Kad loše kupuješ, lako ispadneš - Stouk posle deset godina napušta Premijer ligu

Iako čuvena izjava Pitera Krauča o nevinosti i njegovom fudbalskom statusu nije izrečena otkad igra za Stouk (2001/12), čak ni njegova duhovitost nije pomogla ovoj ekipi da izbegne ispadanje u niži rang, odnosno u Čempionšip.

Poraz od Kristal Palasa na svom terenu označio je kraj desetogodišnjem boravku Stouka u Premijer ligi. Iskreno, takva sudbina se nije baš mogla prognozirati s obzirom na igrački kadar ove ekipe u kojoj je veteran Krauč samo jedan od poznatijih fudbalera. Pomenimo samo da se u sastavu pored nekadašnjeg fudbalera Liverpula, Totenhema i engleske reprezentacije nalaze Šaćiri, Rajan Šokros, Saido Berahino, Čarli Adam, Džo Alen, Daren Flečer i mnogi drugi iskusni i kvalitetni fudbaleri. Nažalost, drugi najstariji klub na svetu će sledeće godine morati da se takmiči u drugoligaškom društvu.

Kako se zagrevati za Mundijal? Uz 9 dana engleskih plej-ofova!

Naravno da ostaje pitanje šta je uticalo na loše rezultate uprkos prilično obećavajućem igračkom kadru. Neki od navijača su već uprli prst na Marka Hjuza koji je otpušten u januaru. Međutim, ni njegova zamena Pol Lambert nije doprineo u meri dovoljnoj da se izbegne ono najgore. On je doduše počeo pobedom protiv Hadersfilda, ali je ostao na tom jednom trijumfu, osvojivši svega sedam bodova u narednih trinaest utakmica.

Da li je loša transfer politika uticala da Stouk ispadne u Čempionšip?

Najveći broj nezadovoljnika među kojima pored pristalica kluba ima i aktivnih fudbalera, veruju da je u pitanju loša transfer politika. Nešto što nije bilo prisutno dok je u klubu bio Toni Pulis (2006-2013) koji je uveo Stouk u Premijer ligu i pretvorio u stabilnog ligaša. Stadion Britanija je bilo mesto odakle se bodovi nisu lako odnosili.

Stiven Džerard i Rendžers: Hrabrost, jurenje Seltika i Liverpul u mislima

Međutim, neke stvari su se promenile 2013. godine dolaskom Marka Hjuza. Način dovođeja fudbalera je izgleda najviše pretrpeo u negativnom smislu. Rekordno plaćeni Imbula (18.3 miliona funti) je pušten u Tuluz na pozajmicu, dok Kevin Vimer koji je za sličnu cifru stigao prošlog leta iz Totenhema igra za drugi tim Stouka.

Saido Berahino je došao u januaru za 12 miliona funti i od tada nije postigao ni gol. Čak ni Jese koji je došao iz PSŽ-a kao pozajmljen fudbaler, ništa nije pokazao navijačima Grnčara, upisavši se u listu strelaca samo jednom za trinaest nastupa. Štaviše, španski fudbaler se nalazi na neplaćenom odsustvu do kraja ugovora.

Ovde se nalaze sve najbolje kvote za poslednje kolo Premijer lige!

Sa druge strane, kvalitetni napadači kao što su Ibrahim Afelaj i Bojan Krkić nisu sa ekipom iako su zvanično u klubu. Krkić je više od godinu dana na pozajmicama u Majncu i Alavesu, dok je Afelaj posle sukoba sa Lambertom odstranjen iz sastava još u martu.

S obzirom na razvoj situacije i lošu atmosferu, pitanje je da li će i Lambert da se zadrži neko duže vreme. Ovaj trener je doduše proveo poslednje tri sezone u Čempionšipu, ali se čuje mišljenje da nije kalibar koji bi Stouk mogao da vrati u Premijer ligu.

Postavi odgovor