Erdem Džan: Tompson nije kao Micić, ali ni naš tim nije isti kao pre

Tokom dana posvećenog medijima trener Anadolu Efesa, Erdem Džan govorio je o dolasku na klupu turkosg velikana, promenama u timu i ambicijama dvostrukog prvaka Evrope u novoj sezoni.

Pre ulaska u “cipele” Ergina Atamana, Džan je sa Turk Telekomom priredio pravo čudo: Klub je završio regularnu sezonu u Turskoj kao lider čime je nadmašio sva očekivanja uz nastup u finalu evropskog takmičenja.

Trenersku karijeru počeo je u istom klubu kao asistent (2008. do 2010. godine), nakon čega je prvi samsotalni posao imao u Eskišehiru od 2010. do 2012. godine.

Džan je potom 10 godina bio pomoćni trener Fenerbahčea (2012. do 2021.)

Narednu sezonu proveo je u Juti kao asistent Kvina Snajdera, nakon čega je usledio povratak u evropsku košarku.

Kao trener Turk Telekoma, Džan je doveo tim do finala takmičenja i poneo titulu trenera godine u Evrokupu, a nekadašnji učenik Željka Obradovića ne krije da je bio počastvovan kada je na kraju sezone dobio ponudu Efesa.

“U životu sam postavio velike ciljeve. Biti deo velike i moćne organizacije kao što je Efes je važno kako bi ih i ostvario. Cilj mi je da konstantno napredujem kao trener, stoga kada je stigla ponuda of Efesa to je bila velika čast za mene”, rekao je Džan za “Jurohups”.

Pre istorijske sezonu u Turk Telekomu, Džan je bio deo trenerskog tima Jute, i ne krije da su iskustva i znanje iz NBA lige u velikoj meri uticale na njegov razvoj.

“Kada ste u NBA ligi važno je sa kojom svrhom ste tamo. Iskustvo koje sam dobio je presudno uticalo na moju košarkašku filozofiju, sistem igre koji želim da gajim, kao i ambicije koje želim da ostvarim. Uvek sam imao želju da budem glavni trener, stoga sam nakon perioda u Juti osetio da je vreme da budem prvi trener”.

Ipak, ne može da “otpiše” povratak u NBA.

“Još uvek sam u kontaktu sa njim (Snajderom). Razgovaram i sa drugim trenerima, menadžerima i generalnim menadžerima NBA ligi, ali prvo želim da samostalno ostvarim uspehe i tek onda bih se vratio u NBA”.

Dalje, govoreći o Efesu, Džan smatra da činjenica da je klub još letos “zatvorio” roster nije donela naročito velike benefite turskom velikanu.

“Ozdemiroglu se na primer povredio rano, kao što znate, Larkin je imao problema sa reprezentacijom, tako da se odjednom promenila dinamika koju smo imali u vidu kada smo kompletirali roster i morali smo uraditi novu procenu”.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Efes je promenio čak osam igrača, a jedno od najzvučnijih imena je Darius Tompson koji je stigao iz Baskonije, kao i Tajrik Džouns (MVP turskog šampionata) koji je stigao iz Turk Telekoma. Takođe, Vasilije Micić, jedan od lidera ekipe otisnuo se u NBA ligu u Oklahomu.

“Slika tima je jasna. Imamo nekoliko dokazanig evroligaških igrača, uz njih su tu igrači koji su gladni uspeha i imaju veliki potencijal. Takođe tu su i mladi igrači, željni dokazivanja na navišem nivou. Neki od njih će postići nove uspehe, dokazati da mogu da budu oslonac na duže staze, svaki igrač ima potencijal”.

Tompson je stigao kao zamena za Micića koji je bio možda i najvažniji igrač kluba u pohodu na dve titule Evrolige.

“On nije kao Micić po karakteristikama, ali i naš tim nije isti tim. Pokušavamo da izgradimo tim gde će svi sarađivati, i iz tog zajedništva nadam se da ćemo imati i bolje rezultate. Ne mođemo uporedit Vasu i Dariusa, sada imamo mnogo novih igrač, tu je i novi trener, nova košarkaška filozofija. Na nama je da radimo naporno i da vidimo koliko možemo da porastemo kao tim”.

Džan je kao plan zacrtao napredak turskih igrača, uz napomenu da će im davati što više šansi kako bi u tome i uspeli.

“To sam obećao sebi. Kao turski trener, u velikom klubu imamo priliku da im damo priliku da napreduju. Nažalost povreda Ozdemiroglua je veoma negativno uticala na prošlu sezonu kluba”.

Turski trener na kraju ističe kako smatra da je motivacija igrača najvažniji aspekt tima. U vezi s tim Džan očekuje uspešnu prvu sezonu u novoj sredini.

“Imamo motivisanu grupu igrača, zaista su željni uspeha. Njihova motivacija je najvažnija bez obzira koliko vi kao trener želite uspeh, igrači su najvažniji deo svakog tima Nadam se da ćemo ostvariti zajedništvo i imati uspešnu sezonu”, zaključio je Džan.

Bonus video:

5 Komentara

  Siguran sam da i Efes i Džan imaju velike planove za ovu sezonu

  Odgovori

  Videćemo kako će proći saradnja Efesa i Erdem Džana, imaju u timu odlične igrače, dalje je sve stvar kako će se uklopiti u njegov koncept

  Odgovori

  Mislim da je Efes mnogo slabiji od kako je otišao Micić bez obzira na nova pojačanja

  Odgovori

  Efes je uvek nezgodan. Nema Micica ali ima i tek kako dobrih igrača.

  Odgovori

  Ali ovaj tim je jako dobar i kvalitetan. Tako da mogu dosta ove sezone.

  Odgovori

Postavi odgovor