Beogradski klubovi su odolevali u Istanbulu, ali ne i Partizan

Partizan možda ne mora da u Istanbulu uradi ono što nije nikada ranije – da pobedi Bešiktaš, jer ga remi sa dosta golova vodi u Ligu Evrope. Sa druge strane, ova sezona za turski tim predstavlja jubilej, odnosno šezdesetu godišnjicu od prvog pojavljivanja u UEFA takmičenjima.

Crno-beli bi dakle, više morali da se oslone na sopstvene snage, nego na eventualnu gostoljubivost. Takođe, ne mogu da se uzdaju ni u neku tradiciju zbog jednog zanimljivog podatka. Naime, od tri beogradska kluba koja su gostovala u Istanbulu u okviru evropskih takmičenja, samo je Partizan gubio utakmice.

Zvezda je dva puta igrala nerešeno u Istanbulu

Večiti rival Parnog valjka, Crvena Zvezda, dva puta je putovala u grad na Bosforu i oba se puta vraćala neporažena. Doduše, nije odmeravala snage sa Bešiktašem već sa Galatasarajem i u obe utakmice uspela da odigra nerešeno.

https://twitter.com/istanbulism/status/1034016858947641345

U sezoni 1979/80 nekadašnjeg Kupa UEFA, Crveno-beli su posle trijmfa u Beogradu (3:1), u Istanbulu uspeli da sačuvaju svoju mrežu (0:0). Tačno deset godina kasnije, isti protivnik i isto takmičenje. Ovoga puta Zvezda slavi na Marakani sa 2:0, dok je u revanšu bilo 1:1.

Evropski mečevi – turska enigma: Partizan za sada bez pobede

Posebno su bili interesantni dueli OFK Beograda sa istim turskim velikanom u sezoni UEFA Lige Evrope 2010/11. Posle beogradskog debakla i pobede Galatasaraja 5:1, Plavi su u Turskoj izvukli 2:2. Bilans beogradskih klubova u ovom gradu je kvario samo Partizan, izgubivši prethodne mečeve sa Fenerbahčeom i Bešiktašem identičnim rezultatom 2:1.

Od srpskih klubova koji su gostovali u Turskoj, najbolje se pokazala Vojvodina

Vojvodina je najbolje reprezentovala srpski fudbal u Turskoj, mada nijednom nije gostovala u Istanbulu. U sezoni 1967/68 je u Kupu sajamskih gradova pobedila Gectepe u gostima sa 1:0, a pre pet sezona slavila u Bursi u okviru Lige Evrope sa 3:0. Proleter je pre 20 godina u Intertoto kupu poražen u Antaliji sa 1:0, a OFK Beograd pre pola veka od Gectepea u Kupu sajamskih gradova istim rezultatom.

Postavi odgovor