ABA liga: Ko se i na koji način vraća u Moraču?

Mnogo je razloga zbog kojih se sa nestrpljenjem očekuje nastavak polufinalne plej-of serije u kojoj će se u drugoj utakmici u Zagrebu sastati Cedevita i Budućnost.

Drama, uzbuđenje, neizvesnost – sve što smo očekivali smo dobili u punoj košarkaškoj meri već u prvom duelu. Rezultat koji se kretao u okviru male margine bilo koji tim da je bio u vođstvu, odluka u poslednjim sekundama, junak utakmice, odlično navijanje – ni za jednu od ovih stvari nismo bili uskraćeni. Sa malom rezervom u odnosu na atmosferu u zagrebačkom Domu sportova, nema razloga da dešavanja na parketu ne donesu istu količinu kvaliteta i uzbuđenja kao i u Podgorici.

ABA liga: Pet stvari koje smo naučili u pobedi Budućnosti nad Cedevitom

Iako je pobeda ostvarena sa samo jednim poenom razlike, ona za Budućnost znači veliku prednost. Eventualna treća utakmica serije bi se igrala u Morači gde domaćin ove sezone nije izgubio nijedan meč u ABA ligi. Kao takva, navedena činjenica znači da Budućnost u Zagreb odlazi sa daleko manjim pritiskom nego što će ga imati Cedevita.

Može li Budućnost da ponovi lošu odbranu?

Aleksandar Džikić je imao dovoljno vremena da sa košarkašima poradi na ispravljanju grešaka iz prvog duela. To se pre svega odnosi na netipično lošu igru u odbrani koja je ove sezone bila bolji deo igre Podgoričana. Budućnost se u prvom susretu veoma loše branila od šuta za tri poena i pikenrol igre gostiju, a čak je bila slabij i u skoku (26:28) u čemu se Cedevita uopšte nije isticala tokom ligaškog dela takmičenja.

ABA liga: ,,Lovostaj“ je završen, Zvezda označena kao plen, ima li junaka?

Ne dešava se često da ekipa koja izgubi samo šest lopti, a pri tom osvoji sedam, ne uspe da ranije prelomi meč u svoju korist. Karakter nije bio sporan jer su Podgoričani i ranije pokazali da ga imaju, pa je uz izvanrednu partiju Nemanje Gordića (indeks korisnosti 30) stvar došla na svoje mesto na samom kraju okršaja. Bilo bi prilično začujuđe da Džikićevi košarkaši dva puta za redom ponove slabu igru u odbrani.

https://twitter.com/ABA_League/status/977485180502925312

Cedevita će bez daljnjeg morati da se suoči sa velikim pritiskom. Način na koji su poraženi je samo dodatno opterećenje, kao i saznanje da moraju do dve pobede za redom, od kojih bi po drugu ponovo morali u Moraču. Cedevita je doduše, pobedila Budućnost u ligaškoj utakmici u Zagrebu na donekle sličan način na koji su pre nedelju dana poraženi u Podgorici.

Susreti u Evrokupu se slobodno mogu izuzeti kao merilo, jer su ekipe u tom takmičenju imale drugačije ambicije.

Cedevita bez doprinosa Ukića i Muse u prvom susretu

Ono što je Zdovcu potrebno u drugoj utakmici je da Čeri (do poslednjeg minuta) i Nikols ponove dobru igru, ali i da se uključe Ukić i Musa koji su u Morači bili praktično nevidljivi. Atmosfera u Domu sportova nije takva da se publika proglasi za šestog igrača, ali na to su Narandžasti naviknuti.

Kvote za polufinalne mečeve ABA lige se naalze ovde

Cedevita je u međuvremenu igrala u domaćem prvenstvu, dok je Budućnost imala čitavih nedelju dana odmora. To može da bude veoma značajno za goste koji su imali više problema sa povredama nego njihov domaćin. Iz oba sastava stižu uveravanja o ishodu – Cedevita poručuje da se serija nastavlja, a Budućnost da se u Moraču vraćaju tek za finale. Rasplet je pred nama.

Postavi odgovor