Radnički Niš 35 godina kasnije - kakva Gzira i Makabi, na Čairu je padao i Hamburg!

Legenda kaže da se u onoj čuvenoj utakmici polufinala UEFA kupa u kojoj je Radnički pobedio čuveni Hamburg, ceo odrasli Niš bio na Čairu, a da se tim detaljem u životu hvale i neke Nišlije koje po datumu rođenja nikako ne bi mogle budu svedoci tog istorijskog trenutka.

To je jednostavno pitanje prestiža u tom gradu, pa makar svima bilo jasno da se radi o duhovitom hvalisanju. Makar svima bilo jasno da bi čak i tadašnji kapacitet stadiona od 40 hiljada mesta bio premali.

Rade Prica, nekrunisani kralj Skandinavije

Malo ko je od sudeonika i svedoka tih slavnih dana mogao i da pretpostavi da Radnički neće kapitalizovati zaostavštinu generacija koje su dresa Reala sa Nišave nosili osamdesetih godina prošlog veka.

Klub je nepune dve godine posle dvomeča sa Hamburgom stigao do treće runde istog takmičenja u kojoj je poražen od splitskog Hajduka, a onda je nastupilo čekanje dugo punih 35 godina.

Tri i po decenije su predug period. Dovoljno dug da se neki klubovi i stvore i ugase za to vreme. Radnički je opstao, preživljavajući sve ono što su preživljavali i drugi klubovi u Srbiji i sačuvavši san da bi jednog dana ponovo mogao da zaigra u Evropi. San se ostvario posle trideset pet godina čekanja i mada u grad na Nišavi nije stigao jedan Napoli, Fejenord ili Hamburg, posle toliko vremena i Maltežani su ,,odradili posao”.

Radnički u sledećoj rundi igra protiv Makabija

Rezultat prve utakmice, kao i celog dvomeča sa Gzirom je već poznat. Poznato je i ime sledeće protivnika kojeg će Radnički dočekati na Čairu 2. avgusta, nedelju dana posle gostovanja u Tel Avivu. Radi se o Makabiju, mnogostrukom šampionu Izraela koji ima iskustvo igranja i u UEFA Ligi šampiona.

Ideja o brzoj kupovini fudbalera posle Svetskog prvenstva nije uvek dobra

Čair više nije onaj Čair kakav je bio u najboljim danima Radničkog, ali je prema nekim procenama meč sa malteškom ekipom posmatrala više od osam hiljada ljudi. Ništa nije kao što je bilo tada, pa su i fudbalska vremena drugačija. Zato se uzimajući u obzir sve probleme domačeg fudbala, ovakva poseta mora smatrati velikim ohrabrenjem i željom Nišlija da se na naredne evropske mečeve ne čeka toliko.

Kada se priča o učešću u evropskim takmičenjima, obično se podrazumevaju ona najpoznatija pod okriljem UEFA. Nekada su to bili Kup šampiona, Kup pobednika kupova i UEFA kup. Međutim, Radnički je prvi put izašao iz domaćih okvira u takmičenju koje se zvalo Kup Balkana.

Bonus kvote na fudbalske mečeve možete pogledati ovde

Jedna od zanimljivosti u vezi sa susretom sa Spartakom iz Plovdiva je da je na Čairu bilo isti broj gledalaca kao nedavno protiv Gzire. Real sa Nišave je poražen u oba susreta i ispao već u prvom kolu. Nastupi u Kupu Balkana su Nišlijama ipak doneli međunarodni prestiž, pa makar i u balkanskim razmerama. Naime, 1975. godine Radnički je osvojio takmičenje savladavši u finalu turski Eskišehir – u Nišu je bilo 1:0, a u revanšu 2:1 za tadašnje Bele.

Real sa Nišave je bio bolji od jednog Napolija i Fejenorda

Pet godina kasnije Radnički zauzima treće mesto u prvenstvu Jugoslavije i na jesen izlazi u Evropu. Pravi debi je bio uspešan pošto je savladan Linc, ali u trećem kolu ga je zaustavio holandski AZ Alkmar. Sve ono najlepše što se od fudbala moglo videti u Nišu, došlo je sledeće sezone. Redom su padali Napoli, Grashopers, Fejenord, Dandi Junajted, ali se dalje od Hamburga nije moglo.

Beganović i Obradović su bili strelci na Čairu (2:1), ali je nekadašnji šampion Evrope u Nemačkoj pobedio sa čak 5:1.

Ako smo već spomenuli Kup Balkana, treba reći da je Radnički 1990. godine učestvovao i u Srednjeevropskom kupu kada je u polufinalu izgubio od predstavnika Mađarske PMŠC.

U Nišu se željno očekuju mečevi sa Makabijem, posebno revanš. Svi u klubu su uvereni da Radnički ima svoje šanse za prolazak iako se radi o teškom protivniku. Kao poseban kuriozitet navodimo da je meč sa Gzirom prvi put posle dvanaest godina da se Radnički našao na programima nacionalne televizije. Možda to bude slučaj i drugog avgusta, a tv prenos bude simboličan povratak u stara dobra vremena.

Postavi odgovor