Srbija posle osam godina na OI, čudo Južnog Sudana - ko još vreba vizu za Pariz?

Srbija je ispunila glavni cilj zacrtan uoči Mundobasketa. Pobedom Kanade nad Slovenijom Orlovi su i definitivno obezbedili direktan plasman na Olimpijske igre. Na šampionatu u Manili, Okinavi i Džakarti podeljeno je osam viza za Pariz 2024, dok će još 24 tima voditi borbu za preostala četiri mesta.

Francuska je kao domaćin siguran učesnik OI, dok je još sedam ekipa kroz turnir obezbedilo plasman.

Računica je bila sledeća: na Olimpijske igre sa Mundobasketa ide najbolje plasirana afrička selekcija, najbolja azijska, najuspešnija iz Okeanije i po dve iz Amerike i Evrope.

Srbija je uz Nemačku “pokupila” dva mesta namenjena selekcijama iz Evrope nakon eliminacija Italije, Letonije i Slovenije u četvrtfinalu.

Uz njih Sjedinjene Američke Države i Kanada predstavljaće američki kontinent, dok je Južni Sudan napravio istorijski uspeh kao najuspešnija selekcija iz Afrike.

Japan je najbolja selekcija iz će Azije, dok će Australija predstavljati Okeaniju.

Preostala četiri putnika na olimpijski turnir biće odlučena na četiri kvalifikaciona turnira (26 timova, na svakom učestvuje po šest) od 2. do 7. jula naredne godine sa kojih će samo pobednici biti u Parizu, na OI koje se igraju od 27. jula do 11. avgusta 2024.

Na kvalifikacionim turnirima igraju Egipat, Novi Zeland, Finska, Filipini, Liban, Meksiko, Angola i Obala Slonovače uz pobednika FIBA pretkvalifikacionog turnira; Bahame, Bahrein, Kamerun, Hrvatsku i Poljsku, i još 11 selekcija sa Svetskog kupa koje nisu obezbedile direktan plasman.

Očekuju nas jedne od najjačih kvalifikacija u istoriji jer će među tih 11 selekcija primera radi biti Španija, Italija, Grčka, Litvanija, Brazil, Crna Gora, Slovenija, Letonija, Gruzija, Portoriko i Dominikanska republika.

Srbija nije nastupila na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju jer je u finalu kvalifikacionog turnira izgubila od Italije. Pre toga kroz kvalifikacije je izboren odlazak na igre u Rio de Žaneiru. Orlovi su tada osvojili srebrnu medalju porazom od SAD u finalu.

EKSKLUZIVNO ZA MUNDOBASKET: Preuzmite fantastičan BONUS DOBRODOŠLICE u iznosu od 5.000 RSD i to POTPUNO BESPLATNO!

Bonus video:

5 Komentara

  San mi je da ovde stignemo do finala i pobedimo Ameriku pa onda na OI opet finale pa ih pobedimo ponovo!!! Što se mene tiče to nam svima treba niti cilj!

  Odgovori

  Kako bilo mi smo prošli a kako će nam biti na Olimpijadi videćemo i brinućemo kad počne

  Odgovori

  Prebrinuli su brigu što se tiče vize za OI, sad je na redu borba za medalju

  Odgovori

  Najvaznije da mi idemo,da smo bar taj problem resili

  Odgovori

  Već smo ispunili jedan zadatak drugi zadatak je neka od medalja na SP i imamo realne šanse za to

  Odgovori

Postavi odgovor