Gzira: Sa obale Sredozemnog mora na Nišavu!

Radnički iz Niša izlazi u Evropu posle mnogo godina pauze. Nekada strah i trepet na evropskoj sceni vraća se u međunarodna takmičenja posle 25 godina pauze. Prvi protivnik će biti Gzira, ekipa sa Malte koja mora da bude eliminisana.

Sa novim trenerom i nekoliko novajlija u timu, Nišlije su ogromni favoriti. Obično tako bude uvek u prvim kolima evropskih kvalifikacija. Ovoga puta ne sme da se desi iznenađenje i sva četiri predstavnika Srbije moraju da prođu u narednu fazu. Gzira nije prepreka.

NIŠLIJE U GRUPNOJ FAZI?

Ekipa sa Malte je prethodno prvenstvo završila na trećoj poziciji. Imali su sedam bodova manje od Valete i četiri boda manje od Balzana. Prvenstvo na Malti se završilo još u aprilu a naredno počinje u drugoj polovini avgusta. Ovi mečevi znače prekid odmora za igrače Gzire.

Iako bi se možda reklo da oni nisu u takmičarskom ritmu zbog te prevelike pauze, to nije tačno. Kao jedna od ekipa sa najmanjim koeficijentom već su igrali pretkvalifikacije, da bi se našli u prvom kolu. Savladali su Sant Huliju iz Andore.

Stigli su do pobede u oba meča, na njihovom terenu je bilo 2:1 a u gostima 2:0. Zanimljivo, ovo je njihov tek drugi izlazak u Evropu. Iako Gzira postoji od 1947. godine, samo su u sezoni 73/74 igrali na međunarodnoj sceni. Tada ih je Bran iz Norveške savladao ukupnim rezultatom 9:0.

KVOTA JE MEGA I NA RADNIČKI!

Najpoznatiji igrači kluba o kom se vrlo malo zna su Roderik Brifa, legenda fudbala na Malti i još neki stranci. Amadu Samb je nosio dres Kjeva i Verone, Žoržinjo je igrao za nekoliko timova u Japanu a Emanuel Okoje se takmičio u Grčkoj i na Kipru.

Na platnom spisku su i još jedan Brazilac, Italijan, Francuz i Čileanac. Niko od njih nije dovoljna pretnja da bi ekipa Nenada Lalatovića ustuknula pred protivnikom. Posebno je važno što je i Maltežanima ovo jedan od retkih izleta u Evropu pa nemaju ni mnogo iskustva.

Gzira nema velike rezultate čak ni u domaćim okvirima. Tokom celokupnog postojanja samo su jednom uspeli da osvoje kup. Pre dve sezone su bili u sredini tabele tamošnjeg prvenstva pa se može reći da je prošle godine napravljen ozbiljan iskorak.

IMAJU LI MALTEŽANI IKAKVE ŠANSE?

Klub je iz istoimenog grada, ako to tako možemo nazvati. Nalazi se u centralnom delu Malte, ostrva u Sredozemnom moru. Ima samo 8.000 stanovnika ali je gradić, kao i njegova okolina, prelep. Naravno, kao i mnogi gradići na Malti i Gzira ima luku.

U neposrednoj blizini je tvrđava koja je stara nekoliko vekova a koja je imala važnu ulogu u Drugom svetskom ratu. Na Malti je gotovo uvek idealno vreme za kupanje pa će igrači Radničkog moći da se opuste. Grad proslavlja drugu nedelju jula kao svoj dan i tada je na ulicama fešta. Nišlije su za malo izbegle tu proslavu.

Postavi odgovor