EUROSPEKTIVA: Pre 26 godina se farbali u plavo, a šta Rumuni planiraju ovog leta?

Tri dana smo priželjkivali neko iznenađenje na Evropskom prvenstvu, a u ponedeljak videli čak dva. Prvo Rumunija protiv Ukrajine, pa zatim Slovačka nad Belgijom.

Meridian Sport te časti – POTPUNO BESPLATNO! Registruj se i odmah preuzmi 5.000 RSD bonusa

Da se ne naljute Slovaci, ali ovoga puta – “ispoštovaćemo” komšije sa istoka i podsetiti se događaja koji je obeležio jedan period svetskog fudbala.

Rumuni, retko prisutni, ali uvek ekstravagantni. Oni malo stariji se sećaju 1998. godine i Mundijala u Francuskoj, gde su srpske komšije – predvođene Georgijem Hadžijem napravile veliki uspeh i domogli se osmine finala šampionata.

EUROSPEKTIVA: Mađarski Vardi, “mafijaš” koji se odrekao pola porodice i špansko zlato kome aplaudiraju i protivnici!

Prva žrtva bila je Kolumbija sa Fakundom Aspriljom, a druga – jedna od najmoćnijih selekcija Engleske ikada (naravno, bez uspeha). Pobede od 1:0, odnosno 2:1, obezbedile su im plasman dalje, a dokaz o totalnoj “ludosti” i neverovatnoj hemiji te generacije, svedoči i priča pred duel nokaut faze sa Hrvatskom, kada su se svi igrači ofarbali u plavo i postali planetarni hit tog leta.

A, da, postoji i objašnjenje…

“Dva dana pred naš turnirski debi protiv Kolumbije imali smo timski sastanak, i neko je pitao šefa da li je spreman da obrije glavu ako se kvalifikujemo posle prve dve utakmice. On je pristao, a onda smo se mi igrači dogovorili sledeće – ako on to zaista i uradi, mi ćemo se svi izblajhati. Doduše, trebalo je prvo pobediti Kolumbijce i Engleze”, rekao je član tog tima i rumunska legenda Adrian Ilie.

Zdravko Kuzmanović žali za propuštenom prilikom: Plašljiv početak sprečio iznenađenje, što pre zaboraviti Belingema

Neverovatne probleme imali su i komentatori, a pogotovo Emil Gradinesku sa državne televizije, koji je direktno iz Francuske prenosio mečeve.

“Verujte mi da nisam znao ko je ko. Načuo sam da su igrači rešili da se ofarbaju, ali nisam verovao da će se to zaista i desiti. Mislio sam da će možda par njih izvući pramenove, tako nešto. Pa zamislite samo moje lice kada sam video 11 blajhanih glava kako izlazi iz tunela. Strani komentatori su se sjatili oko mene i pitali me šta se kojeg đavola dešava – iskreno, nisam umeo da im objasnim” izjavio je nekoliko godina posle tog događaja”.

1968186
Foto: Guliver images

Nažalost, Hrvati su golom Davora Šukera srušili simpatične Rumune i poslali ih kući, ali za njih je to prvensvo ostalo u najlepšem mogućem sećanju, zbog mnogo toga…

I danas – dvadeset i kusur godina kasnije, često na društvenim mrežama osvane poneka fotografija ofarbanih Rumuna, složnih i nasmejanih – kao sećanje na neka stara vremena, koja bi možda mogla i da se ponove.

Da, tako je i to već ovog leta. Startovali su pobedom nad favorizovanom Ukrajinom i pokazali spremnost, zajedništvo i borbu da u Nemačkoj pruže svom narodu ono što čekaju toliko godina.

Sada nisu tu Hadži, Ilie, Popesku niti Stelea… Pojavili su se “neki” Stanciu, Dragušin, Marin i dobro im ide.

BONUS VIDEO:

Postavi odgovor