Troicki o lošoj 2013. godini: Nanišanili su me, hteli da me saseku

Srpski teniser Viktor Troicki nedavno je učestvovao na egzibicionim turnirima u Srbiji i tom prilikom “zaradio” koronavirus, ali sada se potpuno oporavio i spreman je tenis.

Gostujući u Podcastu Sport kluba “Wish & Go”, Troicki je govorio o tom periodu, ali se i prisetio jednogodišnje suspenzije koja mu je izrečena 2013. godine.

-Izgubio sam čulo mirisa i ukusa. Supruga se loše osećala i bila je malaksala. Testirala se jer joj baš bilo loše. Da ona nije bila pozitivna, ja se verovatno ne bih ni testirao jer ne bih znao da imam bilo šta. Nisam imao simptome, osim gubitka čula mirisa i ukusa – počeo je Troicki.

-Ali, mislim da sam koronavirus preležao još u Indiji početkom februara. Predao sam meč drugog kola. Taj osećaj u životu nisam imao. Sedam dana sam bio u krevetu, nisam okusio ništa, raspadao sam se skroz. Tada korona nije bila oficijelno rasprostranjena na svim teritorijama, ali sve simptome sam imao. Baš je bilo gadno.

Niza događaja 2013. godine i suspenzije srpskog tenisera se svi vrlo dobro sećamo, a očigledno i Viktor. Ne po dobru.

-Izgubio sam meč u Monte Karlu, jutarnji meč. Vratio sam se kasno iz Amerike, promena vremenske zone i nisam se najbolje adaptirao na vreme. Prvi meč u Monte Karlu startuje u 10:30. Loše sam se osećao na terenu i izgubio sam dosta glatko – 6:1, 6:1 od Nieminena, koga sam inače dobijao dosta glatko prethodnih puta.

-To nije opravdanje, jednostavno sam se osećao slabo. Izabran sam za doping kontrolu posle meča. Prvo sam radio urin, a potom je trebalo i krv da dam. Pošto imam fobiju od igle i od davanja krvi – ne smem da gledam, moram da legnem – pitao sam doktorku da li je bilo moguće da ne uradim test. Osećao sam se loše, a imam problem sa vađenjem krvi i bude mi još gore.

-Rekla mi je: ‚Dao si urin, vidim da ti nije dobro‘. Izdiktirala mi je reč po reč. Potpisao sam se, kazala mi je da mogu da idem, posle čega sam otišao u sobu. Sutradan je trebalo da igram dubl, pa sam tokom popodneva vratio u klub. Da bi svi digli frku gde sam i rekli mi da moram da se javim glavnoj doktorki za doping.

Šta se dalje dešavalo?

-Doktorka koja je bila glavna i odgovorna rekla mi je da je to skroz OK i da ne moram da brinem. Proveravao sam i više puta sam je pitao da je to sigurno u redu. Dala mi je kontakt glavnog odgovornog iz Svetske antidoping agencije, sa kojim sam na kraju imao problema. Zvali smo ga direktno, ali dala mi je, verovali ili ne, pogrešan broj.

-Posle toga nam je diktirao ceo tekst koji treba da napišem i objasnim zašto ne mogu da dam krv, iako mi je ona pred mojim trenerom rekla da neću snositi nikakve posledice. Ubedila me je da je sve u redu – prisetio se Troicki.

Naravno, ni tu nije bio kraj.

-Rekla mi je da tog dana moram da vadim krv, na šta sam ja odmah pristao jer sam se bolje osećao. Uzela mi je krv i rekla mi da je sve u redu. Da bih nakon nedelju dana dobio mejl glavnog iz Svetske antidoping agencije da sam prekršio pravilo jer nisam dao krv kada je od mene traženo i da im se obratim pravnim putem.

-Prvo sam im napisao mejl šta se tačno desilo, rekavši da je trener bio pored mene sve vreme i da može da posvedoči. Osetio sam se kao da su me nanišanili od početka. Nešto nije bilo odrađeno po protokolu, ali su oni želeli da idu do kraja i da me skroz saseku – uverava Viktor.

Prvo suđenje je održano u Londonu, a kako kaže Troicki, ITF je taj koji odlučuje o tome.

-Oni određuju svoje sudije i sve je na njima. Angažovao sam dobar tim advokata, na čemu sam izgubio dosta novca. Dali su mi 18 meseci na prvom suđenju, tu nismo imali nikakve šanse. Doktorka je bila prisutna, dovedena je kao svedok. Moj trener je dao izjavu, ali je ona odbijena jer je navodno pristrasan. Bila je njena reč protiv moje, da bi ona kazala da me je upozoravala kako mogu da snosim posledice i da budem suspendovan.

Objasnio je Troicki i detalje suđenja.

-Sedela je preko puta mene, ja sam planuo, hteo da skočim na nju, smirivali su me u sudu. Nisam mogao da podnesem nepravdu. Nekoliko puta sam je prekidao i pitao o čemu priča i da li je normalna. To su bile nebuloze. Svi testovi su bili negativni, samo procedura nije bila ispoštovana. Posle suđenja u Londonu mogao sam da se žalim u Lozani.

-Bio je specifičan slučaj, koji se ranije nije desio i minimalna kazna za propuštanje testa bila je 12 meseci. Moja je krivica što nisam dao krv i što sam joj verovao. Interesantno je to da su je izbacili iz tenisa, nikada više u njemu nije učestvovala – naglasio je Troicki.

TIM: Pauza je loša za Federera, Nadala i Đokovića

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Mesi ODLAZI u Mančester Siti ili ipak ostaje u Barseloni?

10 Komentara

  odlicno se nosio, ipak ima super karijeru

  Na kraju krajeva dobro se nosi sa svim tim

  Namestio si ti taj mec Viktore lepo

  Bitno je da je sve proslo

  Steta! Prekinuli su ga kad je bio u sjajnoj formi. Mogao je mnogo toga da ucini te godine ali jednostavno su mu namestili diskvalifikaciju i suspenziju. Velika steta za njega

  Mnogi mislimo da smo koronu prelezali u januaru, februaru, jer i pre svega ovoga dosta ljudi je imalo sve simptome, samo sto tada jos to nije bilo aktuelno.
  A sto se tice dopinga, naravno da je bila nepravda u pitanju, kreten od zene.

  Klasicna namestaljka. Kreten od zene, zbog gluposti se toliko iskomplikovalo.
  Sigurno bi dao krv da mu je rekla da zbog toga moze da snosi posledice. Naravno da njenov trener nije mogao biti svedok, i da je njena protiv njegove bila jaca.

  Svakako nisi top igrac, ali boli nepravda jbg…

  dobro je on prosao s obzirom koliko vole nase sportiste

  Dobro se on i nosio sa svim ti problemima

Postavi odgovor