Gejnsboro Triniti: Pao je rekord od vek i po!

Nema mnogo mesta na planeti na kojima se fudbal igra već 150 godina. Neki delovi engleske, eventualno poneka teritorija koja je davno pripadala britanskoj kruni. Gejnsboro je gradić u kom se fudbal igrao pre nego što je stigao u kontinentalnu Evropu.

Gradić Gejnsboro se nalazi u Linkolnširu, na reci Trent. Čisto malo geografije za početak, to je ista ona reka koja se često pominje kada pričamo o Stouku, jer se i taj grad nalazi na njoj. Ogromno područje pokrivaju Trent i pritoke sa severa Engleske.

ŠESTA LIGA JOŠ UVEK TRAJE!

Okolinu čine sve sami neverovatno bitni gradovi za engleski fudbal. Odmah tu su Linkoln, Skantorp i Donkaster. Blizu su i Derbi, Notingem, Šefild i Lids pa ne treba da čudi što ovo malo mesto ima ogromnu fudbalsku tradiciju.

Gejnsboro je naselje od dvadesetak hiljada stanovnika. Već 145 godina u njemu postoji tim koji se zove Gejnsboro Triniti. Svoje najveće derbije igra protiv lokalnih timova, Vorksopa i Boston junajteda. Ponekad, kada se kockice slože igraju mečeve sa Linkolnom, Skantorpom i Grimzbijem, najvećim rivalima među profesionalnim ekipama.

Od svog osnivanja koje se desilo još 1873. godine pa sve do ovih dana Gejnsboro Triniti je bio specifičan klub na svetu. Pomislio bi neko da klub koji traje toliko dugo mora imati i burnu istoriju iza sebe. Triniti je drugačiji jer oni nikada nisu ušli u viši rang i nikada nisu ispali iz svoje lige!

IGRA SE U SVIM LIGAMA, KO ISPADA U ŠESTI RANG?

Jedno kolo pre kraja sezone znaju da se sele u rang niže. Dosadašnji šestoligaš, član Nacionalne lige Sever, izgubio je na gostovanju Telfordu. Vodili su 2:0 golovima Volsforda ali nisu uspeli da izdrže do kraja utakmice. Primili su tri gola u razmaku od 15 minuta.

Prekinuli su niz od dve uzastopne pobede i oprostili se od šestoligaškog društva. Ovo je prvi put da oni napuštaju jedan rang takmičenja na ovaj način, ispadanjem ili ulaskom. Naravno, nije Gejnsboro Triniti celo postojanje šestoligaš.

Od kako su formirani menjali su takmičenja u kojima igraju, nastupali su u nekoliko liga ali to nije bilo zbog plasmana. Jednostavno, uvek su bili na pravom mestu u pravo vreme i prelazili su samo u novoosnovane lige. Ulazak i ispadanje je u šesti rang uvedeno tek 1987. godine.

KLADI SE NA SVE ENGLEZE!

Poslednjih 40 godina su stalno igrali u toj ligi, bez obzira kako se ona zvala. Nikada nisu ušli u viši rang a ove sezone, nakon 24 poraza, su prvi put ispali. Praviće društvo Tamvortu i Nort Feribiju u sedmoligaškom društvu dok je na drugom kraju tabele Salford obezbedio plasman u petu ligu!

’’Ove sezone smo popili otrov ali ćemo biti tu i naredne godine. Nadamo se da ćemo tada probati med.’’ istakao je jedan od čelnika Gejnsboro Trinitija nakon prvog ispadanja u klupskoj istoriji. Da li će momci sa severa uspeti da naprave podvig pa da se naredne sezone vrate tamo gde stvarno pripadaju?

Postavi odgovor