Modrić, Salah ili treba li Ronaldo uopšte da se plaši?

Ako Zvezda večeras u Salcburgu ostvari povoljan rezultat, sutra će u Monaku, bar za srpsku fudbalsku javnost, centralni događaj biti žreb za Ligu šampiona. Za ljubitelje fudbala iz onih sredina gde su nastupi u grupnoj fazi elitnog takmičenja uobičajena stvar, više pažnje će privući Ronaldo, Salah i Modrić, kao kandidati za fudbalera godine u izboru UEFA.

Nagrada će biti dodeljena po osmi put, a u glasanju učestvuju treneri timova koji su prethodne sezone nastupili u grupnoj fazi oba evropska takmičenja, kao i po jedan novinar iz svake zemlje koja se nalazi u sastavu organizacije.

U kojoj god da je konkurenciji, Ronaldo je uvek favorit za ovakvu vrstu nagrada, pa je to slučaj i sada. Nema šta Portugalac prošle sezone nije osvojio. Zapravo ima – izmaklo mu je prvenstvo Španije, ali to ima ponajmanji značaj u ovom izboru.

Ronaldo nije osvojio samo Primeru

Liga šampiona, Superkup Evrope i Španije i Svetsko klupsko prvenstvo su trofeji koje je pridodao ogromnom broju onih koje već ima. To što je sa Portugalom bio prvak Evrope tehnički potpada u pretprošlu sezonu, ali je praktično neodvojivo od niza. Postao je rekorder Lige šampiona sa pet trofeja, a u takmičenju je postigao petnaest golova na trinaest susreta.

Geri Mabut: Kako je pacov u Južnoj Africi pojeo deo mog stopala dok sam spavao

U proseku je tokom cele sezone postizao po jedan pogodak (odigrao četrdeset četiti utakmice), a verovatno najveći minus je slab učinak Portugala u Rusiji.

Da Portugalac nije osvojio Ligu šampiona, osvojio bi je sjajni Mohamed Salah. I on je postigao 44 gola kao i Ronaldo, od čega 32 za Liverpul u Premijer ligi. Golgeterski učinak mu je više nego dvostruko veći nego u svim prethodnim pojedinačnim sezonama u kojima je igrao za različite klubove. Deset puta je zatresao mrežu i u UEFA Ligi šampiona, a ko zna kako bi se samo finale okončalo da se nije ,,dogodio” Ramos.

https://twitter.com/Garda_Chairul/status/1034683429562933249

Najodgovorniji je za odlazak Egipta na FIFA Svetski kup u Rusiju, ali osećajući posledice džudo zahvata Realovog beka, tamo nije bio na svom najboljem nivou. Novu sezonu, koja doduše mođe da ima samo psihološki efekat na glasanje, Salah je takođe počeo u svom stilu postigavši dva gola i upisavši jednu asistenciju.

Luka Modrić je drugi Galaktikos u izboru

Treći u izboru, Luka Modrić, računa na sve što i Ronaldo, osim na zaostavštinu. Ima istovetne trofeje kao i Portugalac, a dodatnu težinu daje mu finale na mundijalu. Posle odlaska Portugalca u Juventus, mnogo se pričalo i mogućnostima da Modrić napusti Santjago Bernabeu, ali će kreator igre Belih po svemu sudeći, još nositi beli dres Reala.

Jedan je od najstandardnijih fudbalera Galaktikosa u nekoliko poslednjih sezona u kom periodu je osvojio tri Lige šampiona.

Inače, u poslednje četiri godine, Ronaldo je tri puta dobijao nagradu. Jednom je to bio Mesi, koji je bio najbolji i u inauguralnom izboru 2011. godine. Po jednom su izabrani Inijesta (2012) i Riberi (2013). Nagrada u izboru Frans fudbala ustanovljena 1956. godine se zvala Zlatna lopta i u periodu od 2010-2015 je priključena FIFA izboru za fudbalera godine.

Nekada Bobi Zamora, a sada Mitrović: Fulam – Barnli 2010!

Kada se izbor svede na samo trojicu fudbalera, u jednoj izvanrednoj sezoni kao što je prethodna, uvek se može postaviti pitanje onih koji nedostaju. Posledica toga što finalna konkurencija nije sastavljena od većeg broja fudbalera, je nedostatak Mesija, Mbapea, Nejmara i mnogih drugih koji su iza sebe imali fantastične godine.

Postavi odgovor