Gde putuje Crvena zvezda: Jurmala, mesto gde je letovao Nikita Hruščov

Nekada omiljena turistička atrakcija za najviše zvaničnike Komunističke partije smeštena između Riškog zaliva i reke Lielupe, letonski grad Jurmala, dom fudbalera Spartaksa, ostao je poznat po lepim i dugim plažama sa interesantnim drvenim kućama po secesionističkom stilu gradnje, ali i po brojnim istorijskim znamenitostima.

Zaštitni znak Jurmale, sa populacijom od oko 56.000 stanovnika, predstavlja velika plaža sa belim kvarcnim peskom, dugačka 33 kilometra, što je pogodovalo najpriznatijim komunistima u vreme dok je Letonija bila deo Sovjetskog Saveza, uključujući njihovog bivšeg generalnog sekretara Leonida Brežnjeva i vožđe Nikite Hruščova.

Reputacija Jurmale kao vrhunske destinacije za odmor „stvorena“ je u kasnom 18. i ranom 19. veku kada su tradiciju opuštanja na obalama Baltičkog mora započeli najveći zemljoposednici, da bi lepote petog najvećeg grada u Letoniji, po završetku Napoleonovih ratova, upoznali i ruski vojnici koji su se kasnije vraćali sa svojim porodicama.

Šta se ovde dešava? Gvangdžou ponovo kupio Paulinja, Barselona zaradila!

Veliki turistički i ekonomski potencijal Jurmala je dobila otvaranjem železničke pruge Riga – Tukums 1877. godine. Bogatstvo grada čine i brojni mineralni izvori, što je mnoge podstaklo na izgradnju banja koje su ubrzo postale razlog poseta službenika komunističkog režima, a zatim i jedno od najpopularnijih destinacija u celom Savezu.

Glavni zadatak turističke industrije u Jurmali danas jeste da privuče Evropljane koji još uvek nisu prepoznali lepote grada, ali i to je tokom proteklih nekoliko godina počelo da se menja. Uspešni ruski biznismeni počeli su da kupuju kuće u blizini plaže, a svakog leta organizuje se i sve veći broj festivala i mnoge druge manifestacije.

Arhitekturu Jurmale odlikuje i klasicizam, nacionalni romantizam, ali i brojni drugi moderni stilovi. Grad ima zvaničnu listu sa ukupno 414 istorijskih građevina koje imaju posebnu zaštitu, kao i preko 4000 hiljade drvenih struktura.

Meridian UŽIVO: Stiže nam Branko Rosić, postavi mu pitanje!

Jedno od najposećenijih mesta u centru Jurmale je nacionalni park Džintaru koji okružuje 200 godina stara borova šuma. Park je postao interesantniji 2015. godine kada je u njegovom najlepšem delu podignut ekološki toranj sa 12 otvorenih terasa, visok 38 metara.

Takođe, nacionalni park Kemeri otvoren je 1997. godine i važi za treći najveći po veličini u Letoniji s obzirom da pokriva oko 380 kvadratnih kilometara, dok je turistima prilično zanimljiv i muzej na otvorenom koji slavi ribolovno nasleđe grada.

Izumitelj, sudija, milioner: Bjorn Kujpers, najbogatiji fudbalski arbitar na svetu

Ljubiteljima sporta grad je postao nešto poznatiji prošle godine kada je održano Evropsko prvenstvo u odbojci na pesku, a pored rivala Crvene zvezde u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Jurmalu je proslavio i nekada 10. teniser sveta, Ernest Gulbis.

Zanimljiv podatak je i da će 11. avgusta u okviru festivala „Summertime – Inese Galante & Friends“ u Jurmali nastupiti i srpski muzičar Goran Bregović, drugi put posle 2014. godine kada je svojom izvedbom obeležio desetogodišnjicu festivala.

Postavi odgovor