"OLD FIRM" SE VRATIO Rendžers je opet jak, prva runda finale Liga kupa

Jedan od najvećih derbija na svetu, veličanstveni “Old Firm”. Rendžers je u vrhu, Seltik na svom mestu, i borba za Škotsku je opet tu.

Nacionalni stadion Škotske, “Hempden park” ugostiće dva najveća tima u zemlji u finalu Liga kupa, u utakmici koja počinje u 16 časova.

Seltik je aktuelni šampion, kao i FA kupa i prvenstva, a ove sezone konačno ima pravog konkurenta.

To je naravno Rendžers, klub koji je 27 puta osvajao ovo takmičenje. Nakon čuvenog bankrota “policajaca” i restarta iz četvrte lige 2012. godine, ponovo su tu.

Naravno, nije im ovo prva sezona po povratku, ali je Stiven Džerard sklopio kockice i vratio tim u sam vrh. I može se reći, ravnopravan odnos snaga.

Razlika na tabeli je samo dva boda, u Ligi Evrope i jedni i drugi guraju dobro, i sve ukazuje da ćemo imati spektakl.

“Old Firm” je jedan od najvećih derbija na svetu. Rivalitet između navijača dva kluba je ogroman, a razlog je prost – potpuno su drugačiji!

Spaja ih jedino Glazgov i ljubav prema fudbalu, a politika, religija, kultura – ma u svemu su suprotni jedni drugima.

Rendžers je najtrofejniji fudbalski klub na svetu, to je poznata činjenica. Osvajao je titulu prvaka države 54 puta, ima preko 100 trofeja u kabinama. Sa druge strane je Seltik, koji je prvi britanski klub koji je osvojio evropski trofej!

“Policajci” su osnovani 1872. godine, a njihova politička ubeđenja su ta da Škoti treba da pripadnu Ujedinjenom kraljevstvu, i smatraju da su Irci pokušali da destabilizuju zemlju nakon Prvog svetskog rata.

Navijači tima sa “Ajbroksa” su protestanti i članovi višeg staleža.

Seltik je sa druge strane osnovao katolički sveštenik. Povezuju se sa Ircima i zalažu se za nezavisnost.

Ovo je prvo finale kupa od 2011. godine, kada su tri fudbalera Rendžersa dobila crvene kartone. Nil Lenon, trener Seltika, tada je imao svađu sa protivničkim pomoćnikom, a na tribinama je uhapšeno 34 navijača. Prava žurka, nema šta.

SAMO U FA KUPU Ludi Englezi, ni 3:0 u 76. minutu nije dovoljno za prolaz

Nadamo se da nas žurka očekuje i od 16 časova, ali bez hapšenja – samo rat na terenu. Pravi, oštri, škotski rat za prvi trofej u sezoni. I naravno, uvertira za nove bitke, pre svega onu u prvenstvu Škotske.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Fudbalski Kutak E07 | Proleće je (ne)dostižno! Liga šampiona i Liga Evropa! Močibob i Borota tipuju!

Postavi odgovor