Meridian sport u Atini: Drevni grad, kolevka sporta i istorije!

Atina je simbol stare civilizacije, mesto na kome su bogovi ostavili svoj najlepši pečat. To je ono što u većini putopisa možete pročitati o ovom drevnom gradu, koje čuva bogato nasleđe. Ipak, ekipa Meridiana je bila tu zbog sporta.

Ovaj grad je središte demokratije i mitologije koji su oblikovali mnoge druge, pa zahvaljujući tome imamo ovaj moderan današnji svet.

Ekipa Meridian se u Atinu uputila zbog nečeg drugog, a to je sport, tačnije košarka i utakmica Evrolige između Crvene zvezde Meridianbet i Panatinaikosa.

Dan posle utakmice sa Efesom u Beogradu, uputili smo se na aerodrom “Nikola Tesla”, gde nas je čekalo uzbudljivo putovanje u Atinu, prestonicu Olimpijskih igara i mogu slobodno da kažem “kolevku” sporta.

Na aerodromu smo se sastali sa košarkašima Crvene zvezde Meridianbet, koji su još uvek bili pod utiscima prethodnog meča i ubedljive pobede nad Efesom (94:75).

Pošto se sve to odigralo u jutarnjim časovima, kao i košarkaši, odlučili smo da doručkujemo u pekari na aerodromu, što nije bio pametan potez, s obzirom da smo dva peciva platili čitavo bogatstvo.

Vrlo brzo na red je došlo ukrcavanje u avion i za samo sat i po vremena sleteli smo na međunarodni aerodrome u Atini. S obzirom da je aerodrome izmešten iz grada, morali smo da uzmemo taksi do smeštaja, koji je bio blizu “mesta dešavanja”, tačnije OAKA arene u mestu jednom od elitnijih delova Marusi.

Odatle smo se uputili na trening ekipe, a s obzirom da je hala na 20 minuta hoda, uputili smo se pešaka. Kada smo stigli blizu, shvatili smo da je to ogroman kompleks.

Najbolje kvote za sve sportove samo na Meridianbet.rs

Prvo smo naleteli na teniske terene, gde su nalazi košarkaška dovrana “Nikos Galis”, dom košarkaša Panatinaikosa. Tu je i veliki broj otvorenih i zatvorenih bazena, kao i Olimpijski stadion.

Ubrzo po našem dolasku, stigli su i košarkaši Crvene zvezde Meridianbet, spremni za trening pod palicom i budnim okom Duška Ivanovića. Tu smo i porazgovarali sa Stefanom Lazarevićem i Nemanjom Nedovićem o predstojećem duelu.

Po izlasku iz hale čuli smo zanimljivo lupkanje, pratili smo zvuk i ukapirali da na otvorenom bazenu na 12 stepeni celzijusa deca treniraju umetničko plivanje, a bazen pored su bili Panatinaikosovi vaterpolisti.

Posle toga smo se uputili u lokalni restoran sa grčkim specijalitetima, gde smo proveli ostatak večeri, a potom se vratili u hotel.

Drugi dan je počeo u Pireju. Vrlo brzo po buđenju, smo se uputili u drugi deo grada. Metrom smo stigli do pravo ispred stadiona “Karaiskakis”, koji pripada velikom rivalu Panate – Olimpijakosu, bar do 2052. godine do kad su zakupci istog.

Stadion je renoviran više puta, pa se zbog toga i Olimpijakos selio više puta sa istog, ali od 2004. godine nije promenio boravište.

Što se tiče samog stadiona, igrađen je davne 1896. godine, namenjen za prve moderne Olimpijske igre, a pored toga je dobio i pet zvezdica od strane UEFA.

Oko stadiona se pored zanimljive oficijalne prodavnice, nalazi i teretana, kao i razni borilački klubovi, koji pripadaju Oliju.

Nažalost, videli smo ga samo spolja, pošto su ture obilaska samo na dan utakmice, ali smo obišli legendarnu sedmu kapiju, koja nažalost nije upamćena po dobrom.

Katastrofa na stadionu “Karaiskakis” je incident koji se dogodio 8. februara 1981. godine, posle završetka fudbalske utakmice između Olimpijakosa i AEK-a iz Atine. Ukupno 21 osoba, 20 pristalica Olimpijakosa i jedan navijač AEK-a, poginuli su dok su jurili sa stadiona. Nesreća se dogodila na kapiji 7 stadiona. U čast poginulim navijačima, navijačka grupa Olimpijakosa nosi naziv “Gate 7”. Takođe, deo tribina, tačnije 21 stolica je ofarbana crnom bojom i formira broj 7.

Oko stadiona je puno zanimljivih grafita, koji su nacrtali navijači, a jedan od zanimljivih je u čast legendarnog Dijega Armanda Maradone.

Nakon toga smo obišli i košarkašku prodavnicu Olimpijakosa, gde je većina stvari posvećena takođe broju sedam, ali u ovom slučaju lepom kontekstu i legendarnom bivšem košarkašu te ekipe Vasilisu Spanulisu, koji im je doneo veliki broj uspeha.

Nismo imali mnogo vremena pa smo se odatle uputili direktno ka hali Panatinaikosa, gde je na programu bila utakmica Evrolige sa Crvenom zvezdom Meridianbet. Nažalost nismo uspeli da stignemo da obiđemo znamenitosti Atine, kojih ima mnogo. Veliki grad, a malo vremena.

Zanimljivo je što jedna metro linija i oko 12 stanica deli dva “ljuta” rivala. Stigli smo ispred OAKA arene, gde nas je srdačno sačekao PR Panatinaikosa i uputio nas na novinarska mesta.

Nažalost, nije bio veliki odziv navijača, zbog loše sezone domaćeg kluba, ali nije bilo ni gostujuće publike. Što se same utakmice tiče, crveno-beli su ispustili 13 poena prednosti na poluvremenu i pretrpeli poraz na kraju.

Ispratili smo konferenciju trenera Crvene zvezde Duška Ivanovića, a svoje mišljenje su dali i Filip Petrušev i Ben Bentil.

Ono što nas je dodatno iznenadili je to što smo dobili pristup svlačionici Panatinaikosa, gde smo mogli da porazgovaramo sa domaćim košarkašima, pa smo to vreme iskoristili za priču sa Metom Tomasom i Mateusom Ponitkom.

S obzirom da nam je posle utakmice ostalo malo vremena, uputili smo se u hotel i kroz nekoliko sati smo već bili na aerodromu, spremni za polazak nazad u Beograd. Čitavo putovanje možete ispratiti i u našem VIDEO vlogu.

BONUS VIDEO:

5 Komentara

  Grčka je bukvalno pradomivina sporta i razumljivo je da se kod njih veoma poštuje sport a posebno košarka

  Odgovori

  Odlučna reprtaža i na žalost poraz Zvezde

  Odgovori

  Vidim da je Atina kao samo crveno bela, ali postoji tu i Aek i Panatinaikos. Mnogo se gleda sport.

  Odgovori

  Kako mi se svidja ovo oko Olimpijakosa. Mnogo veliku podrsku imaju u Atini crveno beli.

  Odgovori

  Mbogo sportskih klubova zivi i radi u Atini. Bas je ovo lepa reportaza.

  Odgovori

Postavi odgovor