Šta čeka Orlove na Mundobasketu: Kako izgleda sistem takmičenja i put do završnice?

Srbija je pobedom nad Velikom britanijom izborila plasman na Svetsko prvenstvo koje se od 25. avgusta do 10.septembra održava u Japanu Indoneziji i Filipinima.

Iza “Orlova” ostaju burne i naporne kvalifikacije koje su letos pretile da postanu prava katastrofa nakon poraza od Belgije početkom juna.

“Visio” je plasman izabranicima Svetislava Pešića, ali je odličan avgustovski prozor i pobede nad Grčkom i Turskom, te još jedna pobeda nad Turskom u Beogradu donele Srbiji priliku da sama odlučuje o sudbini u poslednja dva kola.

Uprkos nedavnom porahzu od Grčke Srbija nije propustila drugu meć-loptu i pobedom nad Velikom Britanijom obezbedila je plasman na Mundobasket.

Žreb grupa na programu je 29. aprila, a kvalifikacije i čuveni FIBA prozori doneli su nam nekoliko iznenađenja.

Na primer Argentina, vicešampion sveta neće ni igrati na prvenstvu, Zelenoortska ostvra predvođena Edijem Tavaresom, kao i Južni Sudan izborili su plasmane po prvi put u istoriji – moglo bi se reći zahvaljujući poklapanju rasporeda FIBA i Evrolige…

Debitanski nastup imaće i Letonija koja je završila na vrhu grupe u kojoj je igrala Srbija, kao i Gruzija.

Kompletan spisak učesnika Mundobasketa možete pogledati ovde.

Indonezija, Filipini i Japan su kao domaćini imali privilegiju da biraju jednog od rivala sa kojim će biti u grupi pre žreba.

Tako će na primer SAD igrati protiv Filipina, Slovenija protiv Japana, dok će Kanada biti u grupi sa Indonezijom – i to će značajno uticati na ishod žreba.

Sam sistem takmičenja nije promenjen u odnosu na 2019. godinu, pa će Mundobasket imati tri faze.

U prvoj će 32 selekcije biti podeljenje u osam grupa po četiri. Dve najbolje reprezentacije iz svake grupe će se preseliti u drugu fazu takmičenja, u kojoj će ponovo biti formirane četiri grupe, a po dve najbolje selekcije iz novoformiranih grupa će izboriti plasman u četvrtfinale.

Selekcije koje ne prođu prvu fatu boriće se za plasman od 17. do 32. mesta, dok će selekcije koje budu eliminisane u drugoj fazi igrati za plasman od 9. do 16. mesta.

Vredi istaći i to da će po dva najbolja tima iz Amerike, Evrope i po jedan iz Afrike, Azije i Okeanije obezbediti direktan plasman na Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

4 Komentara

    Moramo se potruditi da prođemo sve faze i plasiramo se na Olimpijske igre

    Neke stvari su ostale iste, neke su promenjene kako bilo biće gusto svima

    Samo da ne bude kao na EP da lako prođemo grupu bez poraza pa da ispadnemo u prvom narednom meču

    Biće pakleno svakako , mada očekujem da femo konacno ostvariti znacajno bolje rezultate jer spadamo u sam vrh po kvalitetu

Postavi odgovor