ATP Toronto: Pet stvari koje smo naučili u meču Đoković - Cicipas

Karen Kačanov, Aleksander Zverev i Stefanos Cicipas su rođeni jedan za drugim u nizu godina od 1996-1998. Sva trojica predstavljaju pravo osveženje ATP Mastersa u Torontu, na kome su stigli do četvrtfinala.

Nećemo kriti da nam je posebno interesantan najmlađi od njih, Cicipas, koji prekosutra puni dvadeset godina. Takođe, nećemo kriti ni da je jedan od razloga meč koji je u četvrtak odigrao sa Novakom Đokovićem. Mladi grčki teniser je iz tog duela izašao kao pobednik i potvrdio da zaslužuje prostor koji mu se posvećuje u poslednje vreme.

Đoković je četvrti teniser iz društva deset najboljih koje je Cicipas pobedio u svojoj sve više obećavaćujoj karijeri. Dva puta je pao Dominik Tim, a po jednom David Gofan, Kevin Anderson i Novak Đoković. Pet pobeda nad vrhunskim teniserima sa nepunih 20 godina života je dostignuće koje bi rado svojatali i mnogi teniseri sa zavidnim ATP stažom i renomeom.

Vreme je za igru sa ,,velikim momcima“: Đoković testira Cicipasa u Torontu

No, da se ne bismo preterano bavili hvalospevima koji na kraju krajeva mogu da budu i neproduktvini, da vidimo kojih su to pet stvari koje nas je naučio duel trinaestostrukog Grend slem šampiona i mladog Grka.

Cicipas je delovao kao mnogo iskusniji teniser

Pre svega, da postoji i ona mladost koja se ne ponaša kao mladost. Stefanos Cicipas je na terenu delovao mirno, pribrano i samouvereno kao sportista koji je u karijeri već prošao mnogo toga. Ni u jednom trenutku nije dopustio da njime ovlada energija mladosti koja kola svakim dvadesetogodišnjakom, i da mu oduzme potrebnu koncentraciju.

Štaviše, način na koji se borio sa pritiskom je ostvaljao utisak kao da pritiska ni nema. Potpuno suprotno od recimo, Tiafoa ili Ogera koji su u Torontu gubili mečeve baš na tom planu. Gubitak drugog seta ga nimalo nije uznemirio, a odgovor je viđen na terenu.

Učenje kao osobina od vitalnog značaja

Pre samo nekoliko dana Cicipas je izgubio od Zvereva u Vašingtonu u susretu koji je odigrao sasvim u skladu sa svojim godinama – nervozno u ključnim trenucima i sa veoma lošim izborom rešenja. Toronto je sasvim druga priča. Osnovni zaključak je da talentovani mladić poseduje sposobnost od vitalne važnosti, a to je učenje.

U njegovom slučaju, brzo učenje. Samo nekoliko dana je bilo dovoljno da duel sa Zverevim pretvori u savladanu lekciju i što je najbolje, to primeni na terenu. Svaka takva primena donosi napredak i korak napred. Taj korak bi, pod uslovima da stvari idu svojim tokom, trebalo da predstavlja jednom zauvek ,,osvojenu teritoriju”.

Umereno ponašanje – Cicipas ima osobinu šampiona

Mladi Grk je svojim ponašanjem u meču sa jednim od najvećih tenisera u istoriji sporta pokazao osobinu koja krasi one zaista najbolje – umerenost. Možda je rano da se zaključi da će ono uvek ostati takvo, ali nije da se kaže da je na dobrom putu. Bez preteranih reakcija, prenaglašenih emocija, Cicipas je i prvu pobedu nad nekim Grend slem šampionom dočekao isto – radosno i uzbuđeno, ali dostojanstveno.

Ako takvu zahvalnu osobinu ima u svom karakteru, ona mu može doneti samo dobre stvari. Čak i da je usamljeni primer, to govori o njegovoj inteligenciji i shvatanju da je Đoković ipak bio daleko od svoje najbolje igre.

Đoković više ne može lošom igrom da pobeđuje dobre protivnike

To nas dovodi do Novaka. Ako se osvrnemo na njegovu igru na celom turniru, ona je bez dileme ispod svakih očekivanja. Ne ulazeći u spekulacije oko postavljanja prioriteta, (ATP Sinsinati, US Open), činjenica je da Đoković nijedan meč u Torontu nije odigrao na visokom nivou.

Kvote za četvrtifnalne mečeve u Torontu su odlične!

Duel protiv Cicipasa čak ni na osrednjem. Neke statistike kažu da je Đoković u karijeri samo pet puta propustio da napravi brejk u meču koji se igra na dva dobijena seta, a koji je potrajao tri. Smemo li da zaključimo da Đoković nema više tu moć da lošom igrom pobeđuje svoje protivnike? Zapravo, neke bi i mogao, ali ovako dobre kao što je mladi Grk, više ne. Moraće da uloži sve što ima, ili da ne pobeđuje.

Rano je za kritiku vrednosti povratka

U takmičarskom smislu, Đoković nije previše izgubio. Nema bodova koje treba da brani, a i ni treće kolo Toronta nije pretežak zadatak za odbranu sledeće sezone. Takođe, ne treba žuriti sa zaključcima u vezi sa Otvorenim prvenstvom SAD, pogotovo ne pre Sinsinatija.

Poznato je da je Sinsinati jedini ATP Masters na kojem Novak nije trijumfovao i pored pet odigranih finala. Tek posle tog turnira moglo bi da se počne sa realnijim procenama solidnosti njegovog povratka i šansama u Njujorku. Mada, koliko četvrti trijumf u Vimbldonu sme da se izdostavi kao potvrda solidnosti?

Postavi odgovor