Panter do prvog milionskog ugovora došao u Partizanu

7
Kevin Panter
(Photo by Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Nema sumnje da je u ovom trenutku Kevin Panter jedan od najboljih bekova u Evropi. Ipak, početak evropske karijere za igrača Partizana nije bio lak o čemu je on sam pričao.

Amerikanac je evropsku odiseju započeo u grčkom Lavriju gde je, po sopstvenom priznanju, igrao za mali novac.

“U prvoj sezoni u Evropi zaradio sam 40.000 dolara, a prvi sedmocifreni ugovor dobio sam u šestoj sezoni. Dakle, trebalo mi je pet sezona da do toga dođem”, rekao je Panter u podkastu Swish Cultures.

Prostom računicom se dolazi da je taj tim – Partizan. U prvoj sezoni je igrao u Lavriju i Atverpenu. Drugu sezonu je 30-godišnji bek proveo u Rosa Radomu i AEK-u.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 4.000 RSD potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Treću sezonu je zaigrao za Virtus, dok mu je četvrta donela transfere u Olimpijakos i Crvenu zvezdu Meridianbet. U petoj sezoni je karijeru nastavio u Armaniju, da bi se 2021. godine priključio Partizanu.

“Imao sam cilj. Kada sam igrao za Lavrio, naišao sam na evroligašku utakmicu. Kvalitet igre odmah mi je zapao za oko, iako tad ništa nisam znao o tom takmuičenju. Zvao sam agenta da mi kaže nešto više i rekao mu da ću jednog dana biti na tom nivou. Kada sam leti bio u SAD, radio sam naporno i nisam traćio novac. Imao sam plan od četiri-pet godina i tačno sam znao šta mi je cilj”.

Kada je već govorio o cilju, Panter ne krije da bi mogao da igra u NBA ligi, ali da želi i finansijski da se pobrine za porodicu što u Americi ne bi mogao.

“Da budem iskren, teško je. Moraš da se zapitaš, prvo: šta ti je u stvari bitno? To je broj jedan. Moraš da gledaš u godine, da vidiš koliko hoćeš da igraš. Mnogo je tu faktora. Vrlo lako bih mogao da se vratim u NBA, vrlo lako, ali finansijski ne bih mogao da uradim neke stvari o kojima sam sanjao. Rekao sam majci baš pre nego što sam se vratio: kad sam odrastao imao sam dva sna. Jedan da igram u NBA ligi. I drugi san je da se pobrinem za porodicu. Kako sam rastao ta dva sna su se sve više udaljavala. Morao sam da razmislim i vidim šta je važnije. Da li NBA deo ili finansijski? Na kraju dana, ne možeš da igraš košarku doveka. Kad se sve završi želećeš da imaš nešto da pokažeš. Nemoj da dozvoliš da te košarka iskoristi. Iskoristi ti nju”.

Priznaje Panter da nije odustao od sna zvanog NBA liga, ali i da ne želi da ide po svaku cenu.

“Ako bi dobio pravu ponudu, pravu ulogu, čak i ako bih izgubio neki dolar, razmislio bih. Svako leto se mučim sa tim pitanjem… Odrekao bih se mnogo toga za nešto što nije sigurno. To nema smisla. To je jedan razloga što ostajem. Drži se onoga što imaš, drži se svoje cene. Mnogi ti klubovi uzimaju to. Kao da si tu sa lisicama na rukama. Mogu da te otpuste kad hoće. Mora da bude nekih garancija. Ne bih da ulazim previše u politiku, ali… Imaš igrača koji nije draftovan, kao ja. Imaš i igrača koji je draftovan, a prošlo je već pet godina i on se sada vraća u NBA ligu. I on ima neka prava. Nema razlike između nas, a meni daju veteranski minimum. Iako ja, primera radi, mogu da budem mnogo bolji igrač. To je sve velika igra. I moraš da znaš da je igraš. Mnogo puta sam izgubio um, jer neke stvari nemaju smisla. Ne smeš mnogo da razmišljaš o tome”.

S obzirom na to da su dve evropske selekcije bile u finalu Mundobasketa (Srbija i Nemačka), da su Amerikanci završili drugi vezani šampionat bez medalje, Panter je podelio mišljenje i da li su evropske selekcije preuzele primat od SAD-a.

“To je teško pitanje. Da ne preterujemo, imamo najbolje igrače na svetu, ne zanima me šta drugi kažu. Najbolji si. Ali možda nismo najbolji tim. Jer uvek menjamo tim. Druge zemlje imaju momke koji igraju stalno, imaju bolju hemiju. Ipak, ja sam uvek za SAD”.

Potom je i uporedio način rada i obuke košarkaša u Evropi i u NBA ligi.

“Mnogo više ih zanimaju osnovne stvari, suština. Oni mnogo rade na osnovnim stvarima. Mi smo samo išli da igramo. Zato imamo tu kreativnost. Ja sam pik end rol počeo da igram tek u zrelim godinama karijere. U Evropi se zaista taktikom bave od malih nogu. Jer oni ne mogu da rade ono što mi možemo. Ali rade na tim stvarima, na jednostavnim, uvek su u teretani. Imaš pet na pet bez driblinga. Ali ludo je što te to nauči kako da dodaješ, kako da presečeš pas, kako lopta ide. To su te proste stvari koje mi u Americi nismo radili. U Evropi je sve sasvim drugačije. Ali kada shvatiš zašto se te vežbe rade… Oni disciplinuju igrače od malih nogu”.

Napominje Panter da mu je veoma pomogla saradnja sa Željkom Obradović da postane ono što danas jeste.

“Igranje za Željka Obradovića mi je mnogo pomoglo. Sa mentalnog aspekta, učinio je da više razmišljam tokom cele igre o donošenju odluka, različitim vrstama dodavanja. Mnogo mi je pomogao da dostignem viši nivo”, zaključio je Panter.

Bonus video:

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime