Na pomolu nova era u Premijer ligi - izglasano ograničenje potrošnje

Premijer liga je pred velikim promenama. Naime većina klubova iz elitnog ranga engleskog fudbala u načelu su se saglasili sa uvođenjem novog ograničenja potrošnje.

SPREMI SE ZA BESPLATNU ZABAVU: Preuzmi BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 100 FREEBET-OVA na Super Heli igri – registruj se na sajtu meridianbet.rsili putem mobilne aplikacije.

Na referendumu je 16 klubova glasalo za uvođenje ograničene potršnj,e dok su tri tima (Mančester siti, Mančeter junajted i Aston Vila) glasali protiv. Čelsi je bio uzdržan.

Novi manjinski vlasnik Junajteda, Džim Retklif navodno je zabrinut da bi “salari kep” mogao da predstavlja ozbiljan hendikep za engleske klubove u poređenju sa rivalima širom Evrope.

Do usvajanja novog pravila deli nas još jedan korak. Ukoliko ograničenje bude izglasano na godišnjoj skupštini u junu, biće to prvi put da postoji takvo pravilo na Ostrvu.

Novi limit će direktno biti u vezi sa novcem od televizijskih i komercijalnih prava kluba sa najslabijom zaradom u Premijer ligi.

Do skupštine predstoje pregovori koji bi trebalo da oblikuju i daju konačan odgovor na to koliko bi samo ograničenje trebalo da iznosi, a najbliži izglašavanju je množilac pet, što bi značilo da, ako je primera radi prošle sezone Sautempton imao prihod od tv i komercijalnih aktivnosti 121,2 miliona evra, svi klubovi bi na plate, novac izvdojen za transfere i plaćanja usmerena ka agentima mogli da izvdoje maksimalno 606,06 miliona evra godišnje.

Ukoliko bude odoborenna junskoj skupštini novi model će od sezone 2025/26 zameniti propise o profitu i održivosti koji se trenutno koriste.

Upravo su trenutni propisi, isti po kojima su Everton i Notingem Forest kažnjeni oduzimanjem šest, odnosno četiri boda kritikovani zbog favorizovanja klubova sa najvećim prihodima.

Novi model, koji bi trebalo da osigura više jednakosti, ali istovremeno i konkurentnost najjačih enleskih klubova u evropskih takmičenjima se naziva “sidrenje”.

Bonus video:

2 Komentara

    Ta mera je odavno trebala da se uvede

    Oni klubovi koji imaju puno para su bili protiv,a normalno oni sa malim budzetom zele da se troskovi ogranice.

Postavi odgovor