Evrokup: Četiri stvari koje će Mornar odvesti do iznenađenja

Ko god da pokuša da se pozabavi procenom početka sezone ekipe iz Bara,  trebalo bi da ima u vidu da je Mornar imao težak raspored i nimalo lake protivnike u oba takmičenja u kojima je do sada odigrao ukupno sedam mečeva.

Na koji god način da se toj proceni pristupi, njen rezultat svakako ne može da bude negativan po ekipu Mihajla Pavićevića.  Možda su rezultati mogli da budu i za nijansu bolji, ali je Mornar u tom smislu već počeo da napreduje. Posle tri uzastopna poraza u ABA ligi i Evrokupu, Barani su zabeležili tri pobede u sledeća četiri meča i pokazali da i će ove sezone biti ekipa uzbudljiva za gledanje, a neugodna za svakog protivnika.

Uostalom, dva od četiri poraza Mornar je doživeo od favorita za osvajanje Evrokupa, Uniksa i Unikahe, a druga dva na gostovanjima u ABA ligi.

Bronson Kenig – kralj iz Viskonsina postaje kralj i u Baru?

I pre početka sezone je bilo jasno koliko je dobar posao napravljen zadržavanjem Uroša Lukovića, a ispostavilo se da je i Bronson Kenig mnogo veće pojačanje nego što je moglo da se pretpostavi. Ono na čemu će Pavićević još morati da radi je poboljšanje odbrane, što bi sigurno doprinelo većoj konkurentnosti u ABA ligi u kojoj Mornar lagano ističe kandidaturu za ponovno učešće u plej-ofu.

Mornar je ponovo autsajder na gostovanju

Četvrtu utakmicu u Evrokupu Mornar kao gost igra protiv Frankfurta koji je u prethodna tri kola zabeležio samo jedan poraz i to u Malagi. Nemačka ekipa ima mnogo više problema u domaćem prvenstvu u kojem su zabeležili dva neočekivana potaza i tek jednu pobedu do sada. Domaći su favoriti u ovoj utakmici, ali ni Mornar nije bez šansi.

Šta to košarkaši Mihajla Pavićevića treba da urade da dođu u priliku da u Topolicu donesu pobedu iz Nemačke?

Pre svega, moraće da pronađe način da svom domaćinu nametne dobar ofanzivni skok svog u čemu. To će im omogućiti poentiranje iz takozvanog drugog napada čime bi nadoknadili eventualni manjak poena u slučaju da ih ne posluži šut. Većina košarkaša nemačke ekipe je veoma brza i pokretna, pa čak i centar Erik Marfi koji je ujedno i najbolji strelac ekipe. U tom smislu će učinak Uroša Lukovića biti veoma važan, kako u zaštiti svog koša, što u prethodnim mečevima nije uvek uspevalo, tako i u neprestanom vršenju pritiska na protivničku odbranu.

Blejk Grifin „ugasio“ Filu sa 50 poena: Ko je sve beležio preko 50 u dresu Pistonsa?

Mornar ima izvanredan napadački potencijal kada su u pitanju dalekometni šutevi. Kenig, Vranješ, Voler, Karington, Rebić, pa i Pavić, sposobni su da u serijama postižu trojke pritom zadržavajući sjajan procenat. U Frankfurtu će se suočiti sa veoma agresivnom odbranom , zbog čega će biti veoma važno da im Uroš Luković olakša posao time što će se defanziva Frankfurta skupljati oko njega.

Kontrola lopte može da bude ključna za Mornar

Kontrola lopte će biti posebno važna jer Frankfurt ne odustaje od snažne odbrane tokom cele utakmice. Frankfurt ima blizu osam ,,krađa” po utakmici, pri čemu on sam dopušta dvostruko manje. Kontrolisan napad može da bude jedan od ključeva za pobedu u ovom susretu.

Mornar se do sada najviše pouzdao u svoje šutere, tako da je napadačka raznovrsnost bila pomalo zapostavljena. O tome govori i najmanji broj asistencija u Evrokupu (13) , što Pavićević sigurno ima u vidu. Biće potrebno više lakih koševa posle brze tranzicije, bolje i brže kretanje lopte, kao i spomenuto aktiviranje Lukovića u protivničkom reketu.

Kao zanimljivost treba spomenuti da je trener domaćina Gordon Herbert svojevremeno bio na radu u Finskoj gde je trenirao isti klub koji i Mihajlo Pavićević – Honku.

Postavi odgovor