Zbog čega koraci Serhija Ljulja nisu koraci?

Real Madrid savladao je Olimpijakos u finalu Evrolige košem Serhija Ljulja na tri sekunde pre kraja meča, ali odmah potom podiglo se dosta prašine zbog toga što je prekaljeni Španac izveo očigledne korake.

Naime, Ljulj je kao već mnogo puta u karijeri preuzeo odgovornost i pogodio u punoj “Žalgirio areni”, ali su mnogi, prvenstveno po društvenim mrežama optužili da je na neregularan način postigao poene, ali interesantno iz tabora Olimpijakosa se nisu oglašavali.

Nije bilo reakcije ni od strane sudijske trojke, a sada stiže i objašnjenje.

Naime, španska “Marka” navodi da su sudije ispravno postupili. U pitanju je kriterijum prednosti i nepovoljnosti jer napadač, u ovom slučaju Ljuj nije na taj način iskoristio prednost kretanja, a defanzivac (Kostas Papanikolau) nije zbog toga bio u nepovoljnom položaju.

Član 47.3 FIBA pravilnika glasi:

„Doslednost u primeni koncepta prednosti/nedostatka. Sudije ne smeju nepotrebno prekidati igru ​​kako bi kaznili lični kontakt ili prekršaj koji su slučajni i ne daju nikakvu prednost igraču niti stavljaju protivnika u nepovoljniji položaj.“

Real je tako stigao do 11. titule prvaka Evrope, a pravi heroj je neponovljivi Serhio Ljulj.

EKSKLUZIVNO: Poklon za sve čitaoce Meridian Sporta – 2.000 RSD za online klađenje!

Bonus video: 

3 Komentara

    Da je vredelo buniti se verujem da bi se Olimpijakos odmah pobunio, ovako izgleda da je sve ipak bilo regularno!

    Realno dodir koji je Ljulj napravio mu stvarno nije doneo prednost, između njih dvojice je već bilo dovoljno prostora tako da se zbog toga ne mora dosuditi kaznu za lični kontakt!

    Izmislite nova pravila samo da opravdanu pobedu Reala

Postavi odgovor