Bilo ih je i pre Lestera: Teške vazdušne nesreće fudbalskih timova

Cela Engleska je i dalje u šoku posle nesreće koja se desila vlasniku fudbalskog kluba Lester Višaju Šrivadhanaprabi i kojoj su pored njega nastradale još četiri osobe.

Tragedija se desila posle utakmice Lester – Vest Hem kada se u blizini stadiona Lisica srušio helikopter kojim je upravljao pilot Erik Svafer, a u kome su se pored Šrivadhanaprabija se nalazili i Nursara Suknamaji, Izabela Lehovič i Kaveporn Pumpare.

Nažalost, ovo nije prva nesreća koja je u vezi sa nekim fudbalskim klubom, a ni prva kada su u pitanju fudbalski klubovi sa ostrva.

Istorija takvih nesreća seže unazad nekoliko decenija, a od poslednje velike tragedija u kojoj je nastradao gotovo ceo brazilski fudbalski klub Šapekoense nije prošlo ni pune dve godine. U narednom delu teksta ćemo se podsetiti nekih koje su crnim slovima ostale u istoriji ovog sporta.

Fudbalski klub Torino, 1949

Sledeće godine u maju će se navršiti sedamdeset godina od pada aviona nadomak Torina, a u kojem su se nalazili članovi istoimenog fudbalskog kluba. Pored ljudskog gubitka, nesreća se teško odrazila i na sam klub koji se i danas smatra jednim od najboljih u Evropi toga doba.

Mnogi poznavaoci tadašnjih fudbalskih prilika su skloni verovanju da bi ova ekipa ostvarila takvu dominaciju i u budućnosti koja bi udarila temelje na kojima bi Torino postao ono što danas predstavljaju Juventus, Inter ili Milan. Katastrofa se odrazila ne samo na Torino, već i italijanski fudbal, a i sport uopšte.

Avion je udario u planinski vrh nadomak u blizini grada, a od 33 osobe koje su poginule, 22 su bili članovi ekipe.

Mančester Junajted, 1958

U februaru ove godine je bila šezdesetogodišnjica jedne od najčuvenijih avionskih nesreća u kojoj su nastradali sportisti. Radi se o padu aviona u kojem su se između ostalih putnika, njih tačno 44, nalazili i fudbaleri Mančester Junajteda. Poginulo je 23 osobe od kojih osam članova tima i osam novinara.

Lester: Nesreća u vazdušnom saobraćaju, pao klupski helikopter!

Avion je pao neposredno po poletanju sa minhenskog aerodroma, a da se tragičan događaj ne bi zaboravio, sat na Old Trafordu je zaustavljen u vreme pada (15:04). Tadašnji sastav je poznat pod nadimkom Bezbijeve bebe zbog mladosti fudbalera čiji prosek godina je bio 24. Mančester Junajted je dve sezone pre nesreće bio uzastopni šampion, a sama tragedija je u velikoj meri uticala na kasnije stvaranje šampionskog karaktera.

Antonio Varas, Čile, 1965

Te godine se dogodila avionska nesreća koja se i danas smatra za jednu od najgorih u istoriji ove zemlje. Greška pilota je prouzrokovala pad aviona na međunarodnom letu od Santjaga do Buenos Airesa, a letilica se srušila u oblasti Anda Las Melosas. Poginulo je svih osamdeset putnika i sedam članova posade. Među putnicima se nalazilo dvadeset i dva člana ekipe Antonio Varas koji su putovali na utakmicu u Argentinu.

Strongest, Bolivija, 1969

Poznati bolivijski fudbalski klub je najcrnje dane proživeo u septembru 1969. godine. Fudbaleri ove ekipe su se našli na letu iz Santa Kruza gde su igrali prijateljsku fudbalsku utakmicu. Došlo je do pada aviona koji je prevozio sedamdeset i četiri osobe uključujući i pet članova posade. Mesto rušenja je bilo u oblasti Viloko, a preživelih nije bilo, među kojima se nalazilo i dvadeset članova Strongesta.

Alijanca Lima, Peru, 1987

Avion u kome su se nalazili igrači članovi ekipe peruanskog kluba Alijanca Lima se srušio u Pacifički okean u decembru 1987. godine. Poginulo je šesnaest fudbalera i trener. U pitanju je bio let za Limu iz mesta Pukalpa, gde je Alijanca odigrala utakmicu sa lokalnim klubom i posle pobede 1:0, zauzela prvo mesto na tabeli šampionata. Klub je ipak završio prvenstvo zahvaljući i angažovanju nekih već penzionisanih fudbalera i čak uspeo da opstane u ligi.

Reprezentacija Zambije, 1993

Dvadeset sedmog aprila te godine fudbalska selekcije ove afričke zemlje je putovala u Dakar na utakicu sa Senegalom. U pitanju je bio susret kvalifikacija za Svetski kup koji se sledeće godine održavao u SAD, ali avion nikada nije stigao na odredište. Pao je u Atlantski okean i u smrt odneo sve koji se se njime prevozili. Među trideset osoba koji su bili u letelici zambijske vojske, bilo je dvadeset dva člana nacionalnog tima.

Avionske nesreće koje su zauvek izmenile fudbal

Kapiten Kaluša Bvali je jedini živi član te generacije zahvaljući činjenici da je na utakmicu trebalo da doputuje iz Holandije, pošto je tada igrao za PSV.

Šapekoense, 2016

Poslednja velika nesreća je ona koja je zadesila brazilski klub Šapekoense pre dve godine. Poznato je da se ekipa uputila iz Santa Kruza u Medeljin na utakmicu finala Kopa Sudamerikana koju je trebalo da odigra sa kolumbijskim Atletiko nasionalom. U trenutku pada, avionu bolivijskog avio prevoznika se nalazilo sedamdeset i sedam osoba, a nastradalo je više od polovine (42). Među poginulima je devetnaest fudbalera, četrnaest funkcionera i članova klupskog osoblja, još devet članova uprave i četvorica novinara.

Trojica igrača su preživela udes, ako i jedan od četiri člana avionske posade i dvojica putnika.

Postavi odgovor