Od Temišvara do Faruma: Kad Partizan ima 2:1 u džepu

Putovanjem u Dansku gde je bio bolji od Nordsjelanda, Partizan je kompletirao svoju, do tada nepotpunu odiseju po Skandinaviji. Crno-beli su u svojoj evropskoj istoriji već imali gostovanja u Švedskoj i Norveškoj, ali je utakmica u Farumu bila prva vizita postojbini Vikinga.

Kao što je poznato, debi Bate Mirkovića na klupi je okončan uspešno, a Partizan ima veliku šansu da se nađe u plej-ofu za UEFA Ligu Evrope. Strelci za njegov tim u pobedi od 2:1 su bili Rikardo Gomez i Goran Zakarić. Sam po sebi, rezultat je jedan od uobičajenijih na fudbalskim terenima, ali kada je u pitanju ovaj srpski klub, ima i nekih zanimljivih detalja.

Pre nego što ukažemo na neke specifičnosti istog, navešćemo i neke druge interesantne podatke.

Partizan je prvi put sa 2:1 pobedio Politehniku

Ono što nas je posebno zanimalo su rezultati koje su Crno-beli imali u zvaničnim takmičenjima na evropskim terenima. Istorija tih mečeva za Crno-bele je počela u sezoni 1955/56, međutim, pobeda rezultatom 2:1 se u broju od ukupno dvadeset i sedam, prvi put pojavljuje pre tačno deset godina. Tada je u Temišvaru savladana Politehnika pogocima Zorana Tošića i Miloša Bogunovića. Ovo gostovanje je prvo od ukupno pet na kojima je Partizan postigao identičan rezultat.

Ararat – knjiga, planina, mesto odmora Nojeve barke i šampion prohujalih vremena

Pored te činjenice, ono što je posebno zanimljivo u vezi sa tim duelom je da je to jedini slučaj do puta u Farum da su Crno-beli najpre igrali u gostima, a onda pred svojim navijačima. Razlika u odnosu na aktuelni trenutak je što je tada širom otvoren put u grupnu fazu UEFA kupa, dok je sada na redu plej-of. Vredi spomenuti da je iste sezone u istoj fazi nastupao i Nordsjeland, ali je doživeo pravu katastrofu u mečevima sa Olimpijakosom (0:2, 0:5).

Sledeće tri pobede rezultatom 2:1 Partizan je beležio u mečevima koje je igrao posle duela u Beogradu.

U sezoni 2010/11, Kleo je bio strelac oba gola protiv Helsinkija u revanšu treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona. Partizan je sa ukupno 5:1 prošao dalje, a onda i pobedom protiv Anderlehta, otišao i u grupnu fazu elitnog takmičenja.

AZ Alkmar je pobeđen istim rezultatom, ali uzalud

Sezona 2014/15 je mogla da se ponovo završi Ligom šampiona, ali je koban bio Ludogorec. Međutim, Partizan je u duelima sa Nefčijem osigurao grupnu fazu Lige Evrope. Posle beogradskih 3:2, Crno-beli su u Bakuu slavili pogocima Petra Škuletića.

Partizan ne mora da pobedi, ali je kvota odlična!

Dve godine kasnije zabeležen je jeidni takav rezultat na gostovanju u okviru grupne faze. Umaru i Andrija Živković su doneli i drugu pobedu svojoj ekipi u duelima sa AZ Alkmarom, ali ono što je delovalo kao prolaz u nokaut rundu, na kraju se ipak nije ostvarilo.

Ovaj rezultat je i pored toga što je prvi put postignut pre deset godina, druga najčešća pobeda na gostovanjima. Crno-beli su najviše puta slavili minimalnim rezultatom 1:0 (7), dok su trijumfi 2:0 i 3:1 ostvareni po četiri puta. Najubedljivija pobeda na gostovanjima je ona iz 1988. godine protiv Slavije u Sofiji (5:0).

Postavi odgovor