu da izreknu kazne, pre nego što Evropski sud pravde (CJEU) ne donese presudu.

Generalni pravobranilac Evropskog suda pravde presudio je u decembru da je Uefa koristila svoja prava, kada je zapretila da će sankcionisati klubove koji su stajali iza Superlige.

Šest engleskih klubova koji su učestvovali u pokušaju osnivanja Superlige (Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem), pored povlačenja, obavezali su se da više neće biti deo takvih projekata.

Sredinom oktobra čelnici Superlige pokrenuli su novu kompaniju A22 Sport Menadžment, sa ciljem da otvore “dijalog” o budućnosti evropskog klupskog fudbala.

Izvor: Beta

Bonus video:

7 Komentara

  Nadala se UEFA i FIFA da će moći finansijski da ih opale po ušima kako bi pojačali svoje budžet ali su se uzalud nadali

  Pravedna odluka, nemaju na osnovu čega da kazne klubove koji su hteli da osnuju SL

  Ne moraju da ih kažnjavaju svakako od Superlige neće biti nista to nikad neće zaživeti

  I dalje se prica o ovoj ligi koja nema buducnost!

  Spanski sud moze sta god da radi,zna se da od ovoga nema nista

  Uefa nece dozvoliti tu ligu,to svi znamo

  Svasta ima da bude ovde,bura tek sledi

Postavi odgovor