Tadić se vratio tamo gde je bio najbolji: Holandija je dočekala Dušana!

Tokom leta 2010. godine Dušan Tadić je Novi Sad zamenio inostranstvom. Momak iz Bačke Topole preselio se u redove Groningena. Posle dve godine je prešao u Tvente i branio njihove boje pune dve sezone.

Ovog leta se Dušan Tadić našao na mestu koje mu je dobro poznato. Nakon četvorogodišnje avanture u Sautemptonu, gde je bio jedan od najboljih igrača kluba, vratio se u Holandiju. Premijer ligu je zamenio Eredivizijom i isticao je svoju želju da igra Ligu šampiona.

To ne bi bilo moguće da je ostao na jugu Engleske. Promena sredine je bila logičan izbor a Kopljanici su veoma vešto reagovali na tržištu. Iako je delovalo da ajaks neće potrošiti toliko para, Tadić i Blind su stigli istog leta u Amsterdam.

ŠTA SE JOŠ IGRA U HOLANDIJI?

Dok je Dejli Blind dete kluba, neko ko se u Amsterdamu oseća kao kod svoje kuće, sa Dušanom nije baš tako. Porodica Blind ima dugu istoriju u klubu, i Deni Blind je primao platu u Ajaksu, prvo kao igrač a zatim i kao trener. Zbog toga se u Blindov transfer više verovalo.

Prisetićemo se kako je to prethodnih sezona izgledalo u karijeri Dušana Tadića. On je do sada u karijeri odigrao četiri sezone u timovima iz Holandije i bio je veoma uspešan. Da pogledamo šta o tome imaju da kažu brojke.

Već u prvoj sezoni, kada je iz Vojvodine prešao u Groningen, bio je primetan. Postigao je 7 golova u prvenstvu i asistirao još 18 puta! Kada je na red došao plej-of za Ligu Evrope, bio je asistent četiri puta. Debitantsku sezonu završio je sa 7 pogodaka i 22 asistencije na 41 meču!

Naredna je bila malo slabija. Tadić je odigrao samo 35 mečeva i na njima nije uspeo da ponovi prošlogodišnji učinak. Ponovo je postigao 7 golova ali je ovog puta zabeležio ’’samo’’ 10 asistencija i to sve u prvenstvu.

KOPLJANICI OSVAJAJU EVROPU? NEKADA JE TO MOGLO!

Prve dve sezone (10/11 i 11/12) nosio je dres Groningena. Naredne dve (12/13 i 13/14) igraće za Tvente, ekipu koja je imala malo veće ambicije. Nikakav problem za Tadića, brzo se privikao na novu situaciju. I šansu iskoristio na pravi način.

Tvente je u prvoj sezoni kroz kvalifikacije stigao do grupne faze Lige Evrope a Tadić je bio važan šraf. Postigao je dva gola i imao tri asistencije u kvalifikacijama. U grupnoj fazi samo jedan gol, ali ponovo tri asistencije.

Dominirao je domaćim prvenstvom i zabeležio je dabl-dabl učinak. Postigao je 12 golova u Erediviziji i upisao čak 15 dodavanja za postizanje gola. Bila je to najbolja sezona u karijeri Dušana Tadića. Kada se sve sabere, bio je strelac 16 i asistent 22 puta!

Bila je najbolja, dok nije došla sledeća. Godina u kojoj se opraštao od fudbala u Holandiji, jer je postalo jasno da ga je prerastao. Sigurno su ga već tada želeli Ajaks i PSV ali nisu mogli da plate dovoljno. Učinak od 16 golova i 14 asistencija u prvenstvu je bio preskup za njih.

Kada se sve sabere i kada se o tom zbiru razmisli, Dušan Tadić ima neverovatne brojke iza sebe. Na 76 mečeva u dresu Groningena postigao je 14 golova i 32 puta asistirao. Na 85 utakmica u dresu Tventea je bio strelac 32 puta a asistent čak 36 puta. Čak 46 golova i 68 asistencija u timovima iz Holandije.

SPREMNI SU ZA REVANŠ SA STANDARDOM?

Ajaks je večeras započeo novu sezonu u prvenstvu Holandije. Sezona u kojoj su, po mišljenju mnogih, prvi favoriti za titulu, nije krenula dobro. Na svom terenu su remizirali sa Eraklesom i moraće mnogo bolje u nastavku šampionata.

Da bi stvari krenule na bolje Dušan Tadić će morati da igra kao nekada. Publici Ajaksa je to već pokazao, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Na tri odigrana meča, za nešto više od 180 minuta, zabeležio je dva gola i jednu asistenciju. Biće vrlo brzo odličan i u prvenstvu!

Postavi odgovor