Nakon tri NBA zvezde, Bahami pokušavaju da "ukradu" i reprezentativca SAD

Košarkaška reprezentacija Bahama ima velike ambicije da se po prvi put plasira na Olimpijske igre. Nakon odazivanja Badija Hilda, Kaja Džonsa i Diandre Ejtona, istim putem mogao bi da krene i Erik Gordon.

Naime, Bahami su dobili veliko pojačanje u vidu trojice NBA zvezda za kvalifikacioni turnir u Argentini. Sa Ejtonom, Džonsom i Hildom već su stali rame uz rame sa Argentinom kao favoriti za osvajanje turnira u Santijago de Esteru.

Inače, pretkvalifikacioni turnir za Olimpijske igre rezervisan je za reprezentaccje sa američkog kontinenta koje ne učestvuju na Svetskom prvenstvu, a samo pobednik turnira obezbediće plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Argentina je svakako prvi favorit, sama činjenica da ne igraju na Mundobasketu je špkantna s obzirom na kvalitet koji imaju u sastavu (Fakundo Kapnaco, Luka Vildosa, Nikolas Laprovitola…) ali Bahami imaju “kec u rukavu” kako bi se nadmetali sa njima.

U pitanju je bek Finiks Sansa – Erik Gordon.

Iza sebe ima sasvim solidnu NBA karijeru, “karta” na koju igraju Bahami je činjenica da je njegova majka poreklom sa ovog ostrva što mu daje mogućnost da obuče dres ove nacionalne selekcije.

Jedini problem? Gordon je već igrao za reprezentaciju SAD sa kojom se i okitio zlatom na SP 2010. u Turskoj.

Kako bi promenio selekciju i postao reprezentativac Bahama potrebno je posebno ovlašćenje FIBA, ali 15 dana pred početak kvalifikacionog turnira ovakav razvoj situacije deluje malo verovatan, a uzgred izazvao bi i verovatno oštre reakcije od strane ostalih učesnika.

Prema pravilima, igrači koji su nastupali za nacionalni tim pre navršene 17. godine mogu da promene nacionalni tim po punoletstvu ukoliko se Savezi obe zemlje slože, ali u slučaju Gordona ovo pravilo ne bi važilo jer je već kao punoletan igrač nastupao za SAD.

Dodatno, postoji izuzetak od pravila, pa Generalni sekterat FIBA ima ovlašćenje da dozvoli promenu nacionalnog tima ukoliko je u pitanju zemlja porekla pomenutog igrača u “interesu razvoja košarke u toj državi”.

To je karta na koju “igraju” Bahami, a šta će biti konačna odluka FIBA saznaćemo uskoro.

Turnir u Santijago de Esteru održava se od 14. do 20. avgusta, a osim Bahama učestvuju domaćin Argentina, Čile, Kolumbija, Kuba, Panama, Urugvaj i  Američka Devičanska Ostrva.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

Bonus video:

3 Komentara

    Stvara se ozbiljan tim i pripremaju se maksimalno za OI!!!!!

    Prave ozbiljan tim ako uspeju da ga dovedu radili su jako kvalitetnog igrača

Postavi odgovor