Brazil 2014 - Navas, Nojer, Suarezovi zubi i ostale poluzaboravljene stvari

Na prethodnom Svetskom kupu na kome Brazil (ponovo) nije uspeo da u zemlji u kojoj se rađaju najbolji fudbaleri na svetu postane najbolja reprezentacija na svetu, bilo je mnogo momenata takve ,,pamtljivosti” da ćemo ih uvek lako dozvati u sećanje kada se povede reč o tom mundijalu.

Verovatno prvo koje nam bez ikakvog napora pada na pamet je demoliranje domaćina od strane neumoljivih Nemaca,  rano ispadanje dotadašnjeg svetskog šampiona Španije, odlični utisci koji su ostavili Kolumbija i Kostarika, Deža vi Holandije.

U senci tih velikih detalja, bilo je i onih koji će se ređe spominjati, što je i normalno s obzirom na veličinu takmičenja. U pravom moru dešavanja, čak i neka zanimljivija lako se zaborave i tek bi u nekim drugačijim okolnostima dobila veći značaj. Nekih od njih ćemo se prisetiti u sledećim redovima ovog teksta.

Sedam stvari koje smo videli na otvaranju: Klasa Golovina, očajna Arabija i nikakvo proširenje

Španija je u Brazil došla kao svetski šampion i jedna od selekcija sa mestom u najužem krugu favorita. Crvena furija ne samo da to nije pokazala, nego se kući vratila ranije od Meksika, Kostarike, Kolumbije, Grčke i mnogih drugih ne tako renomiranih timova. Jedna od stvari koju smo zaboravili je način na koji je Crvena furija izgubila od Holandije 5:1 već u prvoj utakmici na mundijalu.

Španija je htela da se ušeta u gol, a primila je pet komada

Španija je dominirala u prvom poluvremenu na takav način da je delovalo da može (i da želi) da se ušeta u gol Lala. Pored vođstva od 1:0, Španci su promašili nekoliko odličnih šansi, a onda je pred kraj prvog dela igre stigla kazna u vidu fantastičnog pogotka glavom Robina van Persija. U drugom poluvremenu na terenu je postojala samo jedna boja – narandžasta.

Farid Mondragon je u Brazilu postao najstariji igrač u istoriji svetskih prvenstava, što je bila neka vrsta osvete Kamerunu. naime, do tada je ta časta pripadala Rožeu Mili, jednom od junaka trijumfa afričke reprezentacije nad Kafeterosima u Italiji 1990. godine. Mondragon će to prestati da bude čim na teren kroči Egipćanin Esam El Hadari, ali će ostati rekorder po najdužoj pauzi između dva pojavljivanja na Svetskom kupu (16 godina).

Nema sumnje da je Luis Suarez strašan napadač. Ponekad njegove akcije čak i bukvalno odgovaraju epitetu ,,strašan”, o čemu najbolje mogu da posvedoće Otman Bakal, Branislav Ivanović, a najzad i Đorđo Kjelini. Poslednji je bio poslednja žrtva ujeda urugvajskog fudbalera i to upravo u Brazilu.

Palermo – klub filmskih asocijacija i ekscentričnog Zamparinija

Italiji je bio potreban samo bod, a Urugvaju sva tri i do deset minuta pre kraja susreta ovih selekcija nije bilo pogodaka. Onda se desio čuveni ,,sudar” Suarezovih zuba i Kjelinijevog ramena, ubrzo posle čega je izveden korner i šansu koju je Godin pretvorio u gol. FIFA je kasnije kaznila Suareza, ali je Italija otišla kući bez plasmana u nokaut rundu.

Kostarika je mogla i do polufinala na krilima Kejlora Navasa

Protivnik sa kojim će se Srbija suočiti u prvoj utakmici, Kostarika, u Brazilu je bila pravi hit i da je u Brazilu postojao VAR, možda bi ova selekcija igrala u polufinalu sa Argentinom. Ova reprezentacija je u grupi iza sebe ostavila tri svetska šampiona, a na celom prvenstvu primila samo dva gola.

https://twitter.com/Realmadridplace/status/1006237728755847172

Najzaslužniji za takav uspeh je golman Kejlor Navas koji je čak tri puta proglašavan za igrača utakmice. Sjajni čuvar mreže je Brazil napustio sa najvišim procentom odbrana na celom takmičenju (91%).

Rusija je u prvoj utakmici FIFA Svetskog kupa 2018 počastila Saudijsku Arabiju petardom iako nije pokazala neki vrhunski fudbal. U Brazilu je Zbornaja imala u planu da ostvari bar prolazak u nokaut rundu i ozbilno se pripremala za to. U tu svrhu je angažovan Fabio Kapelo, čovek koji je trebalo da bude garancija svega toga.

Antepost kvote za Svetski kup se nalaze ovde!

Ispostavilo se da je garancija postojala samo da će on biti isplaćen kao najskuplji trener u Brazilu. Italijan je sa godišnjom platom od preko jedanaest miliona dolara bio daleko najplaćeniji na prošlom mundijalu. Zarađivao je trostruko više od Joakima Leva koji je postao svetski šampion, a za nedelju dana je dobijao više novca nego selektor Meksika Migel Erera za celu godinu! Epilog: Rusija nije pobedila nijednog protivnika u Brazilu.

Nojer je postavio visoke standarde u Brazilu

Mnogi se pitaju u kakvoj će formi biti Manuel Nojer u Rusiji budući da je imao veoma dugu pauzu. Pitanje je veoma važno s obzirom da je Nojer u Brazilu bio jedan od najboljih pojedinaca u nemačkom timu, ako je uopšte moguće izdvojiti nekog iz izvanredne grupe igrača. Imao je nekoliko odbrana za pamćenje među kojima se ističu dupla rampa Paulinju i jednoručni ,,blok” za Valbuenu.

Golman Nemačke je međutim, postavio neke standarde u smislu načina na koji je učestvovao u igri odbrane i po tome bi ga trebalo pamtiti na tom mundijalu. Skoro da je bio ćlan odbrambene formacije sastava Joakima Leva i često je zajedno sa saigračima učestvovao u započinjanju akcija. Broj kompletiranih dodavanja je impresivan (244) i mada se uslovi ne mogu meriti sa dodavanjima fudbalera u igri, treba istači podataka da ih je pojedinačno imao više od Mesija, Milera, Robena, Snajdera, Pogbe i mnogih drugih.

Bliži se duel sa Kostarikom, da li će Srbija da oprvada ulogu favorita?

Brazil je na dve poslednje utakmice na mundijalu 2014. primio čak deset golova. Ukupno je u mreži Karioka završilo čak četrnaest šuteva što je za pet više od bilo koje druge ekipe.  Ono što je zanimljivo je da je trojka iz odbrane koja je odgovorna za takvu propustljivost završila u idealnom sastavu Svetskog kupa. FIFA ko da je konstatovala da Marselo, Luiz i Tijago Silva nisu mogli ništa više u porazu od Nemačke 7:1 pa im je oprostila očajne nastupe i na ostalim mečevima.

 

Postavi odgovor