Kriza je stvar prošlosti, Đoković protiv Nadala za novo vimbldonsko finale

Zaslugom Kevina Andersona, ,,Fedal” ove godine nećemo gledati na Vimbldonu, a da li će istu sudbnu doživeti i drugi deo naziva za okršaje Federera i Nadala, pita se Novak Đoković, čovek koji je tri puta držao pobednički govor u Ol Ingland klubu, a prema formi koju prikazuje, mogao bi i ponovo.

Naravno, pre toga će morati da se suoči sa teniserom sa kojim je zajedno izgradio jedan od najvećih teniskih rivalstava u istoriji sporta. Kada u petak izađu na Centralni teren Ol Ingland kluba, Đoković i Nadal će po pedeset drugi put stati jedan preko puta drugog, što je češće nego što se neki dobri prijatelji vide posle završetka srednje škole ili fakulteta. Iako je izgubio poslednja dva okršaja, jednu pobedu više ima srpski teniser.

Kevin Anderson, oblak koji se nadvio nad Vimbldonom

NI u snu se nije očekivalo da će Đokovićeva kriza da potraje čak dve godine. Dugo se nije čak ni znalo šta je osnovni razlog, jer nije postojala prava dijagnoza povrede lakta. Jedno vreme je i on sam bio uveren da je problem prolazne prirode.

Kako to obično biva, kada se fizički problemi oduže, sportista se suoči i sa psihološkim, pa je Đoković u jednom razdoblju gubio mečeve od tenisera koje bi ranije ostavljao na terenu često i bez osvojenog gema u setu. Bilo je i u javnosti ne baš shvaćenih postupaka kao što je prekid saradnje sa kompletnim timom sa kojim je postigao neke od najvećih uspeha. Lutanje u izboru saradnika i trenera nije donelo nikava poboljšanja, naprotiv.

Uz Vajdu i Griča, Đoković ponovo stekao samopouzdanje

Iz perspektive jednog dana uoči duela sa Nadalom, sve izgleda kao ružan san koji se odavno završio. Vajda, Grič i Đoković su na okupu već neko vreme, što se poklopilo sa i golim okom vidljivim napretkom u podizanju forme i samopouzdanja. U poslednjih nekoliko meseci je sve manje bilo poklanjanja mečeva, pa čak i onaj poraz od Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa nije poremetio uzlaznu putanju.

Kvote za 52. Klasik između Đokovića i Nadala se nalaze ovde

Đoković sada u duel sa Nadalom ulazi u najmanju ruku kao ravnopravan rival. Takva situacija je u toku perioda krize bila teško zamisliva, a sada njegov trijumf ne bi izazvao previše čuđenja ni kod onih koji mu nisu naklonjeni. No, ni gubitak meča od Španca ne bi trebalo smatrati neuspehom, pogotovo pošto je za srpskog tensiera to prvo polufinale nekog Grend Slem turnira još od Otvorenog prvenstva SAD pre dve godine.

Međutim, postoj svi razlozi da Đoković bude označen kao glavni favorit već u Njujorku. Nema razloga da ne verujemo da je upravo to postavljeno kao novi cilj.

Dvojica velikih rivala su na Vimbldonu imali samo dva okršaja do sada – prvi je bio 2007. godine, kada je Đoković Špancu predao meč polufinala, a drugi 2011, kada je osvojio prvu od tri najeksluzivnije titule u tenisu.

Pogodite pobednika Vimbldona, kvote su odlične!

Postavi odgovor