Aktuelni trenutak u Podgorici: Da li je vreme da Budućnost počne sa rezovima?

Posle novog poraza, ovoga puta od Panatinaikosa, Budućnost je ostala jedina ekipa koja do sada nije zabeležila nijednu pobedu od početka nove sezone Evrolige. Sa druge strane, da nije Podgoričana, nijednu pobedu ne bi imali Darušafaka i Makabi, pa je bar nekome drago što Budućnost ove sezone igra u najjačem kontinentalnom takmičenju.

Drago je naravno, svim navijačim podgoričkog tima, ali ne i da gledaju kako njihovi ljubimci gube u beskrajnom nizu. Iako je sezona još ,,mlada” mnoga pitanja jednostavno nisu mogla da budu izbegnuta. Štaviše postavljaju se na sve strane, iako baš i nije jasno kome tačno treba da budu upućena. U svakom slučaju, očigledno je da mnogo toga što je štimalo prošle sezone, ove uopšte ne funkcioniše.

Očajan derbi ABA lige u Zagrebu: Budućnost „prosula“ +16, Kobs i Bošnjak izvukli Cedevitu

Ako bismo odmah prešli na suma sumarum, Budućnost je izgubila najbolju osobinu koja ju je odlikovala prethodne sezone – više ne deluje kao tim. To su razlozi zbog kojih šampion ABA lige gubi utakmice, a razloga zbog kojih više nije tim, ima koliko voliš. Rano je reći da je sve izgubljeno, jer nije, ali se mora postaviti ograda u smislu uslova da nije pređena kritična tačka.

Međutim, nije rano reći da stranci koji su kao pojačanja dovedeni u Budućnost, definitivno to nisu. Od sve i jednog se očekivalo mnogo više. Ako im se i ne ospori određeni kvalitet (osim možda Kraftu za koga je Evroliga prejako takmičenje), ono što su pružili na parketu ne pravi razliku ni u ABA ligi. Ako bismo želei da budemo zlobni, rekli bismo da Klarkovi, Džekson i Kraft ovako kako igraju, ne bi je pravili ni u ABA 2 ligi.

Košarkaši koji su došli u Budučnost za sada nisu pojačanja

Dakle, igrači koji su dovedeni kao pojačanja, ispali su ,,oslabljenja”. Nećemo se baviti time da li je za to kriv loš skauting i ko ga je obavljao, ili je u pitanju njihova neadekvatna upotreba od strane Džikića, kao ni time da li su uopšte bili potrebni baš oni ili je na njihovom mestu trebalo da bude neko drugi.

Svaki bi analitičar razloge lošeg početka sezone podelio na tehničko-taktičke i one koji se tiču pitanja šta klub uopšte želi. Kod prvih je jasno da i Aleksandar Džikić nije u istoj ,,formi” kao što je bio prošle godine. On sigurno nije zaboravio kako se vodi ekipa, ali se ne može prenebregnuti veličina njegovog udela u nekim vema lošim deonicama u igri njegovih košarkaša. Štaviše, to se dešavalo isuviše često da bi se zanemarilo.

Prazni minuti, sudaranje na terenu, nesigurnost u sopstvene zadatke, premalo truda – to su stvari koje spadaju u domen trenera.

Nije neosnovano postaviti i pitanje da li je Evroliga krupan zalogaj za Budućnost. ABA liga je prošle sezone osvojena potpuno zasluženo, ako i plasman među osam najboljih u Evrokupu. Sve je to postignuto na terenu i to sa pojedincima koji su se potpuno podredili ekipi, dajući na svakoj utakmici i više od maksimuma. To samo pojačava uočljivost košarkaškog nesklada koji vlada između onih koji su zaslužni za prošlosezonske rezultate i onih koji su došli kao pojačanja.

Evroliga se mnogo promenila u proteklih petnaest godina

Situacija je takva da ono što je potrebno ne isporučuju ni oni koji su to radili prošle godine, ni oni koji su dovedeni da tim naprave konkurentnim. Utakmice koje je Budućnost izgubila, mogli su na isti način da izgube i košarkaši koji su nosili igru prethodne sezone. Štaviše, ne bi im se imalo mnogo toga ni zameriti. Greške su napravljene, to je evidento, ali je sada već vreme da se podvuče linija, odnosno da se smanjuje šteta istovremeno sa izvlačenjem pouka.

Vremena su se u evropskoj košarci znatno promenila u poređenju sa periodom kada je Budućnost poslednji put igrala Evroligu. Poznavanje posla koji se obavlja van parketa je jednako važno kao i onoga koji spada u struku. Nije teško uvideti da su neke želje zamaglile uvid u sopstvene mogućnosti, ali i potrebe, pa čak i put kojim bi regionalni šampion trebalo da se kreće.

Na terenu pre svega, treba dovesti strance u red i postepeno popravljati atmosferu do nivoa na kojem je bila prošle sezone. U taktičkom smislu preosmisliti uloge koje trenutno imaju košarkaši i što više precizirati zadatke. Povratiti samopouzdanje i međusobno poverenje.

To će možda zahtevati neke nepopularne poteze, verovatno poneki otkaz, ali ako se u tome ne uspe, Budućnost bi mogla da se suoči i sa neočekivanim problemima i u ABA ligi. Zvezda je već istakla kandidaturu ne samo na papiru. Cedevita takođe mora nekome da polaže računa, a Partizan ne prestaje da se pojačava, imajući u vidu da je previše vremena proveo u zapećku takmičenja.

Budućnost rizikuje da pokvari utisak iz prošle sezone

Velika šteta bi bila tako sjajnu sezonu kao što je prošla, poništiti jednom lošom. Preko rezultatskog neuspeha bi se moglo preći, ali pod uslovom da on nije posledica raspada sistema. Vremena za popravljanje loše povučenih poteza ima dovoljno, ali ne i za bacanje.

Ako u Podgorici nisu spremni da se na pravi način izbore sa situacijom, period koji predstoji neće biti nimalo lak. da ekipa i ovakva kakva je može da pobedi bar neke od rivala u Evroligi, videlo se u nekim utakmicama u kojima su bili blizu trijumfa. Zasukavanje rukava ne sme da bude samo lepa fraza, ali rad po sebi ne vredi puno ako se nije načisto sa time šta je uzrok, a šta posledica.

ABA liga: Stranci preovlađuju u zamišljenim petorkama, kako će biti u stvarnosti?

Sledeći protivnik u Evroligi je Žalgiris koji će takođe u Morači biti u ulozi favorita. O eventualnoj pobedi koja bi mogla da preokrene trajektoriju putanje u kojoj se nalazi podgorički tim, ili bar da zaustavi poniranje, treba da se razmišlja. Mora se krenuti i u ABA ligi u kojoj je Budućnost izgubila oba meča sa kandidatima za plej-of, odnosno timovima koji žele da je skinu sa trona. Sledeći susret u tom takmičenju je duel sa nepredvidivom Olimpijom. Taj meč neće biti lak, ali se to ne može reći više ni za jednu utakmicu koja očekuje ovaj tim.

Postavi odgovor