Srbija se sprema za kvalifikacije: Lekcije iz Lige nacija, šeširi i pogled u budućnost

Prvi ciklus grupne faze Lige nacija je završen. Srbija je očekivano zauzela prvo mesto u svojoj grupi C divizije i obezbedila plasman u viši rang, ali i ‚‚sigurnosnu mrežu” u slučaju slabih kvalifikacija.

Šta to znači za Orlove? Koliki je značaj prvog mesta u grupi ispred Rumunije, Crne Gore i Litvanije? I na kraju, kakve bi sve to implikacije moglo da ima na buduće rezultate Srbije?

Treći šešir pred žreb

Ono što je u najbližoj budućnosti najvažnije jesu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Svih osam ili 10 mečeva, u zavisnosti od broja timova u grupi u kojoj bude Srbija, biće odigrani 2019. godine, dok je eventualni plej-of na programu tek u martu 2020. godine.

Zato je važno prvo mesto Srbije u C4 grupi Lige nacija – obezbeđen je treći šešir pred žreb za kvalifikacije. Rumunija, kao jedna od slabije drugoplasiranih selekcija je, tako, završila u četvrtom šeširu. Srbija je to izbegla i stavila sebe u za sada najbolju moguću situaciju.

Plasman u B diviziju znači i da bi Srbija u narednom ciklusu Lige nacija, uz odlične rezultate, mogla da se nađe u drugom šeširu pred neke nove kvalifikacije. Sve to sada i dalje deluje daleko, ali plansko razmišljanje nam je do sada obično nedostajalo.

Srbija je u trećem šeširu zajedno sa selekcijama Slovačke, Turske, Republike Irske, Severne Irske, Škotske, Norveške, Finske, Izraela i Bugarske i sa njima neće igrati u kvalifikacijama. Za početak je dobro, a primer Bosne i Hercegovine u ovom ciklusu Lige nacija govori nam da je ulazak u drugi šešir itekako ostvarljiv.

Najbolji scenario za kvalifikacije?

GettyImages 909620424
(Photo by Robert Hradil/Getty Images)

Žreb za kvalifikacije za Euro 2020. biće održan 2. decembra, a Srbija će saznati imena četiri ili pet rivala s kojima će se boriti za jedno od prva dva mesta u grupi, koja vode direktno na Evropsko prvenstvo.

Kako bi izgledala idealna grupa u tom scenariju? Sastav grupe Poljska, Island, Srbija, Litvanija, Gibraltar i San Marino bi zvučao kao san snova i u takvoj situaciji bi Orlovi verovatno bili favorit barabar sa Poljacima, koji se već neko vreme nalaze u lošem momentu.

KO OSVAJA LIGU NACIJA? OSTALA SU JOŠ 4 TIMA!

Moguć je i uvek interesantni ‚‚jugoslovenski” scenario, po kojem bi Srbija iz prvog šešira izvukla Hrvatsku, BiH iz drugog, a Crnu Goru ili Sloveniju iz četvrtog. Tu je i Makedonija u petom šeširu, pa bi nekadašnje jugoslovenske republike među sobom mogle da odlučuju o dva mesta na Euru.

Doduše, to bi onda donelo i veliki broj mečeva visokog rizika, kakav je već običaj na ovim prostorima…

Najgori scenario?

Evrogol podkast
(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Imajući u vidu da je Srbija u trećem šeširu, nije moguće da naša selekcija dobije tri teška protivnika, ali dva paklena rivala su itekako moguća. Iz prvog šešira su tu svetski šampioni Francuzi, evropski prvak Portugal, uvek jake Belgija i Španija, Holandija puna elana…

Ipak, recimo da bi Francuska i Nemačka iz prva dva šešira značile i ozbiljno težak posao za Orlove. I Petlovi i Panceri su poznati po svojoj surovosti u kvalifikacijama, a bez obzira na očajnu 2018. selekcije Nemačke, ekipa Joakima Leva bi bila veliki favorit da se plasira na Euro.

MOŽEŠ LI VEĆ SAD DA PREDVIDIŠ NOVOG PRVAKA EVROPE?

U tom slučaju, teško da bi iko mario ko su ostali protivnici Srbije. U slučaju da se desi ovakav scenario, prvo mesto u grupi Lige nacija bi tek tada dobilo na velikoj važnosti, jer bi Srbija imala osiguran plej-of u grupi iz koje je teško očekivati veliki rezultat.

Plasman na Evropsko prvenstvo je u teoriji na dva meča daleko, ali su kvalifikacije te gde će se videti pravi kvalitet Srbije.

Postavi odgovor