Saransk: Žerar Depardje, Mordovija i mesto gde cvetaju mitovi i legende

Grad je dobio ime po reci na kojoj se nalazi, a nastanak se vezuje za polovinu sedamnaestog veka i tvrđavu Atemar. Mesto za koje se vezuju prelepe legende i mitovi i koje je čuveni pisac Lav Tolstoj pre sto godina opisao kao jedno od najlepših gde je ikada boravio.

Grad je prestonica i ekonomski centar republike Mordovija iz koje potiče cela grupa Ugro-Finskih naroda, a čija se kultura i običaji, pogotovo starih etničkih grupa Erzija i Mokša, i dalje pažljivo čuvaju.

Kroz istoriju je pripadao Azovskoj provinciji, te potpadao pod upravu Kazanj i Penza guvernata.

Saransk nije veliki grad, naprotiv, ima samo 300 hiljada stanovnika,  a od Moskve je udaljen nešto preko 600 kilometara. Međutim, u poslednjem periodu je došlo do velike popularizacije sporta zbog čega mu je i poverena uloga jednog od gradova domaćina Svetskog kupa.

Bolivija, Krstajićeva poslednja provera: Šta može Srbija?

U gradu postoji manji aerodrom koji je dobio status međunarodnog upravo zbog mundijala, pa je dobar deo prevoza usmeren na železnicu. Glavna stanica u Šaransku je prelep primer sovjetske arhitekture, pogotovo posle ulepšavanj za doček turista i navijača.

U samom mestu se može videti i jedna sličnost sa Beogradom, a to su trolejbusi koji služe za gradski prevoz.Klima se označava kao hladnija verzija vlažne kontinentalne, sa prilično hladnim zimama i letima koja se izuzetno retko karakterišu kao vrela. Prelazni periodi su veoma kratki, a u vreme mundijala temperature će se kretati oko dvadeset stepeni Celzijusa.

Fudbal u gradu

Najpoznatiji fudbalski klub je FK Mordovija, osnovana 1961. godine i koja poput mnogih ruskih klubova nosila različita imena karakteristična za epohu socijalizma kao što je neizbežno ime Spartak, ali i Strojitelj, Elektrosvet, Svetotehnika. Od 2005. godine posle spajanja sa Biokimikom klub se naziva samo Mordovija.

Posle perioda provedenog u prve dve fudbalske divizije, klub je prošle godine ispao u treći rang takmičenja. Od uspeha vredi spomenuti osvajanje Liga kupa 2009. godine.

Stadion

Mordovija Arena Saransk
SARANSK, RUSSIA – AUGUST 25: General view of the construction site of the Mordovia Arena on August 25, 2017 in Saransk, Russia. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

U Saransku postoje dva važnija fudbalska stadiona – manji, Start stadion (11 hiljada mesta) koji je originalni dom FK Mordovije, kao i novoizgrađena Mordovija arena na koju se klub seli posle završetka Svetskog kupa. Objekat može da primi oko 45 hiljada ljudi, a sagrađena je u ovalnom obliku na obali reke Insar u samom centru grada.

Belgija – Medalja ili još jedan „ćorak“

Neki delovi građevine su samo privremeni i biće srušeni posle takmičenja, što će uticati na smanjenje kapaciteta na 25 hiljada mesta. Ostaće međutim dovoljno prostora koji će se upotrebiti za ostale sportove kao što su odbojka, košarka i tenis. Na njemu će biti odigrana četiri meča grupne faze prvenstva.

Poznate ličnosti

U ovom klubu je karijeru završio nekadašnji fudbaler Partizana Marko Lomić koji se u Rusiji nalazio od 2010. godine. Od poznatijih igrača u Mordoviji je igrao Viktor Vasin, nekadašnji član CSKA i povremeni reprezentativac. Jednu sezonu je na klupi bio poznati rumunski fudbaler Dorinel Munteanu, koji je deo karijere proveo u Kelnu, Volfsburgu i Brižu, a za Rumuniju odigrao čak 134 utakmice.

Ovde su sve kvote na duele strelaca na Svetskom kupu!

Jedan od priznatijih ruskih filozofa Mihail Baktin je dvadeset godina proveo i predavao u Saransku gde mu je 2015. godine otkriven spomenik. Posebno zanimljiva veza postoji između francuskog glumca Žerara Depardjeua i ovog grada. Naime, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio Depardjeu počasno državljanstvo, Francuz je upisan kao građanin Saranska!

Šta treba videti u gradu

Stepan Erzija Saransk Skulptura
SARANSK, RUSSIA – JULY 17: Paintings and sculptures displayed at the Stepan Erzya Museum of fine art during a media tour of Russia 2018 FIFA World Cup venues on July 17, 2015 in Saransk, Russia. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Muzej koji važi za najpoznatije u oblasti je Muzej narodne kulture Mordovije. Nalazi se u zgradi koja je zaštićeni spomenik sa početka 20 veka i koja je u eri Sovjeta služila kao Vrhovni sud.

U gradu se nalaze i državni teatri kao što je Državna filharmonija, zatim Državni muzički teatar, Mordovijski nacionalni teatar i Mordovijski ruski dramski teatar. Nikako ne bi trebalo zaobići Muzej vizuelnih umetnosti Stefana Erzije, poznatog skulptora koji je rođen u oblasti Mordovije.

U gradu i okolini postoji preko 40 crkava i kapela od kojih neke datiraju iz osamnaestog veka, a druge, kao Katedrala Svetog Teodora Ušakova i Kapela Aleksandra Nevskog izgrađene su u ovom milenijumu.

 

Postavi odgovor