DOKAZ DA SUDIJSKI POSAO NIJE LAK! Nedić za Meridian: Priprema jednog fudbalskog arbitra, tandem koji je bilo teško "uhvatiti" i značaj VAR tehnologije! (VIDEO)

Od kada postoji fudbal dobro je poznato da svaki navijač na stadionu ili pored malog ekgrana zna šta je sudija trebalo da odsvira u sumnjivoj situaciji. Svi smo mi sudije, ali koliko je stvarno težak taj posao malo ko zna…

Najvažnija sporedna stvar na svetu je donela mnogo euforije, smeha, ali i suza. Taj tužniji segment je uglavnom dolazio kao proizvod „loših“ sudijskih odluka koje se uglavnom ne dopadaju samo „oštećenoj“ strani.

Sudije fudbalskih mečeva se često nalaze na stubu strama, ponekad sa razlogm, ali mnogo češće samo iz čiste ostrašćenosti.

Da bismo opovrgli tezu da svako od može da sudi velike fudbalske utakmice u goste nove epizode podkasta „Sport fokus“ smo doveli jednog od najboljih sudijskih eksperata u našoj zemlji, Dejana Nedića.

Nekada proslavljeni sudija, koji je delio pravdu u najjačim evropskim takmičenjima otkrio nam je koliko je posao arbitara zahtevan, ali je bilo priče o VAR tehnologiji koja je sve češća tema u srpskom fudbalu.

Kakav je u stvari posao sudije?

Posao sudije nije lak, ali je prelep – počeo je Dejan Nedić kratko razgovor za Meridian sport i potom odmah opisao svoje početke.

– Kao mali trenirao sam vaterpolo, ali sam zbog preloma ruke morao da se preorijentišem na neki drugi sport. Počeo sam sa fudbalom, ali sam video da nemam previše šansi da ostvarim neku značajniju karijeru. Igrom slučaja u to vreme je u staroj Jugoslaviji bilo odlično suđenje na fudbalskim mečevima, što se meni dopalo i hteo sam da probam da budem deo toga.

– Tako da sam 1983. godine odlučio da upišem tadašnji kurs za suđenje. Počeo sam od 11. lige, da bi na kraju stigao do „evropskih visina“. Biti sudija je jedan fantastičan poziv, zato svim mladim ljudima koji imaju afinitete da postanu arbitri toplo prepopručujem da se odvaže i krenu sa školovanjem u tom smeru.

Kako izgleda školovanje jednog sudije i šta je najbitnije?

– Kada počinjete mnogo mora da se uči. Kreće se od najnižih liga, što je najzahtevnije. Kao što sam spomenuo, krenuo sam od 11. lige i jako je bilo teško doći do prve lige Jugoslavije koja je tada bila izuzetno jaka. Ali imao sam tu sreću da sam sudio u regionu Beograd, gde sam stekao svo potrebno iskustvo da na kraju ostvarim lepu karijeru – istakao je Dejan Nedić.

Gotovo posle svake velike fudbalske utakmice imamo povke na sudije da su mogli mnogo bolje da „odsviraju“ u nekim situacijama. Šta je u stvari sve potrebno da se postane fudbalski sudija i koliko je zahtevno?

– Dobro je poznato da su svi u Srbiji selektori i sudije. Međutim, da biste bili sudija mora da se prođe kurs, da se dobro nauče pravila, ali i da budete vrhunski psihički i fizički pripremljeni. Pogotovo je to izraženo danas, kada igrači imaju mnogo bolje fizikalije, što samim tim znači da sudija mora da bude na sličnom nivou kako bi mogao na valjan način da deli pravdu na jednom fudbalskom meču – objašnjava Dejan Nedić i dodaje:

moj-ugao-dejan-nedic-meridian
Dejan Nedić: Tandem Žigić – Pantelić je bilo teško uhvatiti! (FOTO: Meridian)

– Sudije dva puta godišnje imaju test na kome se mora utvrditi u kakvom su fizičkom stanju i da li uopšte imaju kvalitet da sude na utakmicama u bilo kom rangu. Možete da položite pravila igre, da prođete psihički test, da prođete zdravstveni test, ali ako ne ispunite trkačke norme i ako nemate propisanu razliku između visine i težine ne možete da sudite.

Kakve su to norme i da li postoji razlika danas u odnosu na neka prošla vremena?

– Nekada se polagao „Kuperov test“ na kom ste morali da istrčite 2.700 metara za 12 minuta. Dok se u današnje vreme prešlo na kraće distance, nešto kao nalik sprint trkama na 100, 200 i 400 metara. Mogu slobodno da kažem da je taj novi vid testiranja uticao na to da neke moje starije kolege i ja završimo sudijsku karijeru, jer nije bilo realno da izdržimo takav tempo – rekao je kroz šalu Dejan Nedić.

„Teško je bilo uhvatiti Žigića i Pantelića“

Dejan Nedić je kroz svoju bogatu karijeru sudijo veliki broj važnih mečeva. Bilo je tu mnogo fudbalskih majstora. Ko je ostavio najveći utisak?

Boško Đurovski je uvek bio moj omiljeni lik. Uvek sam voleo utakmice na kojima je on igra. Sudio sam i Draganu Stojkoviću Piksiju koji je bio velika fudbalska zvezda u to vreme – istakao je Dejan Nedić i potom objasnio sa kojim igračima je imao najviše „muke“…

– Najteži za suđenje bez premca mi je bio nekadašnji tandem Crvene zvezde Nikola Žigić – Marko Pantelić. Kao pomoćni sudija sam imao dosta „problema“ sa njima. Imali su takve linije kretanja da ih je bilo jako teško „uhvatiti“.

Međutim, „problema“ je bilo i na internacionalnoj sceni, na kojoj se istakao jedan ukrajinski fudbaler prvenstveno zbog svojih trkačkih sposobnosti.

– Što se tiče međunarodne scene, sećam se dobro utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona između Dinama iz Kijeva i Tuna. Kada nisam nikako mogao da stignem ukrajinskog fudbalera Olega Guseva koji je bio prebrz za mene. U toj utakmici u Kijevu nikako nismo mogli da nađemo „kompromis“, mnogo je bio brži od mene.

– Međutim, sve su to lepe uspomene i jedno predivno iskustvo! – naglasio je Dejan Nedić.

„VAR je neophodan u fudbalu“

Od 2018. godine i Svetskog prvenstva u Rusiji u svetu fudbala se koristi nova tehnologija koja ima za cilj da neregularnosti svede na minimum.

Međutim, od početka bitisanja VAR tehnologije imali smo prilike da čujemo mnogo zamerki, ali sve u svemu Dejan Nedić smatra da je pomoć sudijama u vidu novo sistema neophodna.

– VAR je neophodna stvar u fudbalu. Stručnjaci su shvatili da video tehnologija mora da se uvede, jer služi za ispravno donošenje odluka. Da bi VAR bio perfektan moraju još neke stvari da se usaglase, a to je pre svega da se uskladi autoritet između sudije na terenu i sudije u VAR sobi.

Što nas je odmah navelo da se prisetimo kontroverzne odluke sudije Feliksa Briha koji je time što nije dosudio penal u meču Srbija – Švacjarska dobrano odlučio pitanje pobedika.

Tipičan primer za nesklad između arbitara jeste naša utakmica protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Nikada neće moći da pređem preko toga, budući da nas je jedan od najboljih svetskih sudija (Feliks Brih) oštetio svojom odlukom da ne dosudi penal, a sudija u VAR sobi nije uspeo da ga natera da pogleda usporeni snimak…

Ipak, taj detalj za Dejana Nedića ne znači da je VAR tehnologija loša po fudbal…

– Bez obzira na taj skandalozan potez Feliksa Briha koji je Srbiji oduzeo mnogo toga na Svetskom prvenstvu, nema sumnje da je VAR doneo više dobrih stvari fudbalu, iako postoje još uvek neke zamerke kao što je velika dužina trajanja do samog donošenja odluke. Saglasan sam sa tim da nekada ode previše vremena na to da li je ofsajd ili nije ofsajd, ali smatram da je za fudbalsko suđenje i sam fudbal bitno da odluka bude ispravna. VAR doprinosi da regularnost bude na visokom nivou, nema veze što nekada analiza potraje, najbitnije je da niko nije oštećen.

– VAR sistem je još uvek u prvom četvorogodišnjem ciklusu, naravno da ima još prostora za usavršavanje, ali to će se sve dogoditi kako godine budu odmicale – podvukao je Dejan Nedić razgovor za Meridian sport.

PRAVE PRIČE JAKIH ŽENA – MILICA MANDIĆ: Kako je dvostruka olimpijska šampionka naučila lekciju težim putem i da li bi se vratila tekvondou?

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Lovre Miloš: Od penzije do dogovora sa sedmostrukim prvakom Evrope! | Sport Fokus Podcast EP44

 
 

5 Komentara

    Pravo je zadovoljstvo slusati ovako velikog i iskusnog strucnjaka o sudjenju u fudbalu…..

    Super emisija, odusevio sam se i ovaj put i odgledao u dahu.

    slazem se,ovako nesto bi trebalo da se gleda,pogotovo navijaci koji prave gluposti i unistavaju sve,mozda nauce nesto.

    Svašta zanimljivo smo mogl ida cujemo a i naučimo

    Uvek,trebali bi svi da gledaju to,mozda bi promenili misljenje i ponasanje.

Postavi odgovor