Srpski šahovski vunderkind naleteo na još veće čudo od deteta

Pre mesec dana svet je obišla informacija da je srpski vunderkind Leonid Ivanović pobedom nad 59-godišnjim Milkom Popčevom je sa 8 godina, 11 meseci i 7 dana postao najmlađi igrač na planeti koji je slavio nad velemajstorom u klasičnoj šahovskoj partiji.

A sada iz Švajcarske stiže još neverovatnija vest. Ašvat Kaušik, star 8 godina, 6 meseci i 11 dana postao najmlađi igrač koji je pobedio šahovskog velemajstora.

EKSKLUZIVNO: Preuzmi najveći BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 10 POKLON WIN&GO RUNDI potpuno besplatno – registruj se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije.

Dečkić rođen u Indiji koji živi u Singapuru, svrguo je Leonida sa “trona” pobedom nad Poljakom Jacekom Stopom (37).
Inače njih dvojica, Ašvat i Leonid su jedini u istoriji šaha koji su pre devetog rođendana ostvarili ovaj uspeh.

“Osećam se neverovatno i ponosno kako sam odigrao, posebno zato što sam bio lošiji u jednom trenutku, ali sam se vratio”, rekao je Kaušik za Chess.com posle pobede.

Ašvat je počeo da gradi ime posle osvajanja nekoliko omladinskih turnira širom sveta, pre svega podizanjem pehara 2022. godine u brzopoteznom šahu u konkurenciji igrača do osam godina

Njegov otac je rekao da ni on ni njegova supruga nisu bili upućeni u šah i da su iznenađeni što je njegihov sin, za kojeg dodaje da trenirao oko sedam sati dnevno, izuzetno telentovan za ovu drevnu igru.

“U našim porodicama ne postoji sportska tradicija. Svaki dan je novo otkriće i ponekad se spotaknemo da pronađemo pravi put za njega”, rekao je Sriram Kaušik.

Bonus video:

2 Komentara

    Sve pametnija deca se rađaju tako da me ovo uopšte ne čudi

    Svaka im cast divim se pogotovu mladjima koji imaju ovakav nivo znanja i inteligencije

Postavi odgovor