Srbija čula Pionir: Od Luke spasa, do Alekse – heroja nacije

Svako ko je dovodio u pitanje šta se dobija izgaranjem u dresu reprezentacije, dobio je plastičan odgovor u vidu euforičnih ovacija upućenih Aleksi Avramoviću. Sve što je radio u prethodnim prozorima, a posebno ono što je predstavljao za državni tim na Svetskom prvenstvu u Manili, dobilo je još jednu nagradu.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 10 POKLON WIN&GO RUNDI potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

I sve što je činio u meču sa Finskom, zajedno sa, pre svih Lukom Mitrovićem, ali i ostalim momcima, bila je potvrda da je košarkaška reprezentacija Srbije ozbiljna marka. Ona koja više ne gubi utakmice koje ne bi smela.

Skandinavci su pali na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo serijom 28:3 za deset minuta igre, od 24. do 34. minuta.

Pre meča, nagrađena su i preostala petorica srebrnih Orlova koji su igrali prvi meč kvalifikacija protiv Finske. Isto kao što je nagrađen povređeni Ognjen Dobrić, a posebno Boriša Simanić koji je takođe došao u dvoranu „Aleksandar Nikolić“ da bude uz drugove. Krcatu dvoranu, da dodamo. U civilu su još sedeli Aleksa Uskoković i Uroš Trifunović.

image

I isto kao što su nagrađeni oni koji nisu bili na Svetskom prvenstvu, ali su deo ove generacije Srbije.

A kad se samo setimo prvih prozora i posete u istom hramu košarke…

Mada, možda su nas srpski reprezentativci malo i podsetili na te dane sporim i konfuznim startom, kako je i bilo uvek, na svim počecima. I ovaj je pomalo izduvao balon zadovoljstva iz Pionira, jer je Finska vodila 8:3, a Svetislav Pešić zvao prvi tajm-aut posle nešto više od tri minuta.

Jednostavno, ideja da se lopta spušta na centre i tu stvori dominacija iz koje će se ili dobivati laki poeni, ili lopta kružiti do najbolje opcije, nije palila.

Skandinavci su bili i oštriji, angažovaniji, koncentrisaniji. Samo je Luka Mitrović uspevao da pronađe put do koša, ali i to nije bilo dovoljno. Uz Avramovića je prvi na teren kročio sa klupe Dušan Beslać. Malo više energije. Uskoro se pridružio i Nikola Đurišić. Mnogo više energije.

Pešić je promenio trojku, Avramović i Vanja Marinković nisu navike iz Manile. Dve trojke za prvo vođstvo (17:15) i tajm-aut selektora Tuovija. Zaista neverovatna podrška sa tribina delovala je već tada kao pobednički zanos. Finci tako nešto nisu dopuštali.

A nije ni koncentracija Srbije. Primera radi, nije iskorišćen poslednji mali faul, a primljen je koš za vođstvo gostiju 20:17 posle prve četvrtine.

Tada su Beslać i Đurišić ponudili neophodnu energiju, a Dejan Davidovac samo njemu prepoznatljivu smirenost. Ovaj trio je pripremio sve da Mitrović potpuno zagospodari reketom. Posebno kada je Pešić poslao na parket visoki trio Davidovac-Petrušev-Mitrović.

Činjenica, Finci su promašivali neke otvorene trojke baš u tim trenucima, tako da je Srbija došla i do 30:26. Mislite da to nije neko bog zna kakvo vođstvo? S obzirom na tok utakmice, delovalo je ogromno. S obzirom na šuterski talenat Sasua Salina – premalo.

Finska je ekspresno vratila vođstvo, Pešić zvao tajm-aut, Srbija ponovo preko Mitrovića pronašla rešenje, Tuovi tražio minutu odmora… Orlovi su imali 36:34 posle 20 minuta. Pred njima je bila teška bitka.

Potvrda ovoga je stigla momentalno.

Ponovo konfuzan početak, ponovo raspucani Finci i ponovo samo Luka Mitrović (16 poena u 22. minutu).

Na semaforu je, nepuna tri minuta nakon ulaska u treću deonicu, pisalo 39:46! Domaćin je već imao pet faulova, gosti samo jedan!

Prvi put se sa tribina čulo: „Srbija, Srbija!“ Osetila se, doduše, i zabrinutost.

Pešić je lupio pečat na tu brigu tajm-autom u trenutku kada je Finska povela 48:39. I lupio pečat na sve probleme.

Iz tog minuta odmora, Mitrović (ko drugi) je prvi reagovao. Marinković je napao, Đurišić odigrao odbranu a, Avramović – definitivno junak svih tih navijača koji su bili u Pioniru spremni da vrište na svaki njegov kontakt sa loptom – prvo pogodio trojku, onda presekao napad Finaca i izjednačio – 48:48, tri minuta i 12 sekundi pre kraja treće četvrtine.

Tajm-aut gostiju je samo probudio i Petruševa koji se priključio beloj stihiji, dok su dečiji, visoki glasovi, uzvikivali „Aleksa, Aleksa“, pa „MVP, MVP“, dok je Avramović ubacivao 11, pa 12. poen za 58:51 posle treće četvrtine.

Serija 19:3, od 24. minuta do kraja deonice, samo je trajala i oduševljavala Pionir. I nije joj bilo kraja. Iz odbrana je sve polazilo, a završavalo se trojkom, pa ofanzivnim skokovima i poenima Beslaća.

Desetominutna serija se završila na 28:3. Dovoljno za konačnih 77:61 i prvi korak ka Evropskom prvenstvu 2025.

Sledeći je, nadamo se, za tri dana protiv Gruzije u Tbilisiju.

Srbija – Finska 77:61 (17:20, 19:14, 22:17, 19:10)

Srbija: Davidovac 7 (6 sk), Đurišić 2, Jaramaz 3, Koprivica 1, Marinković 7, Avramović 18 (4 ul), Beslać 7, Gudurić 5, Mitrović 19 (9 sk), Petrušev 8 (6 sk, 5 as), Radanov, Ristić.

Finska: Blomgren, Grandinson, Madžuni 10 (6 as), Raitanen 8, Vara 2, Dolenc 2, Jantunen 11, Madsen 6, Palmi 4, Salin 8, Sepala, Valtonen 10.

Bonus video:

4 Komentara

    Bilo je puno poznatih lica iz sveta košarke na tribinama. Tako treba, mora da se podrže kolege i reprezentacija

    Dobro se pokazao kapiten, opravdao poverenje

    Drago mi je sto imamo takve igrace u reprezentaciji

    Aleksa Delija momak, kao je odigrao finale Kupa svaka mu čast

Postavi odgovor