Meridian sport analizira: Pi Džej Doužer pod detaljnim skenerom

Dante Egzum se na mestu organizatora igre odlično uklopio u zamisli Željka Obradovića, te će Partizan nastaviti po sličnom kalupu i u sezoni koja sledi. Pi Džej Doužer, je treće pojačanje crno-belih ovog leta, a iako debitant u Evropi sa sobom nosi velika očekivanja.

Amerikanac sa 199cm visine i 93kg težine pokriva od jedan do tri, sa akcentom na obe bekovske pozicije, a ono što ga izdvaja je svakako raspon ruku od čak 212cm. Bez obzira na zadivljujući raspon ruku, nema problema sa kontrolom istih, dok je i rad nogu na više nego solidnom nivou.

S’ obzirom da može da igra na sve tri spoljne pozicije ostavlja utisak da ofanzivno nije do kraja definisao svoju igru, tačnije, da na terenu može da uradi sve, ali da je teško izdvojiti jedan segment u kome se posebno ističe u odnosu na konkurenciju.

Pošto ga primarno posmatramo kao plejmejkera počećemo od igre u piku koju koristi na sve načine. Sa skoro dva metra visine odlično vidi preko bloka, te uvek zna raspored saigrača na terenu prema čemu i bira odluku koju donosi. Najčešće ćemo ga videti da napadne poludistancu odakle uzima šut, neretko i preko ruke, ili deli dodavanje pre svega centru koji rola, a potom i nekom od saigrača na prvom pasu. Šut sa poluodstojanja uzima skoro pa isključivo iz levog driblinga, što dalje po prostoj logici stvari navodi da u tim situacijama najčešće napada levo od pika. Naravno, sa leve strane može da probije i do koša, ali je završnica primarno desnom rukom. Nasuprot tome ako napada sa druge, odnosno desne strane češće napada reket odakle prvenstveno gleda sebe, ili podeli neki pas centru koji ga je ispratio. Šut za tri poena je poslednja opcija, tek ako mu odbrana ide daleko ispod bloka, a protivnički centar ga brani u dubokom dropu. Samo u sezoni za nama je šutirao više od 34% van linije 6.75m kada se nalazio na oko 38% uspešnosti.

Osećaj za asistenciju je kako u piku, tako i generalno daleko od elitnog nivoa Evrolige, te se više oslanja na čitanje odbrane protivnika što ako ima veliki posed lopte neretko ume da rezultuje sa preko tri izgubljene lopte po meču.

U igri jedan na jedan pre svega pravi prednost brzim prvim korakom i dobrim promenama ritma, dok su promene široke, solidne brzine za visinu i raspon ruku kojim raspolaže, a treba napomenuti da češće napada obruč nego u igri dva na dva. Ostavlja veoma čudan utisak kada je prodor u pitanju, pošto isti realizuje ili veoma atraktivno ili zastane u neposrednoj blizini obruča gde dalje pokušava da poentira pivotom, češće zadnjim. Kontakt ne trpi dobro ili bolje rečeno nije u stanju da isti trpi u kontinuitetu, pa se prevashodno oslanja na svoju konstituciju i atleticizam, što donekle objašnjava češto zaustavljanje u reketu. Iz izolacije manje koristi šut sa poludistance, ali ako sebi stvori prostor odlučiće se i za takav pokušaj.

Kako je u NBA ligi više vremena provodio od lopte, za poziciju plejmejkera se kreće odlično bez iste. Iz šuta po prijemu je najefikasniji u šutu za tri poena, izbačaj je pravilan, loptu izbacuje daleko iznad glave te ga je teško blokirati. Klouz-aut napada dosta dobro, većinom prodorom do samog obruča.


Nećemo ga viđati kako istrčava iz blokova i šutira, ali hoćemo da pri izlasku iz bloka i prijema lopte odmah savija ka obruču. Ne kreće se samo oko linije 6.75m, odlično utrčava, gde ukoliko ima saigrače koji to mogu da prepoznaju može itekako da profitira iz tih situacija.

Veliki minus za igrača tih gabarita je svakako gotovo pa potpun izostanak igre na niskom postu, čak i protiv daleko nižih i slabijih defanzivaca. Realna je mogućnost da stručni štab Partizana poradi sa Pi Džejom na tom delu njegove igre tokom sezone, ali u ovom momentu to ne možemo okarakterisati kao stavku u kojoj se on snalazi.


U tranziciji je dobar i sa i bez lopte, ako on vuče brzi napad ili ide do koša ili deli prost pas na oko pola terena. Kao igrač od lopte se čini još efikasniji jer odlično prepoznaje situacije i lakše će odreagovati ukoliko ima zadatak samo da poentira, a ne bira između koša i asistencije.

Raspon ruku od 212cm i više nego solidan rad nogu ga sami po sebi karakterišu kao dobrog defanzivca, a kada na to dodamo želju da se istakne na tom delu parketa onda dobijamo ceo paket.

Veličina u kombinaciji sa brzinom mu pružaju mogućnost da brani sve spoljne pozicije, u šta spadaju niži i hitriji bekovi, ali i snažnija krila. Na lopti je agresivan, defanzivni stav je dosta dobar, promena intenziteta kretanja odlična, a sa ogromnim rukama pokriva dosta prostora što dodato otežava posao napadaču. Nedostatak čiste “sirove” snage ga limitira u branjenju niskog posta protiv unutrašnjih igrača, pa iako može da zasmeta pri šutu ili napadne dribling, ekipa se ne može u kontinuitetu braniti preuzimanjem bez pomoći.

Na pomoći kao i liniji dodavanja je aktivan, nekada i previše pa u želji da preseče pas ili pomogne saigraču napravi štetu svom timu bez potrebe. Naravno da će grupna i timska odbrana dosta zavisiti od mogućnosti ispunjenja uloge i uklapanja u roster, ali se na prvu loptu čini da u tom segmentu neće biti većih problema.

Zameniti Dantea Egzuma neće biti lako, te je pred Pi Džej Doužerom veoma težak, ali ne i nemoguć zadatak. Kako je Željko Obradović i prošle godine radio sa sličnim tipom organizatora igre, odaje se utisak da je ideja i više nego jasna, a da je jedina nepoznanica kako će se sada već bivši NBA igrač snaći na košarkaškom tlu Evrope.

Tekst piše: Astronaut hoops

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći bonus dobrodošlice od 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije

BONUS VIDEO:

4 Komentara

    Isklesaće njega Željko Obradović kao što je i mnoge pre njega

    Iskreno po ovoj proceni on je talentovan igrač sa kojim nije dovoljno rađeno pa će ovde možda da popravi svoju igru

    Odličan je igrač, bez problema će se ukopiti u Evropsku košarku ali ostaje da vidimo kako će se uklopiti u tim Partizana

    Za koga li navija autor ovog texta ?Sta mislite a?Nije tesko pogoditi zar ne?

Postavi odgovor