Španski klubovi u finansijskoj ekspanziji, Real i Barselona vredniji od ostatka

Španski profesionalni fudbal danas vredi više nego ikada. Tržišna cena klubova LaLige, isključujući dug, sada dostiže 17.393 miliona evra, što prema izveštajima predstavlja porast od 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Među faktorima koji objašnjavaju ovo povećanje vrednosti su porast prihoda nakon pandemije, dugoročni ugovori koji daju vidljivost poslovanju na srednji rok i najavljeni važni investicioni planovi.

SPREMI SE ZA BESPLATNU ZABAVU: Preuzmi BONUS DOBRODOŠLICE OD 5.000 RSD + 100 FREEBET-OVA na Super Heli igri – registruj se na sajtu meridianbet.rsili putem mobilne aplikacije.

Podaci otkrivaju značajno povećanje jaza između klubova, pre svega zbog vrednosti Reala i Barselone, koji rastu iznad proseka. Madriđani su sa 5.630 miliona ispred večitog rivala sa 5.444, miliona evra. Najveći rivali u Španiji obuhvataju 64 odsto ukupne vrednosti klubova LaLige, dva procena više nego pre godinu dana i sedam više nego 2022. Ako se tome doda vrednost Atletika iz Madrida, ova tri kluba učestvuju sa 73 odsto, što je sasvim u skladu sa udelom koji apsorbuju kada se analizira samo komercijalno poslovanje. U slučaju Jorgandžija, njihovi planovi za međunarodnu ekspanziju i rekonstrukciju stadiona predstavljaju porast od 38 odsto na godišnjem nivou, i trenutno iznosi 1.706 miliona evra.

Studija je jedina na tržištu koja, pored ekonomskih performansi, obuhvata još mnogo parametara poput sportskih segmenata, onlajn i fizičke zajednice, digitalne transformacije i društvenog uticaja. Na ovaj način se ne meri samo trenutno stanje svakog tima, već se predviđa potencijal za povećanje vrednosti svakog od njih na osnovu pitanja kao što su omladinski tim, sportska diversifikacija, veličina lokalnog tržišta i njegovo pozicioniranje kao brend na tržištu, društvene mreže…

To je doprinelo da se Betis popne na četvrtu poziciju i po prvi put preskoči Sevilju, koja je pala na šesto mesto opterećena svojim finansijskim rezultatima i snagom Real Sosijedada, čija je procena naglo porasla za 69 odsto na godišnjem nivou zbog dobrog finansijskog učinka, ulaska u Ligu šampiona i plodova rada stadiona u punom kapacitetu. Zajedno sa njima, zahvaljujuću prihodima porasli su i Atletik Bilbao i Valensija koji sada vrede između 400 i 500 miliona evra. Korak ispod je Viljareal koji je porastao na 314,5 miliona i izdvaja se iz naredne grupe timova, u kojima nema onih iz evropskih kupova.

Dva kluba koja najviše pate od korekcije u vrednovanju su Espanjol i Selta. Klub iz Barselone zabeležio je pad od 45 odsto na godišnjem nivou i sada se procenjuje na 141,8 miliona. Klub iz Galicije ostvario je drugu najbolju cenu u istoriji koja je146,5 miliona, ali je ona pala za 44 odsto u odnosu na 2023.

U oba slučaja, smanjenje njihove tržišne cene ih stavlja ispod prosečnog iznosa koji su zabeležili klubovi LaLiga, koji iznosi 233,1 milion evra, kada se izuzmu Real, Barsa i Atletiko. Ova cifra predstavlja skok od 34 odsto u odnosu na 2023. godinu, naglašavajući ekonomski oporavak čitavog fudbalskog ekosistema, koji je preduzeo korake napred u širenju publike ulaganjima u digitalnu implementaciju, povratkom na poslovni model i prilikom transfera igrača…

Što se tiče španskih drugoligaša, prosečna vrednost kluba po prvi put premašuje 30 miliona evra. Kontinuirana stabilnost ogleda se u tome da ni selidba u niži rang nije previše uticala na vrednost, što se vidi na primerima Valjadolida, Levantea i Elčea, koji su procenjeni na nešto više od 70 miliona.

Iako sa mnogo nižim promenama vrednosti od onih koje su se desile u prvoj ligi, timovi koji su godinama u Segundi i koji okupljaju relevantne društvene mase rastu za oko 10 osto. To su Saragosa, Sporting, Tenerife i Ovijedo, čije se procene već kreću između 35 i 40 miliona evra.

Procene su stabilnije u delu gde se nalaze timovi sa niskom društvenom masom. Tamo se vrednost odražava na oko 10 miliona evra.

Poznato ko će deliti pravdu na 173. večitom derbiju

BONUS VIDEO:

5 Komentara

    Stara informacija,Real i Barsa su stvarno najvredniji u Spaniji

    Pa kad koji god dobar igrac da se pojavi u nizim klubovima mora ici ili u Real ili Barsu

    Barsa samo se ne zna koliko duguje,verujem da vise nego sto vredi

    Pa kad se samo ulaze u njih mora da budu najvredniji!

    Nije nista novo da Barsa i Real vrede ubedljivo najviše, i nesumnjivo da ce njihova vrednost još rasti.

Postavi odgovor