Spolstra: Voleo bih da dođem u Srbiju, Jović je prestigao sve ostale

janko bojan plocica

Erik Spolstra, trener Majamija i asistent Stiva Kera u reprezentaciji Sjedinjenih Američkih država, izdvojio je vreme da porazgovara sa srpskim medijima u Manili.

Dvostruki osvajač NBA lige se za početak dotakao svoje selekcije na Mundobasketu.

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

“Što se tiče Svetskog prvenstva čast je biti ovde. Uživamo u takmičenju, ovo je nešto najbolje što svet ima da ponudi. Momci su stvarno motivisani za takmičenje i izazove. Bilo je mnogo priče kako ovaj naš tim nije toliko dobar ili talentovan kao neki naši prethodni timovi ali ja mislim da je to nešto što nas ujedinjuje kao grupu.”

Kako sa FIBA pravilima?

“To je promena i znali smo da će biti. Nije ovo NBA košarka i da bismo osvojili prvenstvo mi smo ti koji moramo da se prilagođavamo. Za sada mislim da su se momci uglavnom prilagodili.”

Jović?

“Klinac igra dobro, zabavno je! Prvo je zabavno to što smo ovde u isto vreme, drugo on je mnogo radio iza kulisa (iza scene). Niko nije obraćao pažnju u martu, aprilu i maju kada je dva puta dnevno vežbao i totalno promenio svoje telo. Sada je potpuno zdrav. Radio je na svojim veštinama i pripremio se za ono za šta smo pretpostavili da će biti jako bitno leto. Prvo letnja liga u Sakramentu i Vegasu gde je igrao jako dobro, a onda i prilika da se takmiči za mesto u sastavu i potencijalno minute… On je prestigao sve ostale za sada! Ja uživam u njegovoj igri, stručni štab uživa, bude se u pola pet ujutro svakog jutra da gledaju njegove utakmice i navijači Majamija ga podržavaju! Uzbudljivo je, fanovi Hita prate Svetsko prvenstvo. Naravno da prate naš tim, ali svi prate i Nikolu. Videli smo koliko je radio iza kulisa, on je ovo zaslužio. Sve ovo je tu zaslugom njegovih radnih navika i posvećenosti.”

Sreo se sa Jovićem, šta je pričao sa njim?

“Izašli smo na ručak i više smo hteli da proslavimo što je uspeo da dođe ovde, da se izbori za ulogu u svom timu i da oseti nešto potpuno novo. Nije bio nikada u Manili, tako da je razgovor više bio prijateljski nego razgovor između trenera i igrača. Uživao sam u tome i samo želim da ga podržim dok je ovde. Ne pokušavam da ga treniram, samo smo pričali. Ponovo ćemo se naći iako su nam rasporedi sada ludi, ali ćemo se naći ponovo na večeri. Odvešću ga u filipinski restoran da bi ga upoznao sa nečim drugačijim.”

Nikola i Srbija u finalu protiv Amerikanaca?

“Neću da trčim pred rudu ali jeste mi palo na pamet! Tajron Lu iz našeg stručnog štaba nas stalno podseća da je ovo kao “Martovsko ludilo”, kao NCAA turnir. Morate da se fokusirate na sledeću utakmicu, ali smo svesni rasporeda i žreba. Oba tima su imala sreće da pobede sve utakmice do sada, ali ako se budemo susreli to može da bude pravo slavlje za celu organizaciju (Majamija).”

Jokić nije tu, on ga poznaje?

Nažalost znam ga vrlo dobro…

“On je bio najbolji igrač na svetu dva puta i sigurno imate razloga da kažete da je i prošle sezone bio najbolji na svetu. Sigurno je da je to dokazao kada je osvojio titulu. Imam ogromno poštovanje za njega. Ako bi se reklo da je doprineo tom timu, to bi stvarno bila najblaža izjava godine. Ali igrao je do kraja juna i zaslužio je da uživa u odmoru. Vrlo je posvećen nacionalnom timu i vratiće se on u tim. Sa druge strane to je Nikoli (Joviću) otvorilo više šansi da igra. Mislim da u nedostatku nekih veterana tim dobija poverenje u njegove sposobnosti i to šta on donosi timu. Jer je on toliko ofanzivno fluidan igrač za ekipu. Uvek bira prave poteze, nesebičan je, ima sjajan pregled igre za nekoga njegove visine. Nisam pričao sa njegovim saigračima, ali sam siguran da vole da igraju sa njim jer je toliko nesebičan i jer toliko dobro dodaje. Ali takođe može da se vidi i koliko je radio, koliko je on ofanzivno napredovao, koliko mu je bolji šut za tri poena… Jako je puno radio i mnogo je ojačao pa su mu prodori mnogo jači nego što su bili.”

Kako je NBA drugačija od SP, Nikoli trebaju NBA minuti, šta je plan za njega naredne sezone?

“Ovo je bio plan! Doći ćemo na trening kamp kada bude vreme. Sada samo uživam u tome što se on takmiči na najvišem nivou, na Svetskom prvenstvu. On igra konstantnu bitnu ulogu i koja donosi pobede. To je najbitnije. U ruki godini je mnogo vremena proveo pokušavajući da ozdravi. Nije imao minute, ni u razvojnoj ligi zaista nije mogao da igra, ali je sada potpuno zdrav i videli ste da je promenio svoje telo. Ovaj period između sezone je za njega bio jako bitan. To što je mogao da bude deo našeg tima u Letnjoj ligi i kasnije na pripremama reprezentacije. Sada igra sve te utakmice koje znače nešto, to je nešto najbolje za razvoj igrača.”

Sve je radio od video kordinatora nadalje… Darko Rajaković, šta očekuje od njega?

“Biće sjajan! Dugo ga znam, vrlo poštujem njegov trud. Morao je da preskoči mnogo različitih prepreka na svom putu i pokazao je veliku zahvalnost i veliku želju da bude deo tima. Želju da doprinese timu, a ne da misli unapred o sebi. Ako radite sjajan posao tu gde ste na kraju ćete obično biti nagrađeni zbog toga. I mislim da to za njega nije bilo nešto što se desilo preko noći. On je zaslužuo svaki svoj korak do sada i više je nego spreman za mesto glavnog trenera.”

Ako ga Jović zove u Srbiju?

“Ako me Niko zove? Voleo bih da dođem! Da ne radim ovo, da nisam deo priprema reprezentacije Amerike ja bih bio na njegovim pripremama. Ovako je moj stručni štab išao da ga gleda. Jedini put kad sam išao u region je kada sam bio u Sloveniji. Bio sam tri godine zaredom tamo kada je Goran Dragić igrao za nas. Išao sam u Ljubljanu koja je jedan od meni omiljenih gradova na svetu. To bi koristio kao razlog da odem u Ljubljanu i tamo probam razna pića i žestinu! Hvala vam!”

Postavi odgovor