Adam Hanga na skeneru: Šta dobija Zvezda od prvog defanzivca Evrolige?

Moglo se naslutiti da Crvena zvezda traži defanzivno orjentisano ol-araund krilo, ali niko nije mogao da pretpostavi da će se kupovina obaviti u Madridu. Nekadašnji najbolji defanzivac i aktuelni šampion Evrolige Adam Hanga je novo i verovatno najzvučnije pojačanje dosadašnjeg prelaznog roka ekipe sa Malog Kalemegdana.

Hanga je sa 201cm visine i sa 96kg težine uz skoro 210cm rasponom ruku bez obzira na 34 godine fizički i dalje veoma dominantno krilo za najelitniji košarkaški nivo u Evropi. Uz već navedene merne jedinice, na zavidnom nivou je i samo telo koje je izuzetno snažno, posebno u njegovom gornjem delu, dok atletičnost nije izgubio te je vertikalni skok na oko 90cm. Može se pohvaliti i eksplozivnošću, posebno za ovaj kasni deo karijere, kao i generalno odličnim radom nogu.

Ofanzivno je tih, ali veoma koristan, posebno što se radi o ol-araund krilu koje u ulozi sekundarnog plejmejkera može da uzme organizaciju napada u svoje ruke.

Kao što smo već rekli ekspolozivnost je i dalje na zavidnom nivou te je prodor igra možda i njegovo najjače oružje. Sposoban je da napadne iz oba driblinga, većinom to čini posle promene do dve kada čeka reakciju defanzivca i shodno tome bira stranu. Iz spot-apa je još veća opasnost po koš, posebno što mu se defanzivci odmiču zbog nešto slabijeg šuta, ali o tome ćemo nešto kasnije. Loptu čeka spreman, a sa izuzetno brzim prvim korakom uz dobro čitanje klouz-auta napada obruč nevezano za stranu. Kontakt trpi dosta dobro, ali nije neko ko namenski bira prodore pod istim, već odbranbenog igrača većinom izbaci cik-cak korakom ili promenom ritma. Završnice su i levom i desnom rukom, uz prednost desnoj, a sposoban je da baci i “pogačicu” iz neposredne blizine iako se čini da je odbrana uradila sve da ga zaustavi. Ne smemo izostaviti ni činjenicu da ume biti veoma atraktivan i da kada god ima priliku zakucaće, da li iz promene ritma, kontakta, pored igrača, preko igrača manje je važno.

https://youtu.be/dw_6_8GBbls

Hanga kao sekundarni organizator igre je stabilan na lopti, dobro prati pomeranje odbrane, a sajz ga čini teškim za branjenje u samoj organizaciji pošto vidi preko defanzivaca i blokova. Daleko od toga da spada u vrsne kreatore, ali “osnovne” zadatke obavlja odlično, kako u piku tako i van njega. U igri 2 na 2 većinom gleda da poentira i to najčešće drajvom, posebno ako je na njemu niži defanzivac koji ne može fizički da mu parira. Ukoliko je odbrana skoncentrisana na njega, prepoznaće trenutak kada da pusti pas roleru ili nekom od saigrača.

Bez lopte se kreće dosta dobro, pogotovo u piku pravovremeno popunjava kornere ili 45°, ali je isto tako aktivan na utrčavanjima po čeonoj liniji posle šort rola svog centra.

Najveća mana u njegovoj igri je svakako šut koji je unapredio tokom karijere, te je sezonu za nama završio na 37% van linije 6.75m u Evroligi. Iako procenti iz godine za nama nisu loši, umeo je da šutira i ispod 30% i ipak odaje utisak da nije stabilan šuter koji je pretnja u kontinuitetu. Pre svega je forma šuta veoma čudna, noge nisu dovoljno savijene, sam izbačaj je do poslednjeg momenta odvajanja lopte sa dve ruke. Najviše šuteva uzima iz mesta, dok manje pokušava iz driblinga što je i svakako sekundardna opcija posle prodora.

Tranzicija je definitivno njegova zona komfora, što zbog atleticizma i brzine, što zbog dobrog IQ-a, a istu trči na sve moguće načine. Neretko ćemo ga gledati da će nakon skoka završiti koust-tu-koust ili da će na isti način povući loptu, skrenuti pažnju odbrane na sebe i onda podeliti dodavanje. Takođe, ukoliko je neko od bekova zatvoren, ponudiće se da on primi loptu i organizuje brzi napad što se pokazuje kao dobra opcija s’ obzirom na njegovo razumevanje igre. Ako nije na lopti, ponudiće se na samom obruču, ako ne primi pas, popunjava dalje prostor.

Kada pričamo o defanzivnom delu terena Hanga poseduje malo, da ne kažemo neprimetno malo mana i još uvek važi(potpuno zasluženo) za jednog od najboljih odbranbenih igrača u Evropi, posebno na spoljnim pozicijama. Pre svega se radi o inteligentnom defanzivcu koji odlično kontroliše svoje ekstremitete i dobro predviđa namere napadača, što u kombinaciji sa fizikalijama i sajzom pruža mogućnost osvajanja nagrade za defanzivca godine.

Hanga je u stanju je da čuva sve od jedan do tri, pa čak i neke fizički slabije četvorke, nevažno da li su to dominantni bolhendleri ili igrači koji svoju igru baziraju na kretanjama bez lopte. Dobar rad nogu i dugačke ruke mu pružaju mogućnost da bude pravi bol-stoper, dok sa druge strane dosta dobro čita blokove i provlači se kroz njih stižući i naizgled brže igrače. Na niskom postu može da isparira četvorkama, aktivne ruke uz procenu namere će neretko rezultovati ukradenom loptom, dok već peticama može da se suprotstavi samo faulom.

Timski je ništa slabiji, šta više obavlja gomilu na prvi pogled nevidljivog posla što u vidu krpljenja rupa koje naprave saigrači, što u vidu agresivnosti na liniji dodavanja. Poseduje odličan osećaj za udvajanje, takođe ne promašuje rotacije, kao što rekosmo, defanzivne mane su mu gotovo neprimetne.

Dolazak Adama Hange na Mali Kalemegdan nije izazvao oduševljenje crveno-belih pristalica, verovatno iz razloga što Mađar nije vrsan strelac i što ima 34 godine, ali upravo su ovakvi igrači nedostajali Crvenoj zvezdi u sezoni za nama. Doskorašnji član Real Madrida je bez obzira na doba karijere i dalje jedan od najboljih timskih igrača u Evropi, deo koji povezuje spoljnu i unutrašnju liniju na oba kraja terena i neko ko će nevezano da li na parketu proveo 5 ili 25 minuta biti izuzetno koristan, pre svega nestatistički.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

BONUS VIDEO:

3 Komentara

    Ne znam šta će mu u karijeri i životu da iz Reala pređe u Zvezdu, možda zbog činjenice da mu je blizu otadžbina

    Ne znam kako su uspeli da ga dovedu ali svaka im čast

    Defnazivno je veoma moćan to je sigurno ali ima i dosta drugih kvaliteta moze biti i kreator moze otvoriti pu ka kosu jako dobro se kreće ima ogromno iskustvo u velikim utakmicama ..pravo pojačanje za Zvezdu

Postavi odgovor